26.1 C
Willemstad
• donderdag 23 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

NTR | Van Huffelen over reisbezoeken: ‘Belangrijk dat alle collega’s hier naartoe komen, om de kern van problemen zelf te zien’


KRALENDIJK – Nederlandse bewindslieden vliegen de afgelopen maanden af en aan naar de Caribische eilanden. Als het aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) ligt, zal dat vaker gaan gebeuren. Zij vindt dat de reisbezoeken leiden tot betere politieke beslissingen in Den Haag voor mensen in de Cariben.

Van Huffelen zegt dat ze wat anders is gaan denken en anders is gaan kijken naar de problemen op de eilanden door haar verschillende werkbezoeken aan de eilanden. “Je hoort en ziet het dan van iemand die dat echt meemaakt.”

“Je ziet steeds weer nieuwe indrukken”, zegt Van Huffelen tegen het einde van haar tweede bezoek aan Bonaire. “Daarom vind ik het belangrijk dat mijn collega’s hier naartoe komen; dat ze er zijn. Door samen met mijn collega’s te komen, kunnen we de kern van de problematiek zien.”

Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) in gesprek met correspondent Marit Severijnse


Op sociale media is vaak de reactie te lezen dat de bewindslieden op ‘snoepreisjes’ zouden zijn als zij de Caribische delen bezoeken. “Maar als je hier niet bent, dan zie je niet wat de kern van de problematiek is. Je kunt ook niet de juiste stappen zetten die ontzettend nodig zijn”, vindt de staatssecretaris.

“In februari heb ik de eerste gesprekken gevoerd met ongelofelijk veel mensen die heel veel verteld hebben over wat zij dachten dat nodig was. Ondertussen hebben we in de voorjaarsnota een flink budget vrijgemaakt voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.”


Problemen rondom huisvesting in Caribische gemeenten
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) kwam met staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) mee om te praten over de problemen rondom huisvesting. Er is op Bonaire een grote vraag naar betaalbare huur- en koophuizen.

De Jonge kondigde namens het kabinet een aantal maatregelen aan om ‘de gewone Bonairiaan’ aan een huis te helpen.

Zorg en huiselijk geweld
Deze week was staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ook aan de beurt. Hij heeft in de bijzondere gemeenten Bonaire en Sint-Eustatius gesprekken gevoerd over de zorg, jeugdzorg en het aanpakken van huiselijk geweld.

Dinsdag sprak hij op Aruba met de drie zorgministers van de autonome landen Curaçao, Sint-Maarten en Aruba om afspraken te maken op het gebied van volksgezondheid.

‘Mensen waarderen de hartelijkheid’

“Het valt op dat de staatssecretaris tijdens haar werkbezoeken veel bezig is om gesprekken aan te knopen met inwoners”, vertelt correspondent Marit Severijnse.

“Tijdens een wandeling aan de boulevard in Kralendijk knoopt ze gesprekjes aan met vissers, bijvoorbeeld. Tijdens de persconferenties op de abc-eilanden begint ze haar toespraken steeds met de eerste paar zinnen in het Papiaments. Het kan misschien voor sommige mensen iets kleins zijn, maar je ziet dat mensen het hier waarderen.”

“Ook richt ze zich in haar speech meteen tot de inwoners: ‘U wilde dat… en we hebben geluisterd. Nu zijn we hier om te luisteren wat er nog meer nodig is’. “Je hoort van inwoners dat ze de indruk hebben dat Van Huffelen iemand is die oprecht in ze geïnteresseerd is. Ze spreekt ook met enthousiasme over culturele feesten die ze daar bijwoont. Het is de toon die de muziek maakt, maar mensen hebben juist ook hierom nu hoge verwachtingen van haar.”

“De gezaghebber heeft ook zijn waardering uitgesproken over het feit dat de staatssecretaris zich heeft voorgenomen om zoveel mogelijk collega’s naar Bonaire te brengen. Men hoopt op Bonaire dat dit zorgt voor daadwerkelijke veranderingen, want ze voelen zich al jarenlang achtergesteld.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -