30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Groente en fruit: Bonaire verwelkomt eerste boot uit Venezuela

HomeLandenBonaireNTR | Groente en fruit: Bonaire verwelkomt eerste boot uit Venezuela
Marit Severijnse

Op Bonaire is vandaag – na meer dan vier jaar – weer de eerste boot uit Venezuela verwelkomd. Veel inwoners hoopten dat daarmee ook de groente- en fruitmarkt terug zou komen, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. De producten gaan naar de supermarkt.

Video: Marit Severijnse

De goederen worden doorverkocht aan ondernemers op het eiland. “Aan de hand van de ervaringen op Curaçao en Aruba, is het te verwachten dat de producten goedkoop zullen zijn”, aldus gedeputeerde Jolinda Craane.

Geen markt? Op straat valt dit bij sommige mensen als een verrassing. “Hoe weten we dan voor hoeveel winst de producten aan ons worden doorverkocht?”, vraagt een Bonairiaanse man zich af.

De hoop is op de abc-eilanden dat groente en fruit wat goedkoper worden dankzij de terugkomst van de Venezolaanse barkjes. Vroeger stonden ze bekend om hun stuntprijzen.

Aan de boulevard verkopen kan niet, want de (lokale) politiek heeft een aantal regels veranderd. “Sinds 2019 mag losse verkoop in de haven niet meer”, legt gedeputeerde Craane uit.

“Ook was er toen geen visumplicht en toeristenbelasting (van 75 dollar per keer dat je Bonaire binnenkomt, red.) waar ze aan zouden moeten voldoen. Dat maakte het toen iets makkelijker. Nu krijgen ze vrijstelling van een aantal uurtjes om hun goederen aan land te brengen.”

“Er zou ook een markt moeten komen voor ons Bonairianen”, zegt de man op straat stellig. Gedeputeerde Craane sluit dit niet uit. “We gaan kijken hoe we dat in de toekomst iets makkelijker kunnen maken”, zegt ze daarop.

Toch zijn de meeste inwoners wel blij dat de grenzen weer open zijn. “Eindelijk zijn de barkjes weer terug!”, zegt Jordy. “Wij zijn daar vroeger niet alleen mee opgegroeid, maar ook veel families op Bonaire komen van Venezuela of hebben familie daar. Ik hoop dat zoiets echt nooit meer kan gebeuren.”

Jordy hoopt ook dat de lokale politiek meer samenwerkt met de Venezolanen. “Wij Bonairianen zijn mensen van de zee, maar kinderen hebben nu in hun vakantie niks te doen. Er zou hier een werf moeten komen waar kinderen het vak kunnen leren. Bijvoorbeeld hoe je op een vissersboot werkt.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties