26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

NTR | Curaçao bereidt zich voor op tropische storm Bonnie, avondklok aangekondigd


WILLEMSTAD – Het orkaanseizoen is nog maar net begonnen en Curaçao maakt zich al op voor de eerste tropische storm dat het eiland zal aandoen. Het is druk op straat, er komt een avondklok en er is kritiek op de overheid die te laat zou zijn begonnen met voorlichting.

Omdat de kracht van de storm nog lastig in te schatten is, roept de premier inwoners op om zich voor te bereiden op het slechtste scenario en te hopen op het beste. De storm komt eerder aan dan verwacht: al op woensdagmiddag in plaats van de avond.

Komst van de storm roept herinneringen op
Veel mensen denken aan 2010, toen Curaçao werd geraakt door het staartje van orkaan Tomás. In één nacht viel er meer regen dan normaal in een heel jaar valt. Een groot deel van het eiland ondervond hierdoor wateroverlast, in sommige wijken waren er overstromingen. Twee mensen verloren hun leven.

Niet alleen is het heel vroeg in het orkaanseizoen, ook de baan die de storm volgt is uitzonderlijk voor de abc-eilanden. Normaal gesproken worden Aruba, Curaçao en Bonaire ten noorden gepasseerd.

Bonnie zal waarschijnlijk woensdag aan in de middag juist ten zuiden van het eiland gaan passeren. Gevreesd wordt voor veel regen, plaatselijke overstromingen en schade aan de zuidkust, waar de mooie stranden zijn.

Avondklok
De verwachting is dan ook dat het ook woensdag druk op de straat zal zijn, met rijen supermarkten en tankstations. Op Curaçao gaat een avondklok in, vanaf 16.00 uur geldt de ‘toke de keda’ tot nader orde. Uitzondering geldt voor mensen met een vitaal beroep.

Opnieuw drukte verwacht
De meeste mensen op straat geven aan dat zij zich wel wat hebben voorbereid. Het is ook drukker dan normaal in de supermarkt. Producten in blik zijn schaars.

“Ik heb wat extra spullen in blik gekocht en ik heb alle losliggende spullen in mijn tuin opgeruimd”, vertelt een vrouw terwijl ze met een volle supermarktkar naar haar auto loopt.

Ondanks dat de storm het gesprek van de dag is, blijven veel mensen sceptisch. “We worden al jaren gewaarschuwd voor stormen die het eiland zouden aandoen, maar tot nu toe bleek dat vaak een storm in een glas water”, reageert iemand in de supermarkt.

Bedrijven vroeg dicht
Veel bedrijven geven gehoor aan het advies van de overheid. Overal op het eiland wordt rondom verschillende bedrijven het terrein schoongemaakt. De losliggende spullen kunnen in een storm gevaarlijk worden. Winkeliers laten via sociale media weten dat ze woensdag in de vroege middag al dicht zijn.

Kritiek op kabinet
Er is ook kritiek op het kabinet. De waarschuwing voor de tropische storm zou eerder moeten zijn afgegeven, vindt bijvoorbeeld de wijkleider van Ser’i Fortuna. Niet pas op maandag; twee dagen van tevoren. Juist de mensen die in armoede leven, hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden. Het vraagt ook tijd om hulp voor deze mensen te organiseren.

‘Waar zijn de schuilplekken?’
Veel inwoners weten niet waar de schuilplekken van de overheid zijn. Premier Pisas zei dinsdagavond in zijn persconferentie, een dag voor de storm, met meer informatie te komen. Intussen heeft de overheid vannacht op Facebook de plekken bekendgemaakt.

Dia di Bandera
Op 2 juli viert Curaçao normaalgesproken de Dag van het Volkslied en de Vlag; een dag die groots wordt gevierd in Willemstad. De grote tribune is door de komst van de storm niet opgebouwd. Premier Gilmar Pisas ziet het ‘erg somber’ in dat de activiteiten door zullen gaan. Na de storm komt een evaluatie.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -