31 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024 19:47

Ingezonden | Selikor en brengen van tuinafval

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hans van Swol aan het woord.

Hieronder een brief die ik naar de directie van Selikor heb gestuurd: Zonet naar uw depot in Koraal Specht geweest. Om tuinafval te brengen. Prima. Prachtig. Maar ter plaatse word ik toch geconfronteerd met een hoop akelige red tape, dat ik me afvraag of dat niet efficiënter kan.

1. De procedure ‘an sich’. Ik vraag me af of de procedure van vuilstort tegen betaling niet gewoon verdwijnen kan. Het lijkt mij een basisfout van elke overheid om burgers die afval zélf komen brengen daarvoor te straffen door ze te laten betalen. De resultaten van dit beleid – in combinatie met uw langdurige red tape – zorgt ervoor dat je je wel driemaal bedenkt voordat je iets naar het afvaldepot van Selikor brengt. Als ik tuinman was en die procedure tweemaal meegemaakt had, zou ik mijn tuinafval voortaan ook gewoon in de mondi storten. Is het niet simpeler elke huiseigenaar bijvoorbeeld 15 extra te laten betalen op zijn ozb-aanslag (onroerendezaakbelasting) en het brengen van afval gratis te maken? Dan kan iedereen gewoon doorrijden; zijn er geen administratiekosten; is veel burgervriendelijker; geeft de overheid een nog krachtiger argument om tegen illegale vuilstort op te treden.

2. De onderdelen van de procedure. Nu gaat het zo: ik breng afval, ik rijd de weegbrug op; ik word gewogen; ik stap uit en moet mijn ID en mijn keuringskaart laten zien, alsmede mijn telefoonnummer; ik stap in; ik rijd naar de vuilstort; ik stap uit; stort het vuil; ik stap in; ik rijd naar de weegbrug; de weegbrug is bezet. Een inkomende auto (op zaterdag staan er files!); ik wacht. Indien aan de beurt rijd ik de weegbrug op; stap uit, moet wederom mijn ID en mijn keuringskaart laten zien (!) en wachten. Daarna moet ik een papiertje tekenen.

Deze procedure is elke keer hetzelfde, ook als ik met dezelfde auto kom, ook als iemand anders met mijn auto komt. Mooi. Nu vraag ik mij af wat is de zin van deze onzin? Iemand komt afval brengen. Wat kan het u schelen in welke auto hij dat doet? Wat kan het u schelen of die persoon Jansen of Pietersen heet? Ik, domme, maar efficiënte Hollander wil alleen maar dat als iemand afval brengt, hij daarvoor betaalt. Daar gaat het u toch ook om? Wat kan het u schelen of iemand bedrijfsmatig afval komt brengen of als particulier?

Afval is afval en als u zo nodig vindt dat burgers daarvoor rechtstreeks moeten betalen, laat ze dan ook betalen. Zonder aanziens des persoons. Zonder ingewikkelde vrijstellingen. Zonder verschil tussen bedrijfsmatig of particulier. Maak het uzelf toch niet steeds zo nodeloos ingewikkeld! Nogmaals, ik vind het een basisfout van een overheid om burgers rechtstreeks te confronteren met betaling voor afval, dat ze notabene zelf komen brengen, maar als u aan dat psychologisch volstrekt verkeerde gedrag mee wilt doen, doe dan verder niet zo idioot.

Zeg dan: ,,Afval is afval en wie je ook bent, betalen zal je. Hier en nu.”

Hans van Swol, Curaçao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties