26 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Fvd-leider Thierry Baudet op Curaçao om stemmen te werven

Foto: Oscar van Dam

Tweede Kamerlid Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) heeft zijn eerste bijeenkomst op Curaçao gehouden. De leider van Forum voor Democratie voert campagne voor de komende verkiezingen.

De eerste ‘gezellige avond’, zoals de partij het zelf omschrijft, is vooral bedoeld om stemmen te werven op Curaçao. Zij konden zich tot 31 januari registreren om te kunnen stemmen voor (het kiescollege van) de Eerste Kamer.

Het ‘blikzembezoek’ van Baudet, samen met twee andere Tweede Kamerleden, is maandag pas op het laatste moment bekendgemaakt via sociale media. De politieke bijeenkomst zou eerst bij Papagayo Beach Resort worden gehouden, maar die bijeenkomst wordt een paar uur voor start geannuleerd.

“Papagayo doet niet aan politiek”, zegt eigenaar Hans Slier. Volgens Slier was er onder een valse naam gereserveerd en is er ook niet gezegd dat het om een politieke bijeenkomst ging.

FvD-leider Thierry Baudet in gesprek met mensen op Curaçao. (Foto: Oscar van Dam)

Restaurant Rustiq, gelegen naast het Slavernijmuseum, springt in op de situatie en biedt de partij onderdak. “Mensen op Curaçao zijn een meester in het omgaan met spontane en onverwachte gebeurtenissen”, zo vertelt Baudet met een glimlach aan het begin van de avond. Er is nog geen microfoon. “Daarom duurt het wat langer”, zegt hij. “Maar geen zorgen, de bar is open en de kosten zijn voor FvD.”

Uiteindelijk spreekt Baudet de aanwezigen zonder microfoon toe. Hij wil het hebben over het belang voor ‘goede energie’, van het belang om elkaar te kunnen zien en aanraken. “We konden ook een Zoom-meeting met Curaçao organiseren. Maar ik vind het belangrijk onder de mensen te zijn.”

Er worden veel onderwerpen besproken of kort genoemd. Over wat hij noemt ‘bizarre gender-spelletjes’ op scholen, ‘de totale gekte van gezondheidspreventie’, ‘de strijd tegen het kwade’ en ‘de aversie van slechte energie’.

Baudet benadrukt in zijn speech dat ‘zij’ anders zijn dan ‘wij’. Zij zijn de huidige politieke elite, de bureaucraten. “Maar wij zijn sterker, sterker dan de systeemkrachten.” Hij maakt zich zorgen dat ‘wij’ innovatieve krachten kwijt raken ‘door bureaucratie en huidige machthebbers’.

Het publiek bestaat uit zowel mensen uit Nederland, als van het eiland zelf. De FvD-voorman zegt ‘heel blij’ te zijn met geestverwanten, ‘mijn mensen’, op Curaçao. “Ik ben oprecht blij dat hierop zoveel mensen zijn afgekomen. We herkennen iets in elkaar. We zijn mensen die niet bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren.”

En wat weet Baudet eigenlijk over de eilanden? Over Curaçao spreekt hij vooral in algemene bewoordingen: mooi eiland, krachtige mensen, trots op gezamenlijke historie, veel mogelijkheden om te investeren. Veel dieper gaat het niet.

De meeste aanwezigen zijn blij met de komst van Baudet en zijn boodschap. “In Nederland verliezen we meer en meer, heel veel positieve zaken aan bureaucratie en regels. De levenslust moet terug! En levenslust, daarin is Curaçao gespecialiseerd.”

Baudet wil op Curaçao een afdeling oprichten om vaker bijeenkomsten te houden, zo vertelt hij tijdens de avond.

NOS-correspondent geïntimideerd door bezoeker

Bij de bijeenkomst van FvD op Curaçao zijn van de pers alleen Caribisch Netwerk (NTR) en NOS-correspondent Dick Drayer aanwezig. Drayer wordt tijdens zijn werk als journalist hard geknepen door een bezoeker. “Je moet wel de waarheid schrijven!”, wordt hem toegeroepen. Drayer is verrast over de actie en noemt het onverwachte knijpen ‘geen prettige ervaring’.

Forum voor Democratie spreekt zich al jaren openlijk uit tegen ‘de mainstream media’ die ‘niet objectief’ zou zijn. Baudet pleit voor een ‘sanering van de publieke omroep’.

De NOS heeft twee jaar geleden in Nederland het logo en de bestickering van hun busjes afgehaald vanwege bedreigingen. “Een deel van de politiek zoals PVV en Forum voor Democratie het wantrouwen richting de journalistiek”, zei oud-hoofdredacteur Marcel Gelauff eerder. “Dat we bijvoorbeeld een agenda hebben. De NOS-redactie is volstrekt onafhankelijk.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -