28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 21:51

Laatste reacties

- Advertentie -

NU.nl | Coronasituatie Caribisch Nederland sterk verbeterd ten opzichte van april

Het ziekenhuis op Curaçao | ANP PRINCE VICTOR

De coronasituatie in het Caribische deel van het Koninkrijk is duidelijk verbeterd ten opzichte van april, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een Kamerbrief. In april was de zorg in het Caribische deel van het Koninkrijk volgens demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) “nauwelijks opgewassen” tegen de grote hoeveelheid opnames van coronapatiënten.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op de Caribische eilanden blijft volgens De Jonge stabiel laag. Sint-Eustatius en Saba hadden op 16 juni nul actieve COVID-19-besmettingen en -ziekenhuisopnames.

Op Sint-Maarten zijn nog een licht vergroot aantal besmettingen en aantal ziekenhuisopnames zichtbaar. De actieve besmettingen op het eiland zijn meer dan die van Curaçao, Aruba en Bonaire.

- Advertentie -

Wegens het vergrote aantal besmettingen aan de Franse zijde van Sint-Maarten en het toenemend aantal besmettingen aan de Nederlandse kant zijn op Sint-Maarten op advies van het RIVM aanvullende maatregelen genomen. Deze blijven vooralsnog van kracht.

Deze cijfers van de Europese evenknie van het RIVM lopen niet altijd gelijk met denieuwste landelijke cijfers. Niet alle besmettingen en sterfgevallen belanden in destatistieken.

Versoepelingen leiden niet tot meer besmettingen

De maatregelen op de benedenwindse eilanden worden geleidelijk aan versoepeld. Dit leidt vooralsnog niet tot het opnieuw oplopen van de besmettingen. Volgens De Jonge kunnen versoepelingen op de eilanden daardoor langzaam verder worden doorgevoerd en de eilanden meer toeristen ontvangen.

Begin juni zijn de eerste cruiseschepen aangemeerd op de ABC-eilanden. Samen met het RIVM houden de eilanden de consequenties van de versoepelingen en van de toename in toerisme nauwlettend in de gaten.

Vaccinatiecampagnes verlopen voorspoedig

- Advertisement -

De vaccinatiecampagnes in het Caribisch deel van het Koninkrijk verlopen voorspoedig. Op Aruba en Curaçao is inmiddels bij ruim 65 procent van de volwassen bevolking minimaal één prik toegediend en op Sint-Maarten bij 39 procent van de volwassenen.

Ook op de BES-eilanden neemt de vaccinatiegraad verder toe. Op Bonaire is ruim 75 procent van de volwassenen minimaal één keer gevaccineerd en op Sint-Eustatius is de vaccinatiegraad onder volwassenen momenteel 50 procent. De campagne op Saba is afgerond. Daar is meer dan 90 procent van de volwassen bevolking tweemaal gevaccineerd.

Ook pogingen lastig te bereiken groepen te vaccineren

Op dit moment wordt op alle overige eilanden gebruikgemaakt van een aanpak die zich richt op lastiger te bereiken groepen. Zo gaan vaccinatieteams op Bonaire de wijken in en wordt op Sint-Maarten geregeld een pop-uplocatie in een wijk geopend.

De grote priklocaties op de eilanden zullen nu geleidelijk afgeschaald worden. Kleinere locaties blijven geopend.

In april lagen de 46 bedden op de intensive care van het ziekenhuis op Curaçao helemaal vol. Tientallen verpleegkundigen, artsen, GGD’ers en vaccineerders reisden vanuit Nederland af naar Curaçao om de zorg daar bij te staan. Aruba ontving extra vaccins uit Nederland.

Bron: NU.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -