30 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

NOS | Ruim 3000 koninklijke onderscheidingen uitgereikt bij lintjesregen 2022

Meer dan 3000 mensen krijgen vandaag een koninklijke onderscheiding voor hun bijdrage aan de samenleving, traditiegetrouw de Lintjesregen genoemd. Onder anderen advocaat Eva González Pérez, schrijver en dichter Quito Nicolaas en politicus en oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet krijgen een lintje.

Ze waren niet de enige bekende Nederlanders die werden verrast:

González Pérez is de advocaat die mede de toeslagenaffaire aan het licht bracht en zich blijft inzetten voor de gedupeerde gezinnen. Het feministische maandblad Opzij riep haar uit tot de Meest invloedrijke vrouw van 2021. “Je zou bijna vergeten waarom er een nieuw regeerakkoord moest komen. En een nieuw Kabinet”, schreef het blad bij de bekendmaking. “Dat komt door Eva, als eerste.”

De uit Aruba afkomstige Quito Nicolaas is schrijver, dichter en boekrecensent. Zijn werk, dat is opgenomen in verschillende internationale bloemlezingen, wordt gezien als één van de pijlers van de Arubaanse cultuur. Hij publiceerde 13 boeken, 21 gedichten en 29 essays.

PvdA’er Gerdi Verbeet kwam in 2002 in de Tweede Kamer en was van 2006 tot 2012 Kamervoorzitter. Daarna was ze jarenlang voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, tot en met mei vorig jaar, toen haar benoeming afliep.

Een andere bekendheid die wordt onderscheiden is de 84-jarige oud-journalist en impressario Henk van der Meijden, oprichter van roddelblad Privé maar ook van een fonds voor oudere artiesten, de stichting Blijvend Applaus. Hij wordt ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrijwilligers

Ook minder bekende Nederlanders krijgen een onderscheiding voor hun verdiensten. Onder hen zijn zoals elk jaar veel vrijwilligers, en verder docenten, zorgmedewerkers, sporters, kunstenaars en muzikanten uit Nederland en Caribisch Nederland.

Een van hen is Hatice Pekşen. Zij kreeg in Apeldoorn een lintje voor 40 jaar vrijwilligerswerk (en was behoorlijk overdonderd):

Al veertig jaar helpt Hatice Pekşen anderen, vandaag krijgt ze daarvoor een lintje

In totaal krijgen dit jaar 3026 mensen een lintje. Net als andere jaren krijgen meer mannen dan vrouwen een onderscheiding: 1093 vrouwen worden gedecoreerd, tegen 1933 mannen.

Eén van de oudsten die vandaag een onderscheiding krijgen is de 93-jarige Ali van der Schot. Zij is sinds 1945 vrijwilliger voor allerlei maatschappelijke organisaties in Diemen en in Suriname.

De alleroudste is de 97-jarige Piet Schreuder, die sinds 1993 vrijwilliger is bij een EHBO-vereniging en zich inzet voor de geschiedschrijving over het Arnhemse park Presikhaaf. De jongste is breakdancer Menno van Gorp (33), die drie keer de belangrijkste breakdancewedstrijd ter wereld won en in 2014 het eerste officiële WK Breaking op zijn naam schreef.

Wanneer kom je in aanmerking voor een lintje?

Om een lintje te verdienen moet iemand zich meer dan vijftien jaar inzetten voor de samenleving. De meeste mensen krijgen een onderscheiding omdat ze bijvoorbeeld al jarenlang vrijwilligerswerk doen. Ze moeten door iemand anders worden voorgedragen. Alle aanvragen worden beoordeeld door de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Dit jaar ontvangen 2907 vrijwilligers een lintje, 146 mensen kregen een onderscheiding voor hun werk bij een betaalde baan.

Elf ontvangers worden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een van de hoogste koninklijke onderscheidingen. Deze wordt uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij.

Guillén Fernández Reumann is een van de elf die deze onderscheiding ontvangen. Hij is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan het Radboud UMC en gespecialiseerd het effect van stress op het menselijk brein en het geheugen.

Het lintje voor de onderscheiding voor Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw:
Het lintje voor Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw Kanselarij der Nederlandse Orden

In zijn vakgebied geldt Fernández Reumann als vooraanstaand. “Bovendien draagt hij in hoge mate bij aan de integratie van diverse wetenschappelijke gebieden en aan het succes van jonge onderzoekers”, zo is te lezen in het persbericht van het Kapittel voor de Civiele Orde, het orgaan dat de regering over onderscheidingen adviseert.

Ook de tien andere onderscheidingen voor Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw worden uitgereikt aan hoogleraren. Onder meer een gynaecoloog, een hoogleraar ethiek en de decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen aan de TU Delft ontvangen de hoge onderscheiding.

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. @kaat, je bedoelt kunneman die met zijn belerend vingertje in het algemeen het goede voorbeeld uitspreekt en met zijn andere hand de rommel van de zelf en F & F verrijkers glad strijkt en daar een goed inkomen aan overhoudt? Gaat die ook een lintje krijgen?
    Het zou mooi passen.
    Na een exgouverneur, enia commissaris groot geld weg kijker.
    En zijn dochter die een lintje krijgt voor “diversiteit in de rechtspraak” (en ik maar denken dat justitie zonder aanziens des persoons moest zijn)
    Kunneman ook een lintje voor zijn goede werk voor het belang van (ik weet nog niet voor wie, kunneman of de kleptocraten) zou wel goed in het rijtje passen.

  2. En voor Korsow geen professor of hoogleraar , maar de Kunukuman die altijd drukdoende bezig is de rotzooi van anderen op te ruimen met zijn team, om zijn eiland schoon te maken. Ridder in de orde van Oranje Nassau moet hij in ontvangst kunnen nemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -