32 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024 16:41

NTR | Venezolaanse barkjes terug bij drijvende markt Curaçao

Kim hendriksen

Na meer dan vier jaar zijn de Venezolaanse vis, groente- en fruitbarkjes terug op Curaçao. De twee boten werden in alle vroegte op de maandagochtend feestelijk onthaald.

De drijvende markt in Willemstad is een begrip op het eiland en bij toeristen. Maar voor het eerst in de geschiedenis kwamen de boten uit Venezuela niet meer, omdat president Nicolás Maduro de grens met de abc-eiland had gesloten.

Foto: Kim Hendriksen

Verschillende Curaçaoënaars waren in de vroege ochtend naar het stadsdeel Punda aan de Sint-Annabaai gekomen om de barkjes te verwelkomen. Ze zwaaiden met vlaggetjes.

De Venezolanen zijn met een ceremonie verwelkomd: livemuziek, een traditionele dansoptreden en speeches van de minister-president Gilmar Pisas en minister Ruisandro Cijntje (Economische Ontwikkeling).

“Wij zijn heel blij dat de Venezolaanse barkjes eindelijk weer terug zijn op ons eiland, vertelt een vrouw aan de kade. “Ik ben met de drijvende markt opgegroeid. Het is heel goed voor Curaçao dat ze weer terug zijn.”

Video: Kim Hendriksen

De hoop is dat de Venezolanen weer goede deals hebben. Vroeger was de hele Sha Caprileskade vol met de vis, fruit- en groenteboten uit Venezuela. De drijvende markt was bekend om hun deals: daar zou je de goedkoopste groente en fruit kunnen halen; de prijzen daar zouden soms veel verschillen met die van de supermarkt.

Niet iedereen even blij
Een Curaçaose onderneemster is nog voor de ceremonie bij de drijvende markt haar spulletjes niet aan het uitladen, maar is alles weer aan het inladen. Ze kijkt in eerste instantie niet blij. “Ik moet plaats maken voor de twee barkjes”, zegt ze. “En dat terwijl ik hier normaal gesproken elke dag mijn souvenirs verkoop.”

Waar ze vanaf nu dan wel haar souvenirs mag verkopen is haar niet duidelijk, zegt ze. “Het is heel vervelend dat dit zo slecht geregeld is. Maar verder ben ik wel blij dat de Venezolanen terug zijn hoor! Zij kunnen hier ook niks aan doen.”

Toeristische attractie
“De drijvende markt is een iconische toeristische attractie die wereldwijd bekend is bij de mensen, maar dit is ook onderdeel van de Curaçaose cultuur”, reageert Michelle Metsch, voorzitter van Downtown Management Organization (DMO). “De relatie tussen Venezuela en Curaçao gaat eeuwen terug.”

“Ik ben zo blij dat zoveel mensen naar de stad zijn gekomen om ze te verwelkomen. De winkeliersvereniging hoopt dat de markt weer meer mensen naar de binnenstad gaat trekken, zoals vroeger. Voor de komende tijd zijn het er steeds vijf Venezolaanse barkjes die zullen aanmeren, minder dan vroeger.

Waar kunnen de Curaçaose verkopers terecht, zoals de vrouw die nu haar spullen inpakt? “Het is de bedoeling dat de lokale ondernemers en de Haïtiaanse verkopers gewoon hun producten op de drijvende markt blijven verkopen”, vertelt Dianne Schenk van Fundashon Marshe, de organisatie die de plekken op de Sha Caprileskade beheert.

De drijvende markt moet nog komen. Voor de grenssluiting in 2019 was de Sha Caprileskade vol met boten uit Venezuela. Foto: Kim Hendriksen

“We hebben er rekening mee gehouden dat de Venezolaanse barkjes weer terug zouden komen. We hebben in totaal tien plekken beschikbaar waarvan er vijf zullen worden ingevuld door de Venezolaanse barkjes.”

Strengere regels voor Venezolaanse barkjes
Voor de Venezolanen is er wel het een en ander veranderd: de regels om op de drijvende markt te komen verkopen zijn strenger geworden. “Ze hebben tegenwoordig een vergunning en verzekering nodig om hier te mogen verkopen”, vertelt Metsch (DMO). “Verder worden ze via de GGD gekeurd en controleert de douane veel strenger of alles in orde is. De controles zijn veel zwaarder geworden, dat is tussen de regeringen afgesproken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

10 reacties

 1. Joep van ja. helemaal waar. we worden weer genaaid. Wie de schoen past trekke hem aan.
  Mevrouw Poot ja… zelfde flauwekul alleen op het andere niveau wat ziet de navo en de usa graag dat Poetin verliest. En alsof dat zo gaat helpen.
  Creëren ze weer een nieuwe Isis. De Oekraïne zijn geen lieverdjes.
  En zaylinksi is al een dictator in de dop.
  Gevaarlijk spel. niks dubbel.

 2. Wat een komedie bij de intocht van 1 leeg barakje die zonder fruit inhoud werd binnen gehaald door Pik & co of dat precedent Maduro him zelf werd binnen gehaald , zag je hoe Pik zijn nieuwe punt schoenen maat 80 die hij in Dubai voor 3 duizend $ had gekocht met zijn voet om hoog op een leeg kratje aan het klootjes volk wat hem als P M van curacrim gekozen had aan het tonen was, het kwijl liep bij deze actie uit zijn kanis, tjonge tjonge wat een blamage voor Curacrim van deze eikel.

 3. Kijk, PIK Pias, MINI-ster van Curaçao verwelkomt 2 bakjes met allerlei spul uit Venezuela in de haven. Mark Rutte ontvangt President Volodymyr Zelensky van Oekraïne om te praten over de levering van F16 gevechtsvliegtuigen door Nederland en het verzoek om Poetin te vervolgen in Den Haag bij het Internationaal Strafhof. Wil je nog duidelijker het verschil zien tussen een ex politieagentje die premier speelt op een eilandje en een Nederlands staatsman?

 4. Voor degenen die vroeg opstaan en een wandeling door Punda maken, even opletten hoe sochtends vroeg douane ambtenaren hun kofferbak met groente en fruiten bij de barkjes inladen, allemaal voor niets. ” Habusadornan”. Een kennis van mij (douane ambtenaar) bevestigt dat.

  Hij ging zelfs zover om te zeggen dat ooit het hoofd ambulante dienst van de douane door de douane recherche is aangegeven en vervolgens ontslagen.

 5. Kijk NL vind de antillen leuk.
  Handig voor de heb.
  Maar wil niet alle kosten betalen.

  Nee, NL is de antillen liever kwijt dan rijk. Alleen de D66 elite denk dat de Antillen leuk is voor gratis vakanties. En er gaat al heel veel Nederlands geld naar de Antillen

 6. Kijk NL vind de antillen leuk.
  Handig voor de heb.
  Maar wil niet alle kosten betalen.
  En de antillen kunnnen niet zo veel.
  Stelen ja.
  Maar dat levert niks op als je jat van je moeder en je eigen bevolking.
  Dus wat moeten ze dan.
  Tja..zegt nl dan laten we iets toe.
  Net zoals USA doet
  Net zoals USA war on drugs niet kan doen maar wel kan reguleren doen ze dat hier ook.
  Alles afhankelijk van de aandacht.

 7. Ja dubbelspel.
  Die Venezuelanen moeten dik betalen om te mogen afmeren.
  Dat Pisos op komt draven is niet zo maar.
  Het gaat om de deals.
  En dat is niet alleen fruit.
  Die Venezolanen worden gestuurd, door Colombianen.
  Daarom is er zo veel aandacht voor.
  Locuras met alles.
  Corrupt met alles.

 8. Natuurlijk zijn wij die wat geld te besteden hebben, blij met de barkjes uit Venezuela maar laten we niet vergeten dat met deze barkjes ook veel illegale wapens binnenkomen.

 9. Wat een poppenkast Alli Baba en zijn knecht , als of de problemen hiermee opgelost zijn .
  Hoe zit het met eigen voedsel kweken ?
  Wat een toneelspel , eerst genzen dicht gooien en daarna een feestelijke onthaal .
  Hypocrieten zijn het .
  Nos mes por

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties