32 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

NTR | Parlementslid Curaçao: ‘Grondwet veranderen zodat lhbt’s niet kunnen trouwen’

HomeLandenCuraçaoNTR | Parlementslid Curaçao: ‘Grondwet veranderen zodat lhbt’s niet kunnen trouwen’

Statenlid Rennox Calmes (TPK) wil de grondwet veranderen zodat mensen van hetzelfde geslacht toch niet kunnen trouwen op Curaçao. Mario Kleinmoedig van de belangenorganisatie Foko is verbijsterd over de actie. “Ik vraag me af of Calmes wel doorheeft waar hij mee bezig is.”

Op Curaçao wordt er in de politiek een strijd gevoerd om te voorkomen dat lhbt’s kunnen trouwen. Doordat het burgerlijk huwelijk niet voor iedereen geldt, discrimineert de staat, oordeelde het Gerechtshof in december vorig jaar.

‘Rechter zit op stoel van parlement’
De regering van premier Gilmar Pisas heeft daarom besloten om naar de Hoge Raad te stappen. Statenlid Calmes op zijn beurt zegt vorige week een wijziging te hebben ingediend bij het parlement. “Als er gaten zitten in onze wetgeving, dan is het aan parlementsleden om die te dichten.”

TPK vindt dat de het gerechtshof met haar uitspraak ‘op de stoel van het parlement’ is gaan. Ook heeft de Curaçaose bevolking volgens Calmes nooit laten weten een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht te accepteren.

Hoe het voorstel is gemaakt en wat de precieze inhoud is, blijft onduidelijk. Een voorstel tot wetswijziging is vaak een tijdrovende klus waar veel parlementsleden, zeker die van éénpersoonsfracties, vaak niet aan toe komen.

‘Dit verandert niets’
Volgens Mario Kleinmoedig wil Calmes een amendement in de staatsregeling zetten, dat aangeeft dat – net als in het Burgerlijk Wetboek – het huwelijk iets is tussen man en vrouw. “Maar als hij dat doet, verandert dat niets aan het juridische feit dat zowel door de rechtbank als het Gerechtshof is geconstateerd. En dat is dat het burgerlijk huwelijk, zoals het staat in het burgerlijk wetboek, in strijd is met artikel 3 van onze staatsregeling.”

Volgens Kleinmoedig is Calmes er vooral op uit om de juridische en maatschappelijke achterstelling van Curaçaose lhbt’s in stand te houden. De mensenrechtenactivist zegt dat Calmes eerder heeft aangegeven dat hij om tafel wil zitten met Foko. Maar dat is nog niet gebeurd.

‘Discriminatie mogelijk maken’
“Het kan ook zijn bedoeling zijn om artikel 3 te veranderen. Daarin staat nu dat alle mensen gelijk zijn en discriminatie niet mogelijk is. Misschien wil hij laten opnemen dat discriminatie wel mogelijk is in het geval van het huwelijk.”

Dat zou volgens Foko ‘heel kwalijk’ zijn. “Omdat als gevolg daarvan alle andere burgers in de toekomst ook bevreesd moeten zijn dat hun rechten worden aangetast door een simpel amendement.”

‘Niet-hetero’s worden zo officieel tweederangsburgers’
“We willen altijd met iedereen om tafel, ook met Calmes. Maar we zeggen dat ook dat op het moment dat het parlement het amendement aanneemt, dit officieel zou betekenen dat niet-hetero inwoners van Curaçao tot tweederangsburgers worden verklaard. En dat kunnen we nooit accepteren.”

Het is nog niet bekend of er in het parlement voldoende steun is voor zijn plan. Mocht het ter stemming komen, dan heeft het een tweederde meerderheid nodig van de 21 zetels.

De belangenorganisaties van lhbt’s op Curaçao werken aan een voorlichtingscampagne. “We willen de bevolking laten zien dat zodra de rechten van één groep worden aangetast, ook andere groepen niet meer veilig zijn.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

15 reacties

 1. Laten we de grond wet veranderen dat politici zich niet mogen voortplanten.
  Leugenaars en dieven.

  Wat maakt t je nou uit.
  Sukkel.
  Als het genetisch was dan zou het al weg zijn omdat de voortplanting bij lhbt nogal minder is. Met alle respect.
  Maar nee. Ze blijven terug komen.
  Dus dat is t niet.
  En wat zal het je een zorg zijn. lhbt en sloeg zijn man. of Vrouw… verkrachtte. dat soort dingen hoor je alleen met Hetro.s
  En ja sommige man homos zijn geen lieverdjes maar nog steeds de cijfers zijn vrij duidelijk. Man hetro.s Daar zit de agressie.
  En die minister is nog dom ook. in statisitiek.
  En wat het effect is.
  Maar ja… uit welke hoek komt het weer….. De grootste racisten brullers… dicrimineren er zelf heftig op los.

 2. Toch nog even aardig nieuws.
  Constantia mag per 1/8 eindelijk het gevangenis pak gaan dragen en moet ze zich melden.
  De zoveelste Curaçaose politicus die de fout in is gegaan.

 3. Heb dit verschijnsel, de “organico” horen zwammen (via tolk) in de ipko-vergadering.
  Sounds so ridiculous, need to repeat that: een opgezwollen, leeghoofdige Keystone-platvoet, die jaren pv-tjes in het NL moest indienen, had een tolk nodig om zijn waanideeën, ontsproten aan dat “brein” van hem, ter grootte van een doperwt, wereldkundig te maken.
  En dan wordt het wel duidelijk waarom het OM elk jaar tenminste 2 stagiaires fulltime aanwijst om alle taal/grammatica-fouten in procesverbalen (en andere justitiële documentatie) te corrigeren, vóór ze de rechter bereiken en die alles onleesbaar in een prullenbak gooit. Gros van de dienders komt niet veel ver dan nivo “meneer,meneer…kijk die jonghe”
  Wat een afgang…..

 4. Ik zeg ook niet dat genetische mannen mee moeten doen in de vrouwen tak van een sport.
  Ik zeg ook niet ik het terecht vind dat je nu uit moet kijken hoe je iemand aanspreekt.
  Deze dingen vindt in flauwekul.
  Het gaat mij om de wet en niets anders.

 5. Een ieder is voor de wet gelijk.
  En op het moment dat je in de wet 1 uitzondering maakt, wat belet je dan voor een 2de?
  Ik hoef het niet te zien. Ik kan zelfs wat persoonlijke afkeer hebben. Maar ik ben de wet niet.
  Als 2 volwassenen een huwelijkse verbinding aan willen gaan met alle wettelijke verplichtingen en gevolgen van dien moet dat kunnen, voor de wet.
  De wet is niet de kerk een dominee is geen rechter.
  De bijbel is geen wetboek.
  Het is al, veel te, erg dat een minister weg kan komen met discriminerende opmerkingen en dat er niet gekeken wordt naar de juiste persoon op de juiste positie zolang die maar ydk is.
  En zeker geen Europese Nederlander.
  Want als de wettelijke rechten van homo’s beperkt worden komen er meer uitzondering.

 6. @Fred Schiedam

  Je laatste 3 alinea’s geven een vraagteken aan.
  Eigenlijk zou je dit zelf kunnen invullen gezien de historie.

 7. @Dislect, iedereen mag trouwen met iemand van het andere geslacht. Geen discriminatie. Totaal niet. Dus een lesbienne mag met een hetero man trouwen of ook met een homo. Omgekeerd mag een homo trouwen met een normale vrouw of met een lesbienne. Niemand houdt ze tegen. Andere geslachten bestaan er niet. Zogenaamde transgenders zijn of homo die doet alsof hij een vrouw is of een lesbienne die fantaseert dat zij man is.
  In India is er een geval van 2 transgenders, 1 is man die eruit ziet als vrouw en de ander vrouw als man, die getrouwd zijn en de ene die als man eruit ziet, met snor en behaarde benen etc., is zwanger met dikke buik. Een beetje raar gezicht, dat wel.
  Het kind zal later “mama” tegen zijn vader zeggen en “papa” tegen zijn moeder.
  Wat betreft “binary”: die houden van beide geslachten. Je zou kunnen zeggen: half homo of half lesbienne.

 8. @Dislect

  Helemaal eens. Intriest is het juiste woord.
  Het geeft eigenlijk aan welke low mentality sommige mensen hebben tov van mensen die in hun er perceptie anders zijn.
  Voor deze mensen geldt art 1 van de grondwet niet.

 9. En dat is dus in dit geval precies wat calmes wil een homo de zelfde rechten als een hond.
  Maar wat is het volgende een briefje (wet) dat andere groepen ook worden uitgesloten van rechten?
  Eigenlijk triest dat je een directe vergelijking maakt tussen dier en homoseksualiteit.

 10. Er is helemaal geen discriminatie. Iedereen vanaf 18 jaar oud mag trouwen. Alleen mag men niet met een hond of varken trouwen. Dat geldt voor iedereen.

 11. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat een LVBer als Calmes een meerderheid voor zijn discriminaire voorstel weet te behalen.
  Uiteindelijk zijn Silvania en een aantal anderen er ook nog om dit te torpederen.

 12. De wet mag geen onderscheid maken op basis van religie, huidskleur……en sexuele geaardheid.
  Maak een wettelijke uitzondering van een groep dan staan de andere groepen ook onder druk.
  Bijvoorbeeld het actieve kiesrecht intrekken voor vrouwen of
  Het passief kiesrecht voor blanken.
  Het is dus niet reëel maar voor de bühne om de “autonomie” aan te tonen.
  Wij bepalen zelf..
  En daarom moet je op ons stemmen.

 13. Mensen van hetzelfde geslacht moeten gewoon de vrijheid hebben om te kunnen trouwen. Zou niet eens een discussie moeten zijn en niemand die daar last van heeft.

  Misschien dat Calmes zich eens druk kan maken over het feit dat binnen de hetrohuwelijken en gezinnetjes er ernstige mishandelingen plaatsvinden en kinderen worden verkracht. Maar dat zal voor Calmes een te moeilijk thema zijn om politiek op te pakken

 14. Zoals in Afrika wordt deze anti-homobeweging gefinancieerd door de Amerikaanse Mormonenkerk. OM mag onderzoeken of Calmes geen geld aanneemt voor zijn dienstverlening. Parlementariërs leggen toch een eed/belofte af dat zij geen geld aannemen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties