28 C
Willemstad
• woensdag 17 augustus 2022

Laatste reacties

NTR | Curaçao bereidt zich voor op tropische storm Bonnie, avondklok aangekondigd


WILLEMSTAD – Het orkaanseizoen is nog maar net begonnen en Curaçao maakt zich al op voor de eerste tropische storm dat het eiland zal aandoen. Het is druk op straat, er komt een avondklok en er is kritiek op de overheid die te laat zou zijn begonnen met voorlichting.

Omdat de kracht van de storm nog lastig in te schatten is, roept de premier inwoners op om zich voor te bereiden op het slechtste scenario en te hopen op het beste. De storm komt eerder aan dan verwacht: al op woensdagmiddag in plaats van de avond.

Komst van de storm roept herinneringen op
Veel mensen denken aan 2010, toen Curaçao werd geraakt door het staartje van orkaan Tomás. In één nacht viel er meer regen dan normaal in een heel jaar valt. Een groot deel van het eiland ondervond hierdoor wateroverlast, in sommige wijken waren er overstromingen. Twee mensen verloren hun leven.

Niet alleen is het heel vroeg in het orkaanseizoen, ook de baan die de storm volgt is uitzonderlijk voor de abc-eilanden. Normaal gesproken worden Aruba, Curaçao en Bonaire ten noorden gepasseerd.

Bonnie zal waarschijnlijk woensdag aan in de middag juist ten zuiden van het eiland gaan passeren. Gevreesd wordt voor veel regen, plaatselijke overstromingen en schade aan de zuidkust, waar de mooie stranden zijn.

Avondklok
De verwachting is dan ook dat het ook woensdag druk op de straat zal zijn, met rijen supermarkten en tankstations. Op Curaçao gaat een avondklok in, vanaf 16.00 uur geldt de ‘toke de keda’ tot nader orde. Uitzondering geldt voor mensen met een vitaal beroep.

Opnieuw drukte verwacht
De meeste mensen op straat geven aan dat zij zich wel wat hebben voorbereid. Het is ook drukker dan normaal in de supermarkt. Producten in blik zijn schaars.

“Ik heb wat extra spullen in blik gekocht en ik heb alle losliggende spullen in mijn tuin opgeruimd”, vertelt een vrouw terwijl ze met een volle supermarktkar naar haar auto loopt.

Ondanks dat de storm het gesprek van de dag is, blijven veel mensen sceptisch. “We worden al jaren gewaarschuwd voor stormen die het eiland zouden aandoen, maar tot nu toe bleek dat vaak een storm in een glas water”, reageert iemand in de supermarkt.

Bedrijven vroeg dicht
Veel bedrijven geven gehoor aan het advies van de overheid. Overal op het eiland wordt rondom verschillende bedrijven het terrein schoongemaakt. De losliggende spullen kunnen in een storm gevaarlijk worden. Winkeliers laten via sociale media weten dat ze woensdag in de vroege middag al dicht zijn.

Kritiek op kabinet
Er is ook kritiek op het kabinet. De waarschuwing voor de tropische storm zou eerder moeten zijn afgegeven, vindt bijvoorbeeld de wijkleider van Ser’i Fortuna. Niet pas op maandag; twee dagen van tevoren. Juist de mensen die in armoede leven, hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden. Het vraagt ook tijd om hulp voor deze mensen te organiseren.

‘Waar zijn de schuilplekken?’
Veel inwoners weten niet waar de schuilplekken van de overheid zijn. Premier Pisas zei dinsdagavond in zijn persconferentie, een dag voor de storm, met meer informatie te komen. Intussen heeft de overheid vannacht op Facebook de plekken bekendgemaakt.

Dia di Bandera
Op 2 juli viert Curaçao normaalgesproken de Dag van het Volkslied en de Vlag; een dag die groots wordt gevierd in Willemstad. De grote tribune is door de komst van de storm niet opgebouwd. Premier Gilmar Pisas ziet het ‘erg somber’ in dat de activiteiten door zullen gaan. Na de storm komt een evaluatie.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...