27.1 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 08:39

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Debat: ‘controle op publiek geld is normaal, maar niet met rug tegen muur’


DEN HAAG – “Transparantie is belangrijk bij het uitgeven van publieke gelden, maar niet met de rug tegen de muur in crisistijd.”

Dat zegt Jorien Wuite van D66, tijdens een debat met Attje Kuikens (PvdA) over de stelling of Nederland zelf projecten moet uitvoeren op de eilanden of alleen geld op de bankrekening van de eilanden overgemaakt moet worden.

Coronasteun en COHO
Er is veel te doen geweest over coronasteun uit Den Haag voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Den Haag wilde namelijk niet zomaar steun geven en bond daar voorwaarden aan vast. Er was een tijdlang een patstelling tussen Nederland en de eilanden over de voorwaarden en de zogeheten COHO, een orgaan dat wat te zeggen heeft over hoe de coronasteun besteed wordt en ook de uitvoering van projecten.

Voor Sint-Maarten was het een déjà vu: toen in 2017 een orkaan het eiland verwoeste, werd de Wereldbank ingezet om de Nederlandse geldstroom voor de wederopbouw te controleren. Maar die constructie zorgde ook voor veel bureaucratie waardoor bijvoorbeeld het maken van de daken van woningen erg langzaam ging.

- Advertentie -

‘Veel water bij de wijn gedaan’
Attje Kuiken (PvdA) zegt geen vinger te willen wijzen naar de eilanden of Den Haag, maar wel dat de eilandbewoners centraal moeten staan. Over de COHO, waarvan de rijkswet pas voor advies bij de Raad van State ligt, zegt Kuiken dat ze vooral blij is dat er een overeenkomt is tussen Den Haag en de eilanden ‘waar toch wel veel water bij de wijn voor is gedaan.’ Wuite zegt dat de manier waarop dit is gegaan, veel schade heeft opgeleverd voor de onderlinge verhoudingen.

Het debat in zijn geheel kijk je hier

Kuiken – die al jaren in de Kamer zit en het dossier Koninkrijksrelaties onder haar hoede heeft – en nieuwkomer Wuite gingen ook in op de stelling of een Caribisch Kamerlid een noodzaak is om de eilanden goed te kunnen vertegenwoordigen. Kuiken vindt dat het een plus is, maar vooral dossierkennis erg belangrijk is en ook kennis van hoe het werkt in de Tweede Kamer. Zelf wil ze graag verder op het dossier en is ook begonnen met een cursus Papiaments: “De taal vind ik toch een barrière.”

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Het debat in zijn geheel kijk je hier

Voor D66 staat klimaat bovenaan het partijprogramma. “Wij pleiten dan ook voor een koninkrijksbreed klimaatfonds. Ik heb zelf orkaan Irma meegemaakt dus ik weet dat het geen discussie is van morgen, maar van gisteren”, aldus Wuite.

Klimaat en kosten voor eilandbewoners

Kuiken onderstreept dat het klimaat belangrijk is, maar wil weten of dit ook vertaald wordt naar mensen op de eilanden. “Er is nog geen sociaal minimum op de eilanden vastgesteld. Er moeten geen regels komen in verband met klimaat dat voor hen de kosten opvoert.”

- Advertisement -

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Door het gedrag van de eigen politici staat de bevolking met de rug tegen de muur, niet de politici.De bevolking is ook erg tevreden met het ingrijpen van het koninkrijk, de politici niet om voor hun begrijpelijke maar abjecte redenen.

  2. Al met al moet men blij zijn dat Nl steeds maar weer erin springt en vooral dat het graaien langzaam maar Zeker wordt uitgehold.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -