32 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

NTR | Gesprekken met Nederland over salarissen van ambtenaren gaan door, ‘over twee weken persconferentie’

HomeLandenArubaNTR | Gesprekken met Nederland over salarissen van ambtenaren gaan door, ‘over...

DEN HAAG – Eind deze maand moet er duidelijkheid komen over de loonkorting van 12,5 procent voor ambtenaren op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Volgens ingewijden is het de bedoeling om een persconferentie te houden als staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op Aruba is.

Ingewijden in Den Haag melden dat de gesprekken daarover doorgaan, met het doel dat er over twee weken een akkoord ligt. Op 20 juni zou dan ‘goed nieuws’ worden gemeld, tijdens een gezamenlijke persconferentie van de staatssecretaris en de drie Caribische premiers.

Ambtenaren leveren al twee jaar in
Ambtenaren, docenten en iedereen die via de overheid een salaris op de eilanden ontvangen, moeten al zo’n twee jaar inleveren op hun salaris. De ‘solidariteitsheffing’ was één van de harde eisen van Nederland om de eilanden honderden miljoenen te lenen. Ze kwamen in geldnood door de corona-crisis.

Prijzen stijgen hard, koopkracht daalt
Omdat de prijzen zo hard zijn gestegen, mogen de eilanden weer honderd procent van de salarissen gaan betalen. Nederland stelt opnieuw voorwaarden aan.

Aruba: volgende maand weer vijf procent erbij
De eilanden moeten de lonen zelf zien te betalen en mogen niet geld opnieuw lenen, is een van de Nederlandse eisen. Aruba wil dat hun mensen eind juli weer vijf procent erbij krijgen. “We zijn bezig om te voldoen aan de voorwaarden om te kunnen uitbetalen volgende maand”, reageert premier Evelyn Wever-Croes (MEP).

Op Aruba krijgen ambtenaren pas volgend jaar weer honderd procent van hun maandsalaris. Curaçao en Sint-Maarten zijn er nog niet helemaal over uit.

Nederland wil dat ambtenaren die het minst verdienen voorrang krijgen op meer geld; de topverdieners via de overheid moeten blijvend 25 procent inleveren.

Kabinet Curaçao zoekt steun van parlement
Financiënminister Javier Silvania (MFK) heeft voor Curaçao geld gevonden om in ieder geval 3 procent aan vakantiegeld te gaan uitbetalen aan ambtenaren. De uitgaven zijn opgenomen in de aangepaste begroting voor 2022.

Toch moet Curaçao – net als Aruba en Sint-Maarten – van Nederland eerst een wet aannemen die de topinkomens regelt. Wie via de overheid salaris ontvangt, kan dan niet meer verdienen dan 130 procent wat de premier krijgt.

Of de Curaçaose ambtenaren meer geld gaan zien op hun salarisstrook, hangt nu van het parlement af. Volgens minister Silvania heeft zijn kabinet het parlement ‘vriendelijk doch dringend gevraagd om een spoedvergadering in te plannen’ en ‘duidelijkheid’ te geven met een stem voor of tegen.

‘Helemaal geen beschuldigende vinger richting Curaçao’

Verschillende media melden dat Curaçao de ‘boosdoener’ is dat er nog geen akkoord ligt. Daardoor zou de Rijksminsterraad van 10 juni zijn ‘geannuleerd’. Die lezing klopt niet helemaal, blijkt na een rondgang van Caribisch Netwerk onder verschillende ingewijden.

Het was vandaag ‘wel de bedoeling’ om een Rijksministerraad te houden, zei Nederland vorige week nog. “Er was geen Rijksministerraad vandaag en dat was ook niet gepland”, reageert de Arubaanse premier Wever-Croes.

De Arubaanse premier zegt dat er ‘helemaal geen sprake is van een beschuldigende vinger’ richting Curaçao. “Ik heb regelmatig overleg met de premiers van Curaçao en Sint-Maarten en de staatssecretaris. De relatie tussen de landen is goed.”

 

Eilanden worstelen in nasleep van de corona-pandemie
De eilanden vinden dat ze in een ‘zeer uitdagende situatie’ zitten door alle strenge voorwaarden die Nederland stelt en de economische klappen door de pandemie. Er is geldgebrek terwijl het leven duurder wordt, zeggen ze.

‘Let op framing in media’
“De framing in sommige media verbaast me”, zo vertelt een andere ingewijde van de eilanden. “We zijn helemaal niet boos op Curaçao.”

“De stukken moeten altijd binnen een bepaalde termijn aangeleverd worden; de Rijksministerraad wordt zorgvuldig gepland. Want dat is het moment om de voorbereidende gesprekken en afspraken te formaliseren. Pas als er een akkoord ligt, wordt het ingepland.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties