30 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Sint-Maarten en Curaçao zien drukke onderhandelingen met Den Haag over salarissen van ambtenaren

HomeLandenArubaNTR | Sint-Maarten en Curaçao zien drukke onderhandelingen met Den Haag over...
www.kdhimaging.com

PHILIPSBURG – Mogen ambtenaren op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten weer hun volledige salaris ontvangen na de economische klappen van de corona-pandemie? Nu staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) haar complete lijst aan voorwaarden onthult, reageren de eilanden met verbazing.

Ambtenaren op de drie eilanden leveren al bijna twee jaar 12,5 procent in op hun arbeidsvoorwaarden. De ‘solidariteitsheffing’ kwam als Haagse voorwaarde voor de honderden miljoenen aan corona-leningen.

Volgens premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten probeert Den Haag met weer nieuwe onderhandelingen opnieuw haar invloed uit te oefenen. ‘‘Nu wil van Huffelen de korting terugdraaien, maar vanwege de politieke agenda in Nederland zijn daar voorwaarden aan verbonden.’’

Van de drie eilanden, is Aruba het enige dat in eerste instantie verheugd reageerde op de bekendmaking uit Den Haag. Arubaanse ambtenaren krijgen in juli vijf procent van hun loon er weer bij, maakte premier Wever-Croes bekend. Maar Curaçao en Sint-Maarten? Die weten het nog steeds niet.

Eilanden tekenen protest aan bij Nederlandse ministers
Toch hebben alle drie Caribische landen hebben tijdens de laatste Rijksministerraad laten weten niet akkoord te gaan met de voorwaarden zoals die nu op tafel liggen.

Volgens de Curaçaose premier Gilmar Pisas besloot Nederland al op 20 mei dat de korting teruggedraaid mag worden. “Direct daarna kwam een persbericht achteraan van de staatssecretaris.”

De ‘belangrijkste’ eis: politici en mensen met topinkomens via de overheid moeten definitief gaan inleveren op hun salaris. De staatssecretaris zwijgt in haar bekendmaking over de verdere voorwaarden.

“Ik heb daarom ervoor gekozen niet direct te reageren”, aldus premier Pisas. “Ik heb het bezoek van Van Huffelen aan Curaçao afgewacht om duidelijkheid te krijgen. Met sommige condities is de regering het eens, maar wij willen eerst de andere voorwaarden evalueren voordat we daar een standpunt over innemen.”

De salarissen mogen niet gefinancierd worden met leningen en vooral mensen met een laag inkomen moeten eerst in aanmerking komen. Ook wil het Nederlandse kabinet wil dat Statenleden, bewindslieden en topambtenaren op de eilanden definitief gaan inleveren op hun salaris.

Bekijk de complete lijst aan voorwaarden onderaan het artikel

Sint-Maarten: ‘Niet verstandig om openlijk te praten over onderhandelingen’ 
De staatssecretaris deed vorige week weer bezoek aan de eilanden. De Sint-Maartense premier heeft een persoonlijk gesprek had met Van Huffelen tijdens het ontbijt over hoe verder met de ‘solidariteitsheffing’, vertelt Jacobs. Later overlegde de staatssecretaris met de vakbonden en de ministerraad van Sint-Maarten.

Opvallend is dat ook premier Jacobs terughoudend is over de bekendmaking uit Den Haag. Dat terwijl verschillende vakbonden en ambtenaren willen weten waar ze aan toe zijn.

Maar de terughoudendheid van de afgelopen weken is doelbewust, vertelt ze tegenover de pers. Het zou volgens haar in het belang van Sint-Maarten zijn niet openlijk over de Nederlandse voorwaarden te praten.

“Als je in het proces van onderhandeling bent, kunnen er altijd zaken veranderen. We zijn nu aan het onderhandelen en we gaan daarmee door tot we een gezamenlijke resolutie hebben. Of niet.’’

Nog geen akkoord, maar wanneer wel?
De gesprekken met het Nederlandse kabinet hebben tot nu toe geen akkoord opgeleverd. Volgens premier Jacobs staat er weer een nieuwe uitnodiging om volgende week verder te praten, in een vergadering met alle vier landen. Vlak voor de Rijksministerraad van 10 juni.

‘‘Maar dat vind ik erg laat”, reageert Jacobs tegenover de pers. “Ik wil eerder overleg, omdat het volgens mij niet eerlijk is om zo dicht op de komende Rijksministerraad de afsluitende discussie te hebben.”

Ze liet zich niet uit over de vraag hoe groot de kans volgens haar is dat de landen een akkoord bereiken.

Roep om ‘meer transparantie’
Ook verschillende parlementariërs, zoals oud-premier Sarah Wescot-Williams (United Democrats) en onafhankelijk lid Christophe Emmanuel, doen publiekelijk een beroep op de premier om ‘meer transparant’ te zijn.

Volgens Jacobs is ‘transparantie nog steeds de leidraad van de regering’. Tegelijkertijd zegt ze dat de mensen vertrouwen moeten hebben in het onderhandelingsproces.

De voorwaarden om de ‘solidariteitsheffing’ af te schaffen

Premier Gilmar Pisas heeft de Nederlandse voorwaarden voor Curaçao bekendgemaakt:

1. De Landsverordening normering topinkomens Curaçao moet in werking zijn getreden;
2. Er moet geld op de begroting zijn om de korting te kunnen financieren. De kosten kunnen niet betaald worden uit de liquiditeitssteun die Nederland verschaft;
3. De focus voor het afschaffen van de verlaging moet gericht zijn op mensen met een laag inkomen;
4. Als er voldoende ruimte is op de begroting om de 12.5 %-regeling te elimineren, kan er geen beroep meer worden gedaan op artikel 25 van de Rijkswet financieel toezicht dat gaat over schade door buitengewone gebeurtenissen, waardoor de Rijksministerraad kan toestemmen met een afwijking van de begrotingsnorm
5. Er moet snel uitvoering worden gegeven aan de B.5-maatregel in het landspakket die tot doel heeft de totale loonsom van de overheid te verlagen;
6. De 25%-korting op het salaris van ministers en Statenleden blijft gehandhaafd;
7. De salarissen van de ambtenaren moeten na afschaffen van de korting niet hoger uitkomen dan de met 25% gekorte salarissen van ministers en Statenleden;
8. Het besluit tot afschaffing van de 12,5 % kan alleen worden genomen na een besluit hierover door de Rijksministerraad die van het Cft heeft vernomen dat Curaçao aan alle voorwaarden voldoet.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties