26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao sluit beruchte vreemdelingenbarakken, zet ongedocumenteerden vervolgens in gevangenis

HomeLandenCuraçaoNTR | Curaçao sluit beruchte vreemdelingenbarakken, zet ongedocumenteerden vervolgens in gevangenis

WILLEMSTAD – Curaçao wilde afscheid nemen van de beruchte ‘vreemdelingenbarakken’, maar daardoor zijn een aantal van de ongedocumenteerde mensen uit Venezuela naar de gevangenis gebracht. Een onbegrijpelijke en onwenselijke situatie, vindt mensenrechtenorganisatie HRDC.

De gevangenis is geen optie om ongedocumenteerde buitenlanders op te vangen, vinden zowel de mensenrechtenorganisatie en vakbond Abvo. In Blok 1, waar de ongedocumenteerden vastzitten, zitten ook mensen die verdacht worden van een misdrijf.

Bewakers legen werk neer uit protest
Duidelijk is dat ook de bewakers de situatie niet accepteren. Zij stellen ook dat er te weinig personeel is om de ongedocumenteerde mensen te bewaken. Er ontstond daarna commotie, omdat een aantal van hen uit protest hun werk hebben neergelegd.

Blok 1 is bovendien bedoeld ‘nieuwe’ gevangenen maximaal tien dagen op te sluiten, voordat ze naar een ander blok in de gevangenis worden geplaatst. Niet voor ongedocumenteerden; die hebben geen misdrijf gepleegd.

‘Laat ongedocumenteerden op vrije voeten’
HRDC wil dat de minister van Justitie de acht vluchtelingen – onder een meldplicht – zo snel mogelijk op vrije voeten laat. Het kabinet is op dat verzoek niet ingegaan. Ook Vluchtelingenwerk Nederland stelt zich achter de Curaçaose organisatie en eist toelating.

In plaats daarvan, besluit het kabinet om de acht ongedocumenteerde mensen terug te laten plaatsen in de ‘vreemdelingenbarakken’.

Opmerkelijk, omdat het ministerie van justitie net afscheid nam van de de vreemdelingenbarakken omdat ze niet meer geschikt zouden zijn. Dat maakt de noodzaak voor het vinden van oplossing opnieuw urgent, vindt HRDC.

De draai kwam nadat minister-president Gilmar Pisas de gevangenis bezocht. Hij kwam zaterdagnacht een kijkje nemen  in zijn galakostuum na de prijsuitreiking van de Miss Universe Curaçao 2022. De minister van Justitie was zelf naar Nederland voor een laatste ronde aan subsidie.

Ministerie uit kritiek op mensenrechtenorganisatie
Het ministerie van Justitie stuurde afgelopen weekend op haar beurt een persbericht uit. Het ministerie voelt een noodzaak om op eerdere kritiek van Human Rights Defence Curaçao te reageren.

De stichting had ruim een week eerder aangegeven dat toegang tot de ongedocumenteerden werd geweigerd. Afgelopen zondag opnieuw kritiek op justitie dat communicatie met de gevangen vluchtelingen niet mogelijk zou zijn.

Het ministerie van Justitie heeft ‘met verbazing’ het persbericht van Vluchtelingenwerk Nederland gelezen. Volgens het ministerie zijn al hun ambtenaren in november 2020 geïnformeerd hoe ze toegang moeten verlenen tot de ‘vreemdelingenbarakken’, volgens het Europees verdrag voor de mensenrechten.

“De advocaat van HRDC, na aanmelding, tijdens kantooruren wekelijks, ongedocumenteerde vreemdelingen die dat wensen in een daarvoor aangewezen ruimte in de vreemdelingenverblijfplaats te Koraal Specht te woord staan”, stelt het ministerie. “Telefonisch contact is ook dagelijks mogelijk.”

“Toegang kan op afspraak worden verleend om in bewaring gestelde ongedocumenteerde vreemdelingen te bezoeken. Deze afspraken worden onder auspiciën van de directeur van de SDKK uitgevoerd, mits de veiligheid van bezoekers en in bewaring gestelden gegarandeerd kunnen worden”, aldus de instructie van de minister van Justitie.

Curaçao afhankelijk van geld uit Nederland voor nieuwe opvang

Mensenrechtenorganisaties slaan regelmatig alarm. Amnesty International heeft bijvoorbeeld meerdere keren haar beklag gedaan over de opvang. Ook HRDC trekt regelmatig aan de bel. Hoe vluchtelingen worden behandeld, lijkt óók een kwestie van geldgebrek te zijn.

De bouw van een nieuwe opvang heeft vertraging opgelopen, omdat Nederland in januari de financiering heeft stopgezet. Curaçao zou zich niet aan afspraken over de nieuwe wijze van opvang hield, volgens het Nederlandse kabinet.

De kersverse minister van Justitie Shalten Hato is vorige week naar Nederland vertrokken om te onderhandelen over een laatste ronde aan subsidie uit Den Haag. Voor zijn vertrek benadrukte Hato dat Curaçao geen internationale regels rond vluchtelingen schendt.

Kabinet ontkent deportaties van vluchtelingen
Eerder sprak HRDC over ‘deportaties’ van vluchtelingen. Maar het kabinet ontkent. ‘‘Curaçao is verplicht op grond van verdragen, wet- en regelgeving alle (beschermings-)verzoeken van vreemdelingen in behandeling te nemen. Zolang niet op een dergelijk verzoek is beslist, wordt een ongedocumenteerde vreemdeling niet gerepatrieerd”, stelt minister Hato.

Bij zijn aantreden twee maanden geleden noemde hij de situatie rond de opvang van ongedocumenteerde mensen één van de pijnpunten van zijn ministerie. Hij wil op korte termijn een oplossing voor vinden. Of dat is gelukt is tijdens zijn bezoek aan Den Haag, is nog niet duidelijk. Op Curaçao zal minister Hato tekst en uitleg geven.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

1 reactie

  1. Dat het parlement uit een stelletje ja knikkers bestaat is bekend, de meeste hebben hun positie op de lijst aan hun lage IQ te danken, want tegenstaand en eigen initiatief wordt niet verwacht.

    Zoals altijd is er geen enkele parlementariër die voor deze Venezolanen opkomt want dat wordt gelijk als landverraad gezien. Behalve dat hebben de meesten geen idee wat mensenrechten inhoudt.

    Blijkbaar zijn we vergeten dat Dos Santos ooit Navarro, toen minister van justitie beschuldigde van condooms onder de gevangenen uit te delen. De reden waarom Navarro dat deed was om het verspreiden van HIV bij verkrachtingen in de gevangenis te voorkomen.

    Deze Venezolaanse vluchtelingen zijn door het schaarste in Venezuela, erg verzwakt en zijn een makkelijke prooi in de gevangenis voor de sterke zwaargeschapen Curaçaose gevangenen.

    Het is haast onmenselijk hoe deze Venezolanen behandeld worden, parlementariërs en ministers hebben hier geen moeite mee. Als ze maar hun 16 á 18.000 gulden per maand krijgen zal het wel aan hun reet roesten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties