29 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Caribische landen mogen corona-leningen later terugbetalen, willen liever kwijtschelding

HomeLandenArubaNTR | Caribische landen mogen corona-leningen later terugbetalen, willen liever kwijtschelding
John Samson

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hoeven de corona-leningen nog niet dit jaar terug te betalen aan Nederland. De eilanden hadden om uitstel gevraagd, maar zien liever nog een kwijtschelding.

Tijdens de corona-pandemie in 2020 en 2022 heeft Nederland de autonome eilanden geholpen met onder meer medische hulp en voedselpakketten, maar ook met honderden miljoenen aan noodleningen.

Met dat geld kon bijvoorbeeld zowel de overheid als de bedrijven die weinig inkomsten meer hadden de lonen toch nog uitbetalen. Zo werden faillissementen en werkloosheid voorkomen, toen het toerisme wegviel als gevolg van covid.

Renteloze leningen via Den Haag
Aruba 441,7 miljoen euro / 915,5 miljoen Arubaanse florin
Curaçao 448,2 miljoen euro / 911 miljoen Antilliaanse gulden
Sint-Maarten 141,7 miljoen euro / 292,4 miljoen Antilliaanse gulden

De eilanden hadden eigenlijk tot 10 april 2022 de tijd om de zogeheten liquiditeitsleningen terug te betalen. De Rijksministerraad erkent dat de eilanden met hun economie en financiën nog niet zover zijn hersteld om dat te kunnen doen. De eilanden krijgen daarom nog 18 maanden extra de tijd.

Het is de bedoeling om die tijd te gebruiken om lange termijn-afspraken te maken over de aflossing.

Dat de eilanden extra tijd krijgen om de leningen terug te betalen, is volgens de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten ‘cruciaal’. Richard Doornbosch, de president van de centrale bank, waarschuwde vorige week nog dat er anders problemen kunnen ontstaan.

Zonder uitstel van de terugbetaling, zullen de financiën van de overheid op Curaçao en Sint-Maarten flink verslechteren. Dat kan ook een negatieve impact hebben op hoe de economie zich verder zal ontwikkelen.

Het gaat volgens de president van de centrale bank om ‘aanzienlijke’ leningen. In het geval van Curaçao gaat het om 22 procent van het bruto binnenlands product (bbp); het totaalbedrag dat de economie elk jaar oplevert. Voor Sint-Maarten gaat het om 11 procent van het bbp.

Het zou beter voor de economie van Curacao en Sint-Maarten zijn als de schulden worden kwijtgescholden, vindt Doornbosch.

Kwijtschelding

Vanuit alle drie de eilanden is in de afgelopen periode meerdere keren gevraagd de terugbetaling uit te stellen. De Curaçaose financiën-minister Silvania heeft daarnaast geopperd voor een kwijtschelding. Hij is niet de enige politicus die dat wil.

Als de eilanden genoeg voortgang laten zien, dan is er een kans de honderden miljoenen aan leningen worden kwijtgescholden, zei Knops in 2020 aan de Tweede Kamer. Maar niet bij voorbaat, “want daarvoor is er te veel gebeurd.”

Sint-Maarten heeft in februari tegenover de Nederlandse parlementsleden opnieuw op een kwijtschelding gewezen. Parlementslid Rolando Brison (UPP) wilde weten hoeveel zijn eiland terugkrijgt van het geld wat Nederland tijdens de slavernij heeft verdiend.

“Wij moeten de komende tachtig jaar een schuld terugbetalen aan Nederland. Hoe kunnen we ooit financieel onafhankelijk worden?”, zei Statenlid George Pantophlet (National Alliance). “Op dit moment is Sint-Maarten 1.4 miljard verschuldigd aan de Nederlandse regering. Ik vind dat meer dan slavernij.”

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, de opvolger van Knops, zei in januari dat zij niet aan een kwijtschelding denkt. “Nee. Voorlopig niet.”

In de Tweede Kamer zei het CDA eerder bereid te zijn over een kwijtschelding na te denken, als de eilanden hun beloften over de hervormingen nakomen. In de oppositie is Bij1 voorstander van een kwijtschelding.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

23 reacties

 1. Karin
  Dat is hoofdzakelijk voor sociale huurwoningen. En op Ameland is dat voor sociale huurwoningen en de goedkopere koopwoningen.

 2. @Kari. Ik mag hopen dat we je intelligentie niet moeten afmeten met je compleet stupide reactie. Maar ik besef dat dat wellicht ijdele hoop is,

 3. Elke ministerie heeft een budget voor oa.s. reizen en andere zaken die goedgekeurd is door de staten en gecontroleerd wordt door SOAB,Algemene rekenkamer en CFT

  Ha ha ha de Staten.. Met een groep onbenullen, mislukkelingen, meelopers, criminelen ha ha ha

  KIjk maar naar Ennia.. Toezicht en controle ging ook zo goed!

 4. @Kari, wat een zwaktebod zeg!!? Sorry hoor, maar we hebben toch autonomie binnen het Koninkrijk? We willen toch zelfstandig zijn. Nederland moet zich toch nergens mee bemoeien? Dus moeten we ook eens laten zien dat we onze eigen broek op kunnen houden? En daar past voor de zoveelste keer om kwijtschelding vragen zeker niet bij! Misschien moeten we eens af van nepotistische figuren als de Lastens die door MA lief op riante plekken zijn geplaatst, en andere miljoenen verdieners zoals Blackout directeurJonis en die SVB gozer, en die andere stumpert van een Gilber Martina, roof politici als SHushi Camelia Romer, met haar a; net zo corrupte schoonbroer de Advocaat Camelia, en Larmoney, en Gijsbertha, Martina en Zita, Goddets, Wielsen etc. Er wordt hier geld uitgedeeld als water… Kijk nou eens naar een stupid als Pik Pisas die we 25K per maand betalen voor een beetje in zijn groezelige onwelriekende met pommade ingezette zout en peper baard te krabbelen terwijl hij interessant aan de conferentie tafel zit te doen alsof hij het heel goed begrijpt. . EIGEN broek ophouden, DAN heb je pas wat in de melk te brokkelen. Als ik niet beter zou weten zou ik denken dat je minister Sylvania bent of een andere MFK vazal.

 5. De provincie Groningen heeft door de gaswinning heel veel bijgedragen aan de Nederlandse economie. De inwoners van de provincie hebben de schadelijke gevolgen daarvan gedragen en dragen dat nog steeds. Onbewoonbare huizen jarenlange stress door het niet serieus nemen en geen schadevergoeding krijgen. Daarnaast betalen de inwoners van de provincie Groningen en alle inwoners van Nederland fors belasting( veel meer dan inwoners van Curaçao) naar mijn weten betalen inwoners van Curacao geen belasting in Nederland. Misschien is dat de reden dat de provincie Groningen extra geld krijgt en de renteloze leningen – die losstaan van de miljoenen steun die als gift zijn geschonken in Corona tijd terug betaald moeten worden.

 6. Brian waar haal je de info dat bestuurders van Curaçao de staatskist hebben leeggeroofd? Het is bijna onmogelijk dat bestuurders aan belastinggelden kunnen komen. Elke ministerie heeft een budget voor oa.s. reizen en andere zaken die goedgekeurd is door de staten en gecontroleerd wordt door SOAB,Algemene rekenkamer en CFT. Dat de staatskist leeggeroofd is zijn indianenverhalen.

 7. Colom
  “In Nederland mag je ook niet overal wonen en moet je inderdaad op de een of andere manier verbonden zijn met een gemeente. Als je 65 jaar of ouder bent mag je je wel overal in NL vestigen.Voor wie zich permanent op bv Ameland wil vestigen geldt een huisvestingsverordening”

 8. Ze zeggen niet voor niets dat “zachte heelmeesters, stinkende wonden maken”. Veel van de bedrijven die coronasteun hebben ontvangen maken nu behoorlijk veel winst door de dure resort en hotel prijzen.

  In Nederland moeten alle bedrijven die coronasteun (TOZO) hebben ontvangen met spoed terugbetalen, sommigen hebben al bezoek van deurwaarders gekregen.

  Hier op Curaçao zijn veel bedrijven die ten onrechte (met behulp van spook loonlijsten) Corona steun hebben ontvangen.

  Intussen zijn in Nederland steeds meer Nederlanders die van de voedselbank moet leven en de Nederlandse regering blijft op de eilanden met Nederlands belastinggeld Sinterklaas spelen.

 9. Wat een heisa en polemiek allemaal.
  Polarisatie en schelden op politici, terwijl niemand door heeft wat er aan de hand is.
  Denken jullie dat er voor niets en persee in december vorigjaar de nadrukkelijke excuses voor het slavernij verleden plaats moest vinden?
  We worden slavernij nieuwe stijl ingerold (door incopentente bestuurders met behulp van een aantal idioten die denken voor een vredige NGO organisaties te werken) en niemand heeft het erover.
  Blijf maar focussen op akkefietjes en kijk niet naar hele plaatje.

 10. @Kari, Als de bestuurders van Groningen ook de groningse schatkist hebben leeggeroofd, familie en vrienden op de loonlijst laten zitten bij de gemeentes en provincie groningen en de groningse bestuurders de hele wereld rondvliegen op kosten van de schatkist dan zou het inderdaad hetzelfde zijn.
  Je bent bezig appels met peren aan het vergelijken

 11. Kari@

  We vormen toch één koningrijk. Waarom heb ik dan als Europese Nederlander een verblijfsvergunning nodig om op Curaçao te wonen. Blijkbaar geldt die uitdrukking , één koningrijk, alleen als Curaçao haar leningen niet wil terug betalen.

 12. De provinsie Groningen krijgt in 2023 680 milj euro extra steun van het rijk.(andere rijke provensies) Dat is iets meer dan 1000 euro per inwoner per jaar. Curaçao heeft 4 milj aan schuld opgebouwd dat is ook 1000 euro per jr per inwoner. Het is toch niet gek om de corona lening kwijt te schelden. Wij vormen toch één koninkrijk of hebben wij eerste rangs en tweede rang burgers in het koninkrijk?

 13. Als dit de stemming is op de eilanden dan kan ik mij voorstellen dat Nederland nog eens achter de oren krabt met het geven van nog meer leningen die de eilanden nooit zullen terugbetalen. Sinds 10-10-10 is er nauwelijks verbetering te bespeuren op de eilanden ondanks het geld dat Nederland ter beschikking heeft gesteld. Waar is dat geld dan aan besteed? Tja….laat me raden.
  De kwaliteit van het bestuur is nog altijd allerbelabberst en ik krijg het idee dat bepaald sujetten er alles aan doen om dat zo te houden. Nu en in de toekomst totdat de natuur aan alles een einde zal maken….
  (Inbeslaggenomen cocaine verkopen aan Nederland: exemplarisch voor de machtmisbruikende en kennis terkortschietende politici.
  ps de eilanden ruiken natuurlijk sinds de aanstelling van Van Huffellen hun kans. Ze zullen blij met haar zijn. Van H. is geen Knops, helaas.
  Ze is lid van D66 dus al te lang zal dit niet meer duren vermoed ik.

 14. Toen ik vroeger in mijn jonge en oudere jaren in het bezit was van diverse bouw NV’s en GmbH’s en als Directeur verantwoordelijk was voor deze bouwbedrijven ging er ook wel eens faillit en moest ik dat zelf op lossen en dat koste mij geld veel geld ? maar niet heus, maar mijn personeel verdiende geen 15.000,00 neto in de maand de duurste ( uitvoerde koste 6000,00 bruto in de maand. En hier op curacrim verdiend een politiek op geklommen LAPZWANS 25.000,00 bruto pm

 15. Ik heb van de Belastingdienst ook uitstel van betaling gekregen. Ik zal ze een briefje sturen dat ik liever kwijtschelding wil. Waarom het land wel en ik nie?

 16. Het wordt weer bedelen mensen , pasobra nos mes por .
  Zet ze allemaal onder curatele
  Zo spoedig mogelijk
  Maar Sinterklaas is weer vroeg dit jaar .

 17. Kwijtschelden schulden zou betrr zijn voor ene cooper pisas larmonie, kunnen ze weer met geld smijten en verbrassen.
  Niemand die er wat tegen doet.

 18. Curaçao begint steeds meer op een primitief derde wereld land te lijken waar ze niet snappen dat als je maar geld uit blijft geven aan wereldreisjes en dure auto’s, en megasalarissen en leiders hebt met een herseninhoud van een struisvogel je nooit vooruit komt.

  Maar ook de makamba CBCS president doet er gewoon aan mee….

 19. Curaçao begint steeds meer op een primitief derde wereld land te lijken waar ze niet snappen dat als je maar geld uit blijft geven aan wereldreisjes en dure auto’s, en megasalarissen en leiders hebt met een herseninhoud van een struisvogel je nooit vooruit komt.

 20. Zonder uitstel van de terugbetaling, zullen de financiën van de overheid op Curaçao en Sint-Maarten flink verslechteren.

  Toch wel benieuwd hoe de overheid en een centrale bank met inkomen en uitgaven model werken.

  Bij een normaal persoon is het toch als er geen geld is dan kan je ook geen extra uitgaven doen. Natuurlijk kan je lenen maar als de uitgaven zijn bedoeld om bv 5 cocktails te drinken in St. Tropez kan je er ook voor kiezen om er 2 te nemen. Want je hebt geen geld voor 5.

  Dus de overheden van SXM dienen ook naar hun eigen uitgaven patroon te kijken en hier in gaan snijden. Dus geen dure prive reisjes (dienst reisjes) Geen dure salarissen aan bysides en familie die er ook niets voor doen. Niet dat project kiezen dat veel duurder gaat kosten maar je neef is eigenaar van het uitvoerende bedrijf.

  Eigenlijk heel simpel en dan heb ik geen financiën gestudeerd…

 21. Het zou beter zijn als de absurd hoge salarissen in (semi) overheids instellingen waaronder cbcs naar beneden worden bijgesteld dan waren er niet eens schulden

 22. Het zou beter voor de economie van Curacao en Sint-Maarten zijn als de schulden worden kwijtgescholden, vindt Doornbosch.

  Zou ook beter voor mij zijn als ik geen belastingen meer hoef te betalen en dat de RBC mijn hypotheek schuld kwijtscheld.. Maarja doen ze ook niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties