32 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Herdenking 30 mei

HomeNieuwsKunst en CultuurParadiseFM | Herdenking 30 mei
Foto: Nationaal Archief

Vandaag is het 54 jaar geleden dat de arbeidersonlusten op Curaçao uitbraken. Dit belangrijke keerpunt in de Curaçaose geschiedenis wordt vandaag herdacht. Straks, om kwart voor 9, is er een plechtige ceremonie bij vakbond PWFC op het Isla-terrein. Daarna vertrekt een stoet naar de begraafplaatsen van Santa Maria, Groot Kwartier en het monument in Berg Altena. Daar worden kransen gelegd. Van vier uur tot vijf uur ‘s middags is er een programma op het Wilson Papa Godett plein.

Trinta di mei verwijst naar de staking van werknemers van de Shell op 30 mei 1969 onder leiding van Papa Godett, Amador Nita en Stanley Brown. Daarbij vielen twee doden en tientallen gewonden. Deze gebeurtenis was een belangrijk keerpunt in de politieke, culturele en socio-economische verhoudingen op het Antilliaanse eiland.

Programa-30-mei-2023-henter-dia-final.pdf (gobiernu.cw)

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Mano..
  T punt is dit:
  Brullen respect maar doen niks daarvoor.
  Alles draait om niet minder waardig gevoeld te worden.
  Maar als ze de kans krijgen stelen ze als de raven.
  Onder het motto ik doe wat ze met mij deden.
  En je mag het niet dom vinden.
  Dat dat alles je een een dombo maakt tja.
  Dat word niet geaccepteerd want je moet me respecteren.
  Dombo gedrag en gootheidswaanzin.
  Curacao stelt geen ene fuck voor.
  Het is alleen iets door NL.
  En die moeten het gewoon onafhankelijk maken en de shit in de shit laten zakken.
  Dan valt er niks meer te stelen en dan gebeurt er misschien iets. Een keer.
  Punt.

 2. Hi @Mano

  De Surinamers heus niet alleen hoor.
  3.5 uur vliegen van hier zit je in de US of A en daar hakken ze je kop eraf over de term neger.
  Ik vind het gewoon niet meer van deze tijd. Ik stoor me eraan.

  Ikzelf heb geen kroeshaar wss dankzij een witte vader.
  Mijn tweeling weer wel, blonde kroeskoppen, het sloeg een generatie over. Lol.
  Maar zo kan ie wel weer.

 3. @ericlapas schreef;
  “Mensen vragen mij weleens, wat heb je tegen zwarte mensen, je bent zelf zwart. Nou op zich heb ik niets tegen mensen van mijn eigen ras, maar ben vaak wel teleurgesteld in hun gedrag. Laten we elkaar geen Mietje noemen, ik kan moeilijk teleurgesteld zijn over het gedrag van een ander ras dan het mijne.”

  @Beste ericlapas, dus ook in real life sta jij bekend als zelfhater. (lol)
  Ik sta wel paf dat je beweert van het zwarte ras te zijn, een zo ongelooflijk uitzonderlijk intelligente man als jij zou toch moeten weten dat er geen mensenrassen bestaan? Ik kan je vertellen wat jou probleem is, want hoewel jij niet de enige bent lijdt je wel aan een geweldig minderwaardigheidscomplex. Iedereen behept met maar een ietsjepietsje mensenkennis die jouw reacties door de jaren heen heeft gelezen, sinds 2017 toen ik jou voor het eerst op dit forum ontwaarde, zou dat kunnen beamen. In het begin schold je op Chinezen en Portugezen, weet je het nog? Na een tijdje begon je jezelf als “een neger” te omschrijven. Ook wat betreft de Curaçaose politiek leek het, gezien en gelezen jouw toentertijd geplaatste reacties, alsof je een mfk-er was. Je werd dan ook ook flink uitgescholden door sommigen. Na ongeveer een jaar was je ingeburgerd op dit forum, langzaamaan begon je hetzelfde te schrijven als degenen die jouw eertijds uitscholden. Op een gegeven moment overtrof jij jouw plaaggeesten zodanig dat zij jou als een van hen beschouwden. Er bestaat een psychologische term voor het online gedrag dat jij vertoont ericlapas, ik kan er nu ff niet opkomen. Dit is jouw verhaal beste ericlapas. En beweer vooral niet dat ik lieg of overdrijf, want dan dwing je mij op zoek te gaan naar enkele van die oude reacties.

  Aan de andere kant is het helemaal niet verkeerd om kritisch te zijn op jouw medezwarte eilandgenoten, vooral op de bestuurders. Ik ben ook heel kritisch hoewel ik de zwarte Curaçaoënaar en ook Curaçao zelf niet zo goed ken als jij e.a. op dit forum. Sterker nog, ik ken de Surinamer nog beter dan de YDK. Ik noem mezelf soms ook zwart, hoewel ik dan altijd, maar dan ook altijd te horen krijg dat ik niet zwart ben. Ik begrijp wel waarom ze denken dat ik geen zwarte ben of nog erger, dat ik geen Curaçaoënaar ben. De laatste keer dat ik het weer te horen kreeg was van mijn mondhygiënist, de man vroeg me of ik in NL ben geboren ben, nee hoor, zei ik, ik ben op Curaçao geboren, ik ben Kurazoleño. Wat Curaçao ??? slaakte hij stomverbaasd. Ik begon hem toen maar zoals ik wel vaker doe in het kort de geschiedenis van Curaçao te vertellen en over het waarom er ook Curaçaoënaars met mijn uiterlijk bestaan. Bijvoorbeeld over de kruisbestuiving die vooral midden 19e eeuw plaatsvond, overigens niet alleen op Curaçao, maar op menig Caribisch eiland en aan de kusten van Latino-america.

  Want in het algemeen gaat de doorsnee Nederlander ervan uit dat er op Curaçao alleen maar pikzwarten wonen, hoewel het merendeel van de bevolking inderdaad zwart is. Misschien dat die gedachte tegenwoordig wat minder is gezien de vele Hollandse toeristen die de eilanden bezoeken. En het kan niet anders dat er Ydk bestaan, misschien ook op dit forum, die hetzelfde verhaal als ik kunnen vertellen omdat ook hun families van oudsher, sedert de 19e eeuw, gemengd zijn met bijvoorbeeld Europeanen, Latinos of beiden. Ook Surinamers zien mij op het eerste gezicht niet als Curaçaoënaar, maar nog ergerlijk is dat zwarte Curaçaoënaars mij (vaste prik) als Arubiano of Latino omschrijven. En dit nu is mijn verhaal. Zeker anders dan de jouwe ericlapas. Ik ben geen zelfhater. (wink)

  Maar ik ben eerlijk in deze, ik ga nauwelijks, eigenlijk helemaal niet om met Curaçaoënaars en ook al jaren niet meer om met Surinamers. Doe ik echt niet opzettelijk, maar het zijn wel de 2 groepen waarmee ik niet kan omgaan vanwege hun overgeërfde complexen. Natuurlijk, moet wel effe benadrukken dat niet iedere YdK of elke Surinamer van hetzelfde kaliber is, dus aan zware minderwaardigheidscomplexen lijdt, maar ik moet hen wel tegenkomen. Wat betreft het woord neger, laatst kapittelde @John jou nog over het gebruik van het woord neger. Wel, ik denk dat ik een oplossing heb voor dat euvel. In plaats van het woord “neger” waaraan vooral Surinamers zich van oudsher ergeren, zou je jezelf ook als “kroeskop” of iets netter, “kroeshoofd” kunnen betitelen, dan weet iedereen dat je een neger bent.(lol)

 4. Mensen vragen mij weleens, wat heb je tegen zwarte mensen, je bent zelf zwart. Nou op zich heb ik niets tegen mensen van mijn eigen ras, maar ben vaak wel teleurgesteld in hun gedrag. Laten we elkaar geen Mietje noemen, ik kan moeilijk teleurgesteld zijn over het gedrag van een ander ras dan het mijne.

  Normaal gesproken kijk ik een beetje neutraal naar sport, het maakt mij op zich niet veel uit wie wint en ben nooit emotioneel bij betrokken.

  Maar vorige week kwam daar even verandering in, ik kon het echt niet droog houden, het was het mooiste sportmoment van mijn leven.

  Moet zeggen het gebeurde niet echt op het sportveld, maar na de wedstrijd, het was een Nederlandse voetbal wedstrijd tussen Ajax en Fc Twente. Wij weten allemaal van de racistische apengeluiden die uit het publiek komt als vooral zwarte voetballers aan de bal zijn.

  Velen van ons kennen de beelden van knielende voetballers in Engeland voor elke wedstrijd, als een soort statement tegen racisme in de sport.

  De meeste voetbal supporters hebben wel vaker de lul verhalen gehoord van, “de wedstrijd moet stil gelegd worden”, “de scheidsrechter moet ingrijpen”, “spelers moeten het veld verlaten”, en ga zo maar door, maar niemand die wat doet want blijkbaar wint geld altijd van principes.

  Niet dit keer, een speler van Ajax had er genoeg van, hij haalde behoorlijk uit naar een supporter van FC Twente die racistische opmerkingen maakte, hij sloeg die supporter knock-out.

  Vreemd genoeg kreeg deze speler van Ajax een boete van Ajax en de bondscoach heeft hem daardoor ook niet geselecteerd voor de komende wedstrijden van het Nederlands elftal.

  Sorry, ben even vergeten de namen van de spelers te noemen, de speler die racistische bejegend werd, is Brian Brobbey een zwarte speler van Ajax, een speler van Ghanese ouders, dus zwarter dan dat heb je ze niet, de speler die voor hem opkwam en een boete kreeg, is Steven Berghuis een blanke Nederlandse voetballer.

  Dacht heel even nu wordt het spannend, er zullen ongetwijfeld wat zwarte voetballers opstaan om de boete voor Berghuis te betalen en die zullen zeker het Nederlandse elftal boycotten en eisen dat Berghuis geselecteerd wordt.

  Maar niets daarvan die zwarte voetballers leken net zo hypocriet als de voetbal bonden, scheidsrechters en voetbal bestuurders die altijd als eerste schreeuwen dat het erg is en verder niets doen.

 5. De herdenking 30 mei moeten ze ‘n vrije dag van maken heb ik ooit gelezen. Imoet ‘n dag van rouw zijn en excuses aanbieden , net zoals het slavernij verleden.
  Maar deze achterbakse boeven godet en escorte zijn goed gebleven.

 6. Voor 30 mei was er sociale ongelijkheid
  Daar is een rassen kaart aan gehangen en was een keerpunt.
  De sociale ongelijkheid is gebleven.
  De rassen kaart blijft gespeeld en moet maskeren dat de nieuwe sjons niet meer wit zijn.

 7. Wat een gênante vertoning weer, Nita een parlementariër wilde graag het woord voeren. Ik dacht gelijk ik ga even voor zitten want aangezien die naam samen met Godet vaak in dezelfde adem genoemd wordt als het om fraude en vriendjespolitiek gaat, zal ze wel excuses maken.

  Niks ervan mevrouw leek helemaal vol van zichzelf en was constant bezig om een veer in haar eigen reet te duwen.

  De ceremoniemeester, een zwarte vrouw had het ook voor emancipatie van de zwarte medemens en dankzij 30 mei dat zwarten hoge functies mogen bekleden. Wat een pijnlijke afgang dacht ik toen ze vergeten was dat er 3 kransen in plaats van 1 gelegd moest worden en een groot deel van het protocol oversloeg.

  Op zich gênant, maar tekenen voor wat na 30 mei is gebeurd, de zwarten hebben hun kansen gepakt en hebben alleen maar een zooitje van gemaakt.

  Laten we hopen dat bij de volgende 30 mei herdenking één van deze zwarten het woord zal nemen en excuses zal vragen en beterschap beloven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties