26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 06:12

AntilliaansDagblad | ‘Paardenraceplan herevalueren’

Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft vraagtekens bij de cijfers van financiële inkomsten en spin-off die het paardenrenplan Hipódromo Almirante Brion voor ogen heeft. De conclusie is...

AntilliaansDagblad | Vertraagde publicatie jaarrekening CBCS

Willemstad - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft de jaarrekening 2019 - vijftien maanden na einde boekjaar - gepubliceerd. De accountantsverklaring dateert van 28...

AntilliaansDagblad | Defensie vaccineert in de Cariben

Willemstad - Sinds de opening van de vaccinatiestraat op de marinebasis Parera was de tussenstand op vrijdag 16 april: 5.854 prikken. Dat is inclusief het eigen personeel...

PBC | Eén patiënt overlijdt in het CMC, testratio naar vijf procent

Persbureau Curacao Vandaag is er één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De teller staat nu op 90. Er liggen 106 patiënten in het ziekenhuis van...

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNTR | Debat: ‘controle op publiek geld is normaal, maar niet met...

NTR | Debat: ‘controle op publiek geld is normaal, maar niet met rug tegen muur’


DEN HAAG – “Transparantie is belangrijk bij het uitgeven van publieke gelden, maar niet met de rug tegen de muur in crisistijd.”

Dat zegt Jorien Wuite van D66, tijdens een debat met Attje Kuikens (PvdA) over de stelling of Nederland zelf projecten moet uitvoeren op de eilanden of alleen geld op de bankrekening van de eilanden overgemaakt moet worden.

Coronasteun en COHO
Er is veel te doen geweest over coronasteun uit Den Haag voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Den Haag wilde namelijk niet zomaar steun geven en bond daar voorwaarden aan vast. Er was een tijdlang een patstelling tussen Nederland en de eilanden over de voorwaarden en de zogeheten COHO, een orgaan dat wat te zeggen heeft over hoe de coronasteun besteed wordt en ook de uitvoering van projecten.

Voor Sint-Maarten was het een déjà vu: toen in 2017 een orkaan het eiland verwoeste, werd de Wereldbank ingezet om de Nederlandse geldstroom voor de wederopbouw te controleren. Maar die constructie zorgde ook voor veel bureaucratie waardoor bijvoorbeeld het maken van de daken van woningen erg langzaam ging.

‘Veel water bij de wijn gedaan’
Attje Kuiken (PvdA) zegt geen vinger te willen wijzen naar de eilanden of Den Haag, maar wel dat de eilandbewoners centraal moeten staan. Over de COHO, waarvan de rijkswet pas voor advies bij de Raad van State ligt, zegt Kuiken dat ze vooral blij is dat er een overeenkomt is tussen Den Haag en de eilanden ‘waar toch wel veel water bij de wijn voor is gedaan.’ Wuite zegt dat de manier waarop dit is gegaan, veel schade heeft opgeleverd voor de onderlinge verhoudingen.

Het debat in zijn geheel kijk je hier

Kuiken – die al jaren in de Kamer zit en het dossier Koninkrijksrelaties onder haar hoede heeft – en nieuwkomer Wuite gingen ook in op de stelling of een Caribisch Kamerlid een noodzaak is om de eilanden goed te kunnen vertegenwoordigen. Kuiken vindt dat het een plus is, maar vooral dossierkennis erg belangrijk is en ook kennis van hoe het werkt in de Tweede Kamer. Zelf wil ze graag verder op het dossier en is ook begonnen met een cursus Papiaments: “De taal vind ik toch een barrière.”

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Het debat in zijn geheel kijk je hier

Voor D66 staat klimaat bovenaan het partijprogramma. “Wij pleiten dan ook voor een koninkrijksbreed klimaatfonds. Ik heb zelf orkaan Irma meegemaakt dus ik weet dat het geen discussie is van morgen, maar van gisteren”, aldus Wuite.

Klimaat en kosten voor eilandbewoners

Kuiken onderstreept dat het klimaat belangrijk is, maar wil weten of dit ook vertaald wordt naar mensen op de eilanden. “Er is nog geen sociaal minimum op de eilanden vastgesteld. Er moeten geen regels komen in verband met klimaat dat voor hen de kosten opvoert.”

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 reacties

  1. Door het gedrag van de eigen politici staat de bevolking met de rug tegen de muur, niet de politici.De bevolking is ook erg tevreden met het ingrijpen van het koninkrijk, de politici niet om voor hun begrijpelijke maar abjecte redenen.

  2. Al met al moet men blij zijn dat Nl steeds maar weer erin springt en vooral dat het graaien langzaam maar Zeker wordt uitgehold.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties