29 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Onderzoek over afwezigheid vaders

HomeNieuwsKunst en CultuurParadiseFM | Onderzoek over afwezigheid vaders

De ervaringen en perceptie van Curaçaose en Nederlandse jongeren rond afwezige vaders is onderzocht. Daaruit blijkt dat Curaçaose jongeren milder staan tegenover de afwezigheid van hun vader. Vaak omdat ze niet beter wisten.

Nederlandse jongeren spraken daarentegen vaker over emotionele pijn en het missen van hun vader. Meer familiesteun is volgens de onderzoekers goed om de pijn te verzachten. Ook pleiten ze voor het voorkomen van stigmatisering. Het intercultureel onderzoek werd uitgevoerd door promovenda Mariëlle Osinga van de Rijksuniversiteit Groningen samen met de UoC.

Normaal

28% van de kinderen op Curaçao groeit op bij hun moeder en wordt omringd door familieleden, behalve door hun vader. Vanuit evolutionair oogpunt wordt de betrokkenheid van de vader bij de opvoeding van kinderen noodzakelijk geacht voor het overleven en de ontwikkeling van het nageslacht. Dit impliceert dat de afwezigheid van een vader zou leiden tot een slechte gezondheid en onaangepastheid.

Onderzoek toont inderdaad aan dat de afwezigheid van een vader nadelig is voor het opleidingsniveau en leidt tot problemen en riskant seksueel gedrag. Aangezien er weinig bekend is over wat vaderafwezigheid betekent in culturen waar het vaker voorkomt, wordt er in dit onderzoek een intercultureel perspectief gehanteerd om vast te stellen of vaderafwezigheid universeel negatief is.

Bron: ParadiseFM

9 reacties

 1. @ericlapas schreef;
  “De vergelijking van kinderen die hier zonder vader opgroeien met de kinderen in Nederland, is appel met peren vergelijken, Nederland behoort tot één van de 10 rijkste landen ter wereld. Vaders daar hebben over het algemeen een goede baan en goed inkomen dus hebben ze de kinderen wat te bieden en daar is alles beter geregeld dus ze weten dat er geen ontkomen is aan alimentatie verplichting dus ze kijken wel uit waar ze het insteken.”

  @ericlapas, je hebt volkomen gelijk, ik heb eigenlijk niets toe te voegen aan jouw goed onderbouwde commentaar. Volgens Mariëlle Osinga wordt vanuit evolutionair oogpunt de betrokkenheid van de vader bij de opvoeding van kinderen noodzakelijk geacht voor het overleven en de ontwikkeling van het nageslacht. Dit impliceert dat de afwezigheid van een vader zou leiden tot een slechte gezondheid en onaangepastheid. Onderzoek toont inderdaad aan dat de afwezigheid van een vader nadelig is voor het opleidingsniveau en leidt tot problemen en riskant seksueel gedrag.

  Tja, ik weet niet hoe jullie op Curaçao bovenstaand ‘schrikbeeld’ benoemen, maar in Nederland heet dat “labelen”. Het bij voorbaat
  een label plakken op kinderen die zonder vader zijn opgegroeid of anders moeilijk opvoedbare kinderen die misschien wel met een vader opgroeien. Hoewel dit artikel handelt over kinderen die zonder vader opgroeien, geldt het dus ook voor kinderen met andere problemen. Het gedrag van kinderen wordt te snel geproblematiseerd, ook wanneer het niet nodig is.

  Tegenstanders, waaronder ook jeugdpsychologen, beweren dat het aanpraten van allerlei negatieve consequenties door jeugdpsychologen een verdienmodel is geworden. Nederland zit n.l. berstensvol jeugdpsychologen, jongerenwerkers e.a. die allemaal clientèle behoeven, zij plakken te snel labels op kinderen, ook in gevallen waar dat helemaal niet nodig is. Die labels zijn enkel bedoeld om extreme gevallen te benoemen.

  Sinds wanneer wordt de betrokkenheid van de vader bij de opvoeding van kinderen noodzakelijk geacht voor het overleven en de ontwikkeling van het nageslacht? En is het echt bewezen dat kinderen die zonder vader opgroeien ongezond zijn en onaangepast gedrag vertonen? Ik vraag me trouwens af wat zij bedoelt met ‘riskant seksueel gedrag’. Naar mijn weten zijn de meeste mensen die raar of riskant seksueel gedrag vertonen gewoon mensen die met een vader zijn opgegroeid. Of bedoelt zij serieus dat enkel kinderen die zonder vader zijn opgegroeid riskant seksueel gedrag vertonen?

  Bovendien labelt ze bij voorbaat ruim 600.000 kinderen in Nederland die zonder vader opgroeien. Het aantal eenoudergezinnen stijgt, Nederland telt inmiddels meer dan 580.000 eenoudergezinnen, dat is 22 procent van alle gezinnen. Daarvan bestaat bijna 90% uit alleenstaande moeders met kinderen. (De verwachting is dat het over 10 jaar om 1miljoen kinderen gaat)
  En what about de BAM moeders? De Bewust Alleenstaande Moeders? Dat zijn meestal goed opgeleide, niet zelden hoogopgeleide dames met een kinderwens, maar ze kunnen niet de juiste man vinden. Zij veroordeeld dus bij voorbaat de kroost van al deze dames.

  Natuurlijk is wat Osinga beweert niet onmogelijk, maar dat geldt dan wel voor extreme gevallen.

  @ericlapas schreef;
  “Nou uit eigen onderzoek weet ik dat kinderen die hier zonder vader opgroeien, vaak later hoerenloper worden en dat is niet vanwege de seks, maar omdat ze vaak in de prostituee de strijd van hun eigen moeder om brood op de planken te krijgen herkennen.”

  Waarom moet ik glimlachen en aan jou denken als ik dit lees? (lol) Over hoerenlopers gesproken, de meeste hoerenlopers zijn gewoon getrouwde mannen die thuis niet krijgen wat zij van een prostituee wel kunnen krijgen, tegen betaling natuurlijk.

  https://reportersonline.nl/wel-een-kind-geen-man-steeds-meer-vrouwen-kiezen-ervoor/

 2. Het intercultureel onderzoek werd uitgevoerd door promovenda Mariëlle Osinga van de Rijksuniversiteit Groningen samen met de UoC. Denk dat de universiteit van Groningen wel hoog aangeschreven staat maar waarom samen met de UoC? Dat is een flut universiteit van niks en dat zien we ook aan de conclusies van dit onderzoek.

  De vergelijking van kinderen die hier zonder vader opgroeien met de kinderen in Nederland, is appel met peren vergelijken, Nederland behoort tot één van de 10 rijkste landen ter wereld. Vaders daar hebben over het algemeen een goede baan en goed inkomen dus hebben ze de kinderen wat te bieden en daar is alles beter geregeld dus ze weten dat er geen ontkomen is aan alimentatie verplichting dus ze kijken wel uit waar ze het insteken.

  Het klinkt raar, maar hier op Curaçao zijn veel kinderen beter af als ze zonder vader opgroeien, wij kennen allemaal de verhalen van vader en zonen die allemaal in Bon Futuro zitten.

  Een interessant punt is dat de Promovenda concludeert dat, ” de afwezigheid van een vader leidt tot problemen en riskant seksueel gedrag” . Nou uit eigen onderzoek weet ik dat kinderen die hier zonder vader opgroeien, vaak later hoerenloper worden en dat is niet vanwege de seks, maar omdat ze vaak in de prostituee de strijd van hun eigen moeder om brood op de planken te krijgen herkennen.

 3. Zolang aankomende vaders hun slurf bij veel voetzoekende vrouwen er in mogen proppen zonder ballonnetje blijft het probleem bestaan het kind heeft geen papa of geen mama op de eerste plaats staan.

 4. Hoe is deze promovenda gekomen aan de cijfer van 28% van de kinderen die volgens haar onderzoek afwezigheid van vaders hebben. Veel jaren geleden en meermaals ben ikzelf met de SEDA en andere personen in onze onderzoeken gekomen op 58% van de kinderen die met afwezigheid van vaders mee te maken hadden op Curacao.En dat zou zeker niet veel verandert zijn in de laatste jaren. Het is zeker nadelig en niet alleen en hun opleidingsniveau, maar emotioneel, affectief, mentaal,in hun gezondheid in het algemeen, in hun waarde gezien dat ze discrimineert worden,zelf wettelijk.B.v.b. nog steeds om een kind zonder een vader die het heeft erkend, kan in enige gevallen niet naar de christelijke school gaan waar zijn moeder hem wil inschrijven,omdat…het trouwboekje nog steeds wordt gevraagd,en als dit niet is,wordt met een excuus gewoon gezegd dat geen plaats is voor dat kind.Dat hebben ze mij niet verteld,of heb ik ergens gelezen: dat is mijn zoon overkomen en ik stond als 5de in de rij om 6 uur ochtends al in de rij op de dag van inschrijving voor de deur van de gekozen en dichtbij katholieke school. En zo is het verder gegaan in zijn leven. En deze moeder was nooit een obstakel voor de vader om afwezig te zijn. Hij heeft zelf daarvoor gekozen en heeft nagelaten zijn zoon in zijn waarde te stellen wat zelf tot na zijn dood gaat. Ik kan mij nog zeer goed herinneren hoe ter tijd een hoog geplaatste rechter van het Gerecht van de Nederlandse Antillen mij heeft gezegd dat op ons eiland dat geen probleem voor zo een kind is,gezien dat wij zelf een premier hebben die een afwezige vader heeft.Ik kan mij ook goed herinneren dat ik zeer boos ben geworden omdat deze premier niet premier is geworden omdat hij een afwezige vader had,maar omdat hij door de kiezers is gekozen wegens zijn kwaliteiten.Een hoog geplaatste rechter die formeel aan het discrimineren was zonder het zelf te merken. Hij zag het bijna als een plus. Ik heb hem ter tijd laten zien dat hij aan het discrimineren was.

 5. Een Curacaoenaar vertelde miij dat de afwezigheid van de vaders niet alleen te verwijten is aan die vaders maar dat de moeders daarbij ook een niet onbelangrijke rol zouden spelen.Voor wat die uitspraak waard is. Maar misschien ook te onderzoeken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties