28 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

NTR | Onderzoek naar plagiaat nieuw embleem Curaçao in april klaar

HomeNieuwsKunst en CultuurNTR | Onderzoek naar plagiaat nieuw embleem Curaçao in april klaar

Het onderzoek naar mogelijke plagiaat van de winnares van het nieuwe Curaçaose embleem zal in april afgerond zijn. Dat zegt minister Sithree van Heydoorn (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport) in een reactie tegenover Caribisch Netwerk.

“Vorige week heb ik een update van Stichting Overheidsaccountants Bureau (SOAB) gekregen”, vertelt de minister. “Eind maart is er een draft voor hoor en wederhoor; en eind april verschijnt het definitieve rapport.”

Ophef rondom embleem voor Curaçao
Het kabinet op Curaçao heeft vorig jaar een wedstrijd georganiseerd voor een nieuw embleem voor het eiland. De minister hoopte daarmee op meer saamhorigheid en positiviteit, maar het zorgde voor een storm aan kritiek vanuit inwoners op het gewonnen ontwerp.

De kolibrie is niet de nationale vogel van Curaçao (en ook niet blauw, maar groen), de afgebeelde cactus komt niet voor op het eiland en het bootje zou op een ‘Venezolaanse go-fast’ lijken, was toen de kritiek.

Winnares ontkent plagiaat
Daarna werd winnares Andresetti Monart op Facebook van plagiaat beschuldigd: uit een vergelijking met plaatjes van databank Shutterstock, zou de conclusie zijn dat zij het niet zelf heeft ontworpen. Door de ophef heeft de minister toen besloten om een onderzoek in te stellen.

Tegenover Caribisch Netwerk ontkende zij plagiaat te hebben gepleegd. “Ik heb de beelden zelf getekend. Als grafisch ontwerper ken ik de wetten omtrent auteursrechten en de procedures bij het ontwerpen van een nationaal embleem”, zei ze in oktober.

Het winnende embleem en de elementen van Shutterstock.

Voor het winnende concept was 15.000 gulden uitgeloofd. Het is onbekend of Monart dit bedrag ontvangen heeft.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

  1. Ik heb mijn twee kleinzoontje van 3 en 7 jaar woonachtig in NL deze twee embleemtje’s laten zien en hun mening gevraagd of deze het zelfde zijn die van 3 jaar zij dat bootje die met het stuurhuisje anders uit ziet als die omgedraaid bootje zonder stuurhuisje maar wel met een cactus en een zelfde vogeltje en die van 7 jaar zie Opa je ziet toch dat dat weer oplichterij is, om iemand die niks zelf uit zijn hooft kan tekenen 15 duizend gulden te laten verdienen, is toch voor veel mensen op cracao een jaar salaris ,of niet dan Opa !

  2. Sinds Ajax het voetbal shirtje met de reclame Curacao aan heeft spelen zij als een natte krant de wedstrijden uit het is om niet aan te zien. Zou het aan de Joode naam NIEGIS liggen, Curacrim is ook NIEGIS dus die naam moet snel van het shirtje verdwijnen, zal effe een belletje doen naar Sjaak Zwart dan is het zo voor de bakker.

  3. Huidige embleem is voldoende naar mijn mening. Deze nieuwe lijkt een beetje op het werk van iemand uit een kleuterklas.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties