32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Curaçao pakt wanbeleid politici strenger aan dan Nederland, en terecht

HomeAuteursOpiniesOpinie | Curaçao pakt wanbeleid politici strenger aan dan Nederland, en terecht

Opinie Anton van der Schans & Jeanne de Bruijn

Sywert van Lienden bij Buitenhof

‘Jeroen Dijsselbloem zegt dat we niet toe moeten naar een afrekencultuur, daar moeten we wellicht juist wel naar toe’

Yacintha C. was in 2012 minister van Gezondheid, Milieu en Natuur in Curaçao. Ze bestelde, uit een budget wat zij beheerde, bij een pas opgerichte bevriende firma voor (omgerekend) 175.000 euro aan mondkapjes. Het geld werd (in strijd met de comptabiliteitsregels) alvast overgemaakt, de mondkapjes zijn nooit geleverd.

Yacintha kreeg daarvoor 22 maanden gevangenisstraf en mocht vijf jaar lang het ambt van minister niet uitoefenen.

Jacinta Constantia | Foto: Èxtra

Martin van Rijn was in 2020 (interim) minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) in Nederland. Hij bestelde bij een, even daarvoor door Sywert van L. opgerichte, bevriende onderneming voor 100.000.000 euro aan mondkapjes (ongeveer 550 keer zoveel als Yacintha C.). Het geld werd (in strijd met comptabiliteitsregels) alvast overgemaakt. De mondkapjes werden in dit geval wel geleverd.

De vraag is of je daar blij mee moet zijn want er schijnt een kankerverwekkende stof in te zitten. Misschien mogen ze niet eens in een biomassacentrale worden verbrand. Die kankerverwekkende stof is volgens de onlangs vertrokken Secretraris-Generaal Erik G. van het departement van VWS echter geen probleem want (zoals hij zei in Buitenhof op 20 juni 2021): “Die mondkapjes kunnen we ze altijd nog weggeven aan arme landen”. De arme kindertjes in Afrika kunnen kennelijk wel blij worden gemaakt met dat soort mondkapjes. Hoe neo-koloniaal wil je het hebben?

Wat gaat er in Nederland gebeuren met deze kwestie? We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Curaçao, een autonoom land binnen ons Koninkrijk, waar het rechtssysteem in deze zeer vergelijkbare maar véél kleinere zaak kennelijk wel leidde tot vervolging en gevangenisstraf van de betrokkenen.

We durven een goede fles wijn te zetten op de afloop van deze zaak in Nederland. Vanzelfsprekend komt er een onderzoeksrapport en nog een onderzoeksrapport en natuurlijk nog een debat. En dan? Glas, plas, alles blijft zoals het was. Als je als jonge onderzoeker op de universiteit een bedrag van, zeg, 100.000 euro bij een ministerie wil aanvragen voor je onderzoek is de papierhandel en garantiestelling aan beide zijden (universiteit en ministerie) gigantisch. Maar bij de Sywert-mondkapjesgate ging het over 100 miljoen euro, in twee dagen voor de bakker. Sywert wist er, jong en snel als hij is, de geitenpaadjes te vinden. Wat een voorbeeld voor onze jongeren. Dat maakt het des te schrijnender. Als noch hij noch de bestuurlijk en politiek verantwoordelijken worden aangepakt, lijkt wanbeleid (om geen zwaardere term te gebruiken) geïnstitutionaliseerd

Hoe kan de macht van de politiek-ambtelijke kaste met een verstikkende bestuurscultuur worden doorbroken? Door in de eerste plaats de rekening bij het betrokken departement te leggen. Indien de rekenkamer constateert dat een departement onrechtmatige uitgaven heeft gedaan in het daarop volgende begrotingsjaar het budget bevriezen en de onrechtmatige uitgaven in mindering brengen. (Dan krijg je ook niet meer het excuus “we konden het voorraadbeheer tijdens de crisis niet op orde brengen . Dat had natuurlijk al lang op orde moeten zijn, maar ja ‘it’s only public money‘).

In de tweede plaats: stel bij gebleken wanbeleid de betrokken politici persoonlijk aansprakelijk. Pas dat een paar keer toe en men kijkt wel twee keer uit. Jeroen Dijsselbloem zegt dat we niet toe moeten naar een afrekencultuur. Maar daar moeten we wellicht juist wel naar toe. Het gaat om geld van de belastingbetaler.

En in de derde plaats zijn er de strafrechtelijke gevolgen. Elders in het Koninkrijk gebeurt dat namelijk wel en er is geen enkele reden om dat in het Europese deel van het Koninkrijk niet te doen, integendeel. Tenzij men inderdaad van mening is dat ‘Quod licet Martin en Sywert non licet Yacintha‘.

Bron: The Post Online

7 reacties

  1. Jammer dat de schrijvers het niet nauw nemen met de feiten. Met halve feiten en insinuaties schijn je in het land van de ėėn-ogigen ver te komen.

  2. Machtsmisbruik in het geval van Sywert v.d. Linden?
    Hij had geen politieke functie.
    Hij was vaak in praatprogramma’s met zijn mening en was lid van het cda.

    Door zijn optredens is het ministerie onder Hugo de Jonge, ook cda, onder druk komen te staan en heeft (te snel) toegehapt en via dit heertje de bestelling geaccordeerd.
    Niet door Martin van Rijn!

  3. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Curaçao, een autonoom land binnen ons Koninkrijk, waar het rechtssysteem in deze zeer vergelijkbare maar véél kleinere zaak kennelijk wel leidde tot vervolging en gevangenisstraf van de betrokkenen.
    Wat hier vergeten wordt is het zelf reinigende systeem binnen de politiek in Nederland.
    Het gaat niet altijd goed maar sywert is geen lid meer van een partij en wordt door iedereen uitgekotst. De kans dat hij weer in een positie komt om zijn contacten te misbruiken is bijzonder klein.
    Een persoon met de zweem van machtsmisbruik wordt, in de regel, als een bedreiging voor de politieke partijen gezien en als zodanig geweerd. Politici met bewezen machtsmisbruik worden uit de partij gezet en zeker niet binnen gehaald bij een andere partij. Dit zou stemmen kosten.
    En hier?
    Zweem van machtsmisbruik is een voorwaarde om in de politiek te komen veroordeling lijkt goed te zijn voor de CV.
    Daarbij komt dat sywert zelf niet in een machtspositie zat en formeel niets verkeert gedaan heeft, wat hem niet minder verachtelijk maakt.
    Jancintha zat in een machtspositie en zij frouderde met geld onder haar beheer. dus verachtelijk en formeel fout.
    Geen appels met peren vergelijken.

  4. Dat het OM optreedt is niet DANKZIJ de politici, maar ONDANKS de politici en dat is toch heel wat anders als dat deze 2 figuren hier schrijven.

    En inderdaad……………heeft Jacintha al gezeten ? Heeft Gerrit zijn 2e deel van zijn straf al uitgezeten ? Heeft Cicely al gezeten ? En zijn alle politieke benoemingen uit kabinet Pisas 1 inmiddels teruggedraaid ?
    Eh nee, niet echt.

  5. De mondkapjes moesten voor de pandemie geleverd. Niemand geloofde haar toen ze zei dat covid 17, 18 en 19 zou komen. Ze was een minister met visie voor de toekomst.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties