26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

NTR | Olympische Spelen 2024: ‘Kiezen voor Aruba of stoppen met sportschieten op het hoogste niveau’

Philip Elhage tijdens Olympische Spelen in Tokio, 2021. (Foto: Foto’s: Noel Werleman / de Arubaans Olympisch Comité)

De Curaçaose topschutter Philip Elhage (40) wil in 2024 vlammen op de Olympische Spelen in Parijs. Daar heeft hij alles voor over. Dus beslist hij om voor de tweede keer voor Aruba uit te komen.

Curaçaose topsporters met Olympische ambities zoals Elhage, pakken hun kans en sluiten zich aan bij het Arubaanse of Nederlandse team. Curaçao wordt als land niet erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Aruba wel.

“Eigenlijk was het geen moeilijke beslissing. Het was of Aruba, of Nederland, of stoppen met schieten op hoog niveau.”

Hij kiest in 2016 voor Aruba. Dat zorgt voor een minder grote verandering in zijn persoonlijke leven dan de oversteek naar Nederland. “Ik heb me op Curaçao gesetteld met mijn partner. Hier heb ik mijn werk.”

Schietsport is geen vetpot
Elhage behoort tot de wereldtop in zijn discipline; 10 meter luchtpistool. Maar van zijn sport kan hij niet leven. Een parttimebaan als IT-specialist is goed te combineren met zijn bestaan als topsporter en twintig uur training per week.

Met de steun van Aruba kan hij aan internationale toernooien meedoen. In januari stond hij in Europa nog vijf keer in een finale. “Dat geeft een speciale spanning. Ik heb tijdens die trip veel ervaring opgedaan.”

Elhage schiet zich omhoog naar plek 65 op de Olympische wereldranglijst. “Het is nog niet waar ik wil zijn, maar goed genoeg om naar de Spelen te kunnen.”

Tweevoudig Olympiër
Philip Elhage (40) deed twee keer mee aan de Olympische Spelen op het onderdeel 10 meter luchtpistool.
• 2008 – Beijing, voor de Nederlandse Antillen. Resultaat: nummer 45.
• 2021 – Tokio, voor Aruba. Resultaat: nummer 35.

 

Alle onkosten worden vergoed door het Arubaanse Olympisch Comité. Van kogeltjes en wapenonderdelen tot vliegtickets en het verblijf in hotels. En, heel belangrijk, hij werkt sinds 2019 met ervaren, buitenlandse coaches.

De nieuwe coaches eisen een doelgerichte training. Wat ging goed, wat moet anders of beter? “Een reeks goede schoten is even gevaarlijk als een slechte serie. Het gaat erom dat je in het moment blijft. Dat lukt me nu pas echt.”

Philip Elhage tijdens Olympische Spelen in Tokio, 2021. (Foto: Foto’s: Noel Werleman / de Arubaans Olympisch Comité)

Elhage heeft zich verzekerd van een plek in het Olympisch team van Aruba. Hij moet wel vormbehoud tonen en gaat een paar keer per jaar voor een medische keuring naar het eiland.

Escape-route zonder garanties
Philip Elhage beseft dat de escape-route via Aruba geen garanties geeft. “Een land moet jou wel accepteren. Als Aruba zelf genoeg goede schutters had, zouden ze mij waarschijnlijk geen kans hebben gegeven.”

Rignaal ‘Jean’ Francisca, voorzitter van de Curaçaose sportfederatie FDOK, heeft alle begrip voor sporters als Elhage. Hij heeft wel moeite met atleten die al eerder in hun carrière voor een ander land kiezen.

Meer weten:
Waarom Curaçao niet erkend wordt door het Internationaal Olympisch Comité

De FDOK-voorzitter vindt dat jonge sporters op alle belangrijke toernooien kunnen uitkomen voor Curaçao. Francisca noemt als voorbeeld de Zuid-Amerikaanse Spelen (Odesur) en de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen (CAC). “Curaçao kan als land alleen niet meedoen aan de Olympische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen.”

IOC-miljoenen misgelopen
Feit is dat de Curaçaose sportwereld ‘miljoenen guldens’ van het IOC misloopt. De Curaçaose voetbalbond FFK kan nog terugvallen op de rijke internationale federatie Fifa. Die luxe hebben de kleine Curaçaose bonden niet.

De sportfederatie vraagt jaarlijks vier miljoen gulden subsidie. De overheid betaalt in werkelijkheid maar 15 procent van dat bedrag. “Veel te weinig om de kosten van onze leden te dekken”, zegt Francisca.

Het ligt niet voor de hand dat Curaçao nog erkend wordt door het IOC. “Dan moet het eiland uit het Koninkrijk stappen of het IOC moet de statuten wijzigen.”

De hoop is gericht op een sportfonds van de overheid. Daar wordt al jarenlang over gesproken. “Het zou dit jaar van de grond moeten komen.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Rignaal ‘Jean’ Francisca, voorzitter van de Curaçaose sportfederatie FDOK, heeft alle begrip voor sporters als Elhage. Hij heeft wel moeite met atleten die al eerder in hun carrière voor een ander land kiezen.

    Je weet waar je mag klagen dan…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -