29 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Onschuldig vast voor moord? Zaak Vernond Rombley uitgesteld

HomeLandenCuraçaoNTR | Onschuldig vast voor moord? Zaak Vernond Rombley uitgesteld


Zit de Bonairiaanse Vernond Rombley onterecht vast in de gevangenis? De moordzaak zou op 1 juni worden besproken voor herziening, maar dat wordt nu uitgesteld, zegt onderzoeker Jan Rooijakker van het Knoop’s Innocence Project.

Rombley is een gevangenisstraf van 15 jaar aan het uitzitten voor een roofmoord. Onderzoekers van het Knoop’s Innocence Project zijn ervan overtuigd dat hij geen moordenaar is en dat hij dus al acht jaar onschuldig vastzit.

Het is aan het Gerechtshof om te kijken of er voldoende aanleiding is om de zaak door te sturen naar de Hoge Raad, die dan zou moeten oordelen of de rechtszaak overnieuw moet.

“Het is verwoestend voor Vernond en zijn familie om de zaak uit te stellen”, reageert onderzoeker Jan Rooijakker. Hij is oud-korpschef van Bonaire en heeft in de Spelonk-zaak een cruciale rol gespeeld om twee personen vrij te krijgen die ten onrechte veroordeeld zijn voor moord.

“Kun je je voorstellen dat je 8 jaar opgesloten bent, jij en je ouders weten dat je onschuldig bent en nu hoor je dat je zaak nog steeds niet wordt afgehandeld vanwege capaciteitsproblemen? Ze zijn natuurlijk erg verdrietig.”

Rooijakker is ervan overtuigd dat het hier gaat om een gerechtelijke dwaling. Samen met de psycholoog Lucio Ricardo en onder leiding van de advocaten Carry en Geert-Jan Knoops strijden ze om herziening van deze zaak. Vier jaar lang heeft het Innonce-team hieraan gewerkt. “Hij deed stoer en dit kwam hem duur te staan.”

Het Gerechtshof was zelf niet bereikbaar voor een reactie. Wel bevestigt ook het Openbaar Ministerie op Curaçao dat de zitting is aangehouden.

“Het is een vervelende situatie voor alle betrokkenen”, zegt Rooijakker. “Voor de politie en justitie is het niet fijn om te horen dat door een mogelijke fout van jou iemand onschuldig in de gevangenis zit. En voor de familie is het heel sneu. Een familielid van je zit in de gevangenis en in de maatschappij gaan mensen ook afstand van je nemen. Men ziet je als een criminele familie en je komt op een eilandje terecht, heel triest. Dat kan je nooit meer goedmaken.”

De situatie van Rombley krijgt veel aandacht in zowel de Caribische als de Nederlandse pers. “We krijgen veel reactie van mensen in zowel het Europese als het Caribische deel van het Koninkrijk. De maatschappij moet gewoon weten dat er veroordelingen kunnen zijn die mogelijk niet kloppen.”

De afleveringen van de documentaire-serie De Zaak-Rombley (KRO-NCRV) zijn in mei te zien op NPO 2 en op NPO Start.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties