30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Investeren in dementiezorg op Curaçao blijft achter terwijl de druk toeneemt

HomeLandenCuraçaoNTR | Investeren in dementiezorg op Curaçao blijft achter terwijl de druk...

WILLEMSTAD – Verpleeghuis Hugenholtz, Centrum voor Dementie, heeft een zorgcontract via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat sinds 2012 niet meer is aangepast. Terwijl volgens directeur Jet Thoonen de intensiviteit van de zorg die nodig is, juist is verhoogd.

Het verpleeghuis moet draaien met hetzelfde bedrag dat het al vanaf 10 jaar geleden ontvangt. Met behulp van onder andere de zogeheten ‘Samenwerkende Fondsen’, giften uit Nederland, en de hulp van particuliere sponsoren, lukt het om het personeel trainingen te bieden. “Maar alles komt uit Nederland”, zegt Thoonen.

Hugenholtz is het enige verpleeghuis op Curaçao waar alleen maar mensen met dementie wonen. Er zijn nog drie andere verpleeghuizen die afdeling hebben met mensen met dementie.

Familie moet vaak zelf betalen
Hugenholtz biedt naast opname ook dagopvangmogelijkheid van zeven dagen per week. “En we bieden logeeropvang ter ontlasting van de vaak overbelastte mantelzorg”, zegt Thoonen. “Helaas worden de laatste twee niet vergoed vanuit de SVB. Mensen moeten dit particulier betalen. Dat kan een drempel zijn, terwijl de noodzaak hoog is. Hugenholtz probeert dan toch, samen met familie, naar een oplossing te kijken.”

Brandbrief
Op 31 januari heeft Hugenholtz een brief met het verzoek om hulp aan de overheid gestuurd. Thoonen: “inmiddels is er een gesprek geweest met de beleidsafdeling van ministerie van Gezondheid. Er is gesproken over schaalvergroting en specialiseren van de totale ouderenzorg. Maar er zijn nog geen concrete resultaten.”

‘Veel verborgen dementie’
Er is een wachtlijst, maar die is niet erg lang. Op Curaçao zijn geen concrete cijfers bekend over het aantal mensen met dementie. “We nemen de mondiale cijfers en leggen deze op Curaçao”, legt Thoonen uit. “En komen dan tot een aantal van tussen de 2000 en 3000. Een groot aantal is niet bekend, verborgen. Het wordt vaak pas laat onderkend bij familie. Met het gevolg dat familie zwaar overbelast raakt, dat de persoon met dementie niet de hulp krijgt die nodig is. En als dan toch aanmelding volgt is opname zeer urgent geworden.” SVB moet goedkeuring geven om een patiënt op te nemen.

Vanwege het gebrek aan fondsen om goede salarissen te kunnen betalen, trekt veel geschoold personeel weg. Momenteel staan vier vacatures nog open op de zorgafdeling, op de totale noodzakelijke bezetting van 30 man zorgpersoneel. Daarnaast heeft Hugenholtz twee maatschappelijk werkers, waarvan een als casemanager opereert. De laatste begeleidt families in thuissituaties.

Het Sint Elisabeth Hospital Foundation zou een oplossing kunnen bieden. Deze stichting heeft het pand van het oude ziekenhuis in beheer, waarvoor een nieuwe bestemming moet worden gevonden. “Het geeft Hugenholtz samen met verpleeghuis Betesda de mogelijkheid om te werken aan nieuwe vorm van wonen, zorg en welzijn voor ouderen op Curaçao. Het is een kleine mogelijkheid, maar het geeft hoop”, zegt Thoonen.

Reactie minister
“We zijn op de hoogte van de problemen van Hugenholtz en ook van andere instanties in de zorgsector”, is de reactie van de minister van Volksgezondheid, Dorothy Pietersz-Janga aan Caribisch Netwerk. Volgens minister Janga onderzoekt de overheid hoe de zorginstellingen in elkaar zitten, om ze vervolgens te herstructureren.

Verpleeghuis Hugenholtz heeft zelf niets van het aangegeven plan tot herstructurering, zegt Thoonen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 reacties

 1. De “regering” is al lang de schaamte voorbij, lees dat Ned ook hier weer bijspringt, personeel trekt weg, de boeven ook oa Dubai Argentina , overal heen . Schandelijk volk.

 2. Weer een schoon voorbeeld , cu nos mes no por .
  Te triest voor woorden .
  De ene klaploper die gaat weg en een andere laagvlieger komt ervoor in de plaats
  En maar lekker blijven reizen en maar druk doen .
  Wat weten we wel en wat kunnen we wel .
  Ja de boel maar vertragen en blokkeren .
  Schaamteloos waren alle vorige ministers en nu dezelfde schaamteloze gasten .

 3. Het zoveelste voorbeeld dat de groep machthebbers een ongelooflijke minachting voor een groot deel, vooral het arme gedeelte heeft. De directeur van SVB blijft 1 miljoen per jaar verdienen maar simpele dingen als een mail beantwoorden is voor het SVB te veel moeite.

  De minister geeft aan dat zorginstellingen herstructureert moet worden dus al die tijd mogen dementen creperen wat haar betreft. Het is hetzelfde verhaal als altijd, zij heeft geen plan en geen idee dus de komende resterende regeerperiode zal simpelweg niets gebeuren.

  Voor haar eigen ouders zal het wel goed geregeld zijn, aangezien zij 4 jaar lang een vast inkomen van 16.000 Naf/mnd heeft dankzij diezelfde bevolking die zij minacht.

  Haar eigen ouders zullen straks wel warmpjes bij zitten, gezien het feit dat zij haar eigen broer, een man zonder enige opleiding en ervaring aan een vast inkomen van 12.000 Naf/mnd als medewerker heeft geholpen.

 4. Dhr Tholen us dan wel bijzonder slecht geïnformeerd!

  Een veelvoorkomend gezondheidsprobleem
  Curaçao telt ongeveer 9100 mensen die aan een of andere vorm van dementie lijden. Rond 6% van de mensen boven de vijfenzestig jaar heeft dementie.

  Vind zijn getallen’ dan ook wel erg kort door de bocht.
  Slordig eigenlijk dat hij ook erbij vergat te vermelden dat er een grote groep mensen met dementie op C zijn vanaf 50 jaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties