29 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 14:20

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Minister van Engelshoven waagt zich niet aan discussie instructietaal onderwijs Bonaire


KRALENDIJK – “Nee, ik weet uit het vierlanden overleg dat instructietaal een onderwerp van discussie is, wat ik goed begrijp, maar ik vind ook echt primair dat die discussie hier moet plaatsvinden.” Dat zei minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid Engelshoven, tijdens een werkbezoek op Bonaire deze week.

Momenteel is er veel discussie over wat de instructietaal op scholen moet zijn. Volgens docenten is er te veel focus op de Nederlandse taal en moet meer gekeken worden naar de behoefte van elk kind.

Leerwerkbedrijf wel Papiaments
De minister ging op bezoek bij een leerwerkbedrijf, waar er wel een voorstel ligt voor Papiaments als instructietaal. “Waar bijvoorbeeld koks worden opgeleid waar nu veel tekort aan is.” Het is een voornemen om deze opleiding ook in het Papiamentu aan te bieden. “Daar ligt nu een wetsvoorstel voor in de Tweede Kamer“, vertelt Van Engelshoven.

- Advertentie -

Voornaamste reden voor het werkbezoek was een bezoek aan de bibliotheek, waar nu plannen voor worden gemaakt om deze te verbeteren. Ook bracht de minister een aantal bezoeken in het kader van onderwijs, waaronder op het MBO. “Ik ben erg onder de indruk van de stappen die daar zijn gezet om het onderwijs echt op niveau te brengen.”

Begeleiden Caribische studenten in Nederland
Daarnaast waren er gesprekken over het beter begeleiden en voorbereiden van Caribische studenten die in Nederland gaan studeren. “Daar loopt op dit moment een onderzoek naar”, aldus de minister. “We hopen begin volgend jaar spijkers met koppen te slaan.” Taal volgens van Engelshoven wel een onderdeel van het beter begeleiden en voorbereiden van Caribische studenten. “We zijn aan het kijken hoe we hen kunnen helpen met voldoende taalbagage.”

MBO-scholen
Van Engelshoven: “Op het gebied van samenwerking tussen de MBO-scholen in Caribisch Nederland liggen nog kansen. Dat zorgt voor versterking van de lokale arbeidsmarkt en kan studenten nieuwe kansen bieden.”

Iets anders wat Nederlandse docenten op Bonaire onlangs aangaven, was dat de Nederlandse lesstof niet goed aansluit op de belevingswereld van jongeren. Daarom voelen zij zich genoodzaakt om in hun eigen tijd de lesstof aan te passen. “Ik kan me dit goed voorstellen“, reageert van Engelshoven.

- Advertisement -

“Uitgevers maken natuurlijk bepaalde methoden, maar onderwijsmiddelen zijn vrij. Het is echt aan de scholen zelf om hier met hun team keuzes over te maken. Dat wordt vanuit de overheid niet voorgeschreven.”

Wet speciaal onderwijs
Onlangs kreeg de Kinderombudsman veel klachten over kinderen voor wie geen passend onderwijs is. Op vragen over de status van een wet voor speciaal onderwijs kon de minister geen antwoord geven. “Daar moet ik u een antwoord op schuldig blijven, dat zit in de portefeuille van meneer Slob.”

Lange wachtlijsten scholen
Scholen op Bonaire kampen momenteel met lange wachtlijsten, terwijl veel docenten maar tijdelijk zijn en er steeds meer mensen naar het eiland komen. Hoe staat van Engelshoven hier tegenover? “Gedeputeerde Nina den Heyer heeft wel haar zorgen geuit over deze ontwikkeling, maar het was niet de bedoeling van dit werkbezoek om daar nu over te spreken.“

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Typisch D66. Wel weer op snoepreisje langskomen maar dan geen oplossingen brengen.

    Dit is overigens dezelfde Minister die voorstander is om witte mannen te ontslaan of niet aan te nemen en moeten er overal transgenders worden aangenomen.

    Benieuwd of zij ook zo moedig is om dit te eisen op Bonaire? Dus het Bestuurscollege dient te bestaan uit ook 1 witte en 1 transgender en 1 homo.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

PBC | Beatrix bezoekt voedselbos tijdens bezoek aan Curaçao

Persbureau Curacao Prinses Beatrix werd zaterdag tijdens haar bezoek aan Curaçao flink aan het werk gezet. Bij een bezoek aan het voedselbos kreeg de 83-jarige prinses een oranje...

PBC | SER maakt zich sterk voor innovatie

Persbureau Curacao De Sociaal-Economische Raad heeft een verkenning uitgebracht aan de regering en de Staten over de mogelijkheden van de invoering van een missie gedreven innovatiebeleid. Dat moet...

ParadiseFM | Mauritsz de Kort wordt definitief nieuwe Hof-president

Hij was al voorgedragen, maar de benoeming is nu officieel rond: rechter Mauritsz de Kort is vanaf 1 januari de nieuwe president van het Gemeenschappelijk Hof van...

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

Column Youp | Kakkersbromsnor

Pushbericht na pushbericht over vliegverboden, wauwelwappies, vaccinazi’s, avondlockdowns, QR-codekrakers, meedogenloze mutaties, rellende hooligans, met scherp schietende politiemensen, uitgebluste brandweermannen, radeloos ziekenhuispersoneel, stenen door ambulanceruiten, dwalende demissionaire ministers,...
- Advertentie -