28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Politieke benoemingen

HomeBlogsBlog Carlson ManuelIngezonden | Politieke benoemingen
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Gabi Da Costa Gomez en Brede Kristensen aan het woord.

We roepen 10-10-‘10 in herinnering: de start van het nieuwe land Curaçao met een nieuwe bestuurlijke organisatie. Bij de voorbereidingen werd de kwestie van politieke benoemingen uitvoerig aan de orde gesteld. Politieke benoemingen zijn kostbaar en zelden bevorderlijk voor het vinden van de ‘juiste persoon op de juiste positie’. Een gezonde ontwikkeling van het ambtelijk apparaat heeft baat bij duurzaamheid en een zo neutraal mogelijk selectiebeleid. Voor een goede ambtenaar is competentie van belang.

Beseffend dat politieke bestuurders geacht worden in hun beleid zoveel mogelijk het politieke partijprogramma te realiseren, is toen besloten alle ministers de mogelijkheid te geven een eigen kabinet in te richten met een budget voor circa vier personen, uit eigen politieke kring. Functie van het kabinet is louter en alleen advisering van de minister. Dus geen vaste benoemingen en geen lijnfunctie met bevoegdheden. Uiteraard zouden ook deze adviseurs over de nodige competentie moeten beschikken.

De minister overlegt met het managementteam van het ministerie, bestaande uit één, twee of drie uitvoerende sectordirecteuren, een beleidsdirecteur en een coördinerende secretaris-generaal, over het te ontwikkelen en te voeren beleid. Ambtenaren en de leden van het managementteam worden uitsluitend op basis van ervaring, kundigheid en attitude geselecteerd. Zij moeten zich in dienst stellen van de minister, ongeacht de politieke kleur.

Belangrijk is de ‘scheiding der machten’ ofwel de ‘trias politica’ niet uit het oog te verliezen. Het parlement, onze Staten, met leden die de politieke partijen vertegenwoordigen, hebben een wetgevende en controlerende functie. De regering vormt de uitvoerende macht (al heeft ze ook een wetgevende functie).

Als coalitiepartijen in het parlement via politiek benoemde ambtenaren een vinger in de pap van de uitvoerende macht proberen te krijgen, zal de scheiding tussen controlerende en uitvoerende macht gaan vervagen en kan machtsmisbruik ontstaan.

Politieke benoemingen van ambtenaren zijn niet in het belang van kwaliteit van bestuur, en evenmin in het belang van de burger, die via belasting voor de extra kosten moet opdraaien.

Nog iets: de Gevolmachtigde Minister (Gev- Min) van Curaçao in Den Haag wordt weliswaar politiek benoemd, maar is géén lid van de regering. De GevMin is een hoge ambtenaar die de regering in Nederland vertegenwoordigt en heeft dan ook geen eigen politiek adviserend kabinet.

Gabi Da Costa Gomez en Brede Kristensen (oud-leden transitieteam 2010-2011),
Curaçao

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Curacaohuis Carlton Manuel-Radjiv Betrian-Efrem Mambi-Carla Ponsioen-Provence Besluit Raad Van Ministers 20… by Knipselkrant Curacao on Scribd

11 reacties

 1. Dit is allemaal het gevolg van NOS nes por.
  Mogen het duidelijk zijn: no nos mes por.
  We hebben een experiment van 50 jaar gehad en het is klaar.
  De conclusie is duidelijk willen we Haïti worden moeten we doorgaan willen we beschaafd worden moet het over een compleet andere boeg.
  De macht van de politiek moet beperkt worden, een systeem waar fraudeurs en onwetende de macht hebben is een systeem dat niet kan functioneren.
  De locale politiek met hun macht zijn van gemeente niveau en meer macht kunnen ze niet hanteren.
  Het is klaar: het experiment is mislukt.

 2. …..Pisas geeft aan dat elke minister de tijd moet krijgen om in zijn rol te groeien…..

  Natuurlijk vindt Pias dat, hij moet nog op “aap-noot- mies” niveau leren, dus tja, mogen anderen dat ook van hem.

  Pik Pias , het fòrti noch de ministeries zijn stageplaatsen voor kleuterniveau ministers zoals jij er overduidelijk één bent.

  Pias Ga (bestuurskunde, politicologie etc) studeren, stage lopen, relevante ervaring en expertise op doen, dan mag je weer terugkomen. ( en je hele flutkabinet mag ook mee gaan studeren!!)

  Nu ben je niets meer dan een staatkundige “Nar”, met privileges, en dictatoriale en nepotistische grillen

 3. “Nog iets: de Gevolmachtigde Minister (Gev- Min) van Curaçao in Den Haag wordt weliswaar politiek benoemd, maar is géén lid van de regering. De GevMin is een hoge ambtenaar die de regering in Nederland vertegenwoordigt en heeft dan ook geen eigen politiek adviserend kabinet.”

  Geen lid van de regering = is geen minister!

  Dus overtreed deze hoge ambtenaar het volgende :

  “Beseffend dat politieke bestuurders geacht worden in hun beleid zoveel mogelijk het politieke partijprogramma te realiseren, is toen besloten alle ministers de mogelijkheid te geven een eigen kabinet in te richten met een budget voor circa vier personen, uit eigen politieke kring.”

  Met andere woorden : Die muziekleraar is gewoon een ambtenaar zonder mogelijkheid om een eigen kabinet in te richten.

  Dus zijn de benoemingen van F&F onrechtmatig!

  Pisas geeft aan dat elke minister de tijd moet krijgen om in zijn rol te groeien. Maar zo’n blunder komt niet door onnozelheid. Dit is ordinaire platte dictatuur. Bai!

 4. Wat een zooitje, enne: Elke minister (99%) heeft hier aan meegedaan! Volgens pizzabakker Pisas is dit “gedrag” van dommeriken om je heen verzamelen als defensiemechanisme heel normaal.

  Hij is er zelf een voorbeeld van, van zo’n gerecruteerde dommerik…

  Maar ja, in de binnenmondi’s van Soto is auto’s jatten ook aan de orde van de dag!!!

  Men vaart wel bij de vage, niet specifieke wetgeving, die ministers graag aangrijpen om wetmatig “boevendingen” uit te halen..

 5. Waarom zo moeilijk doen met het uitleggen van deze al jaren bestaande politieke benoemingsbende. Met een grote zak geld en zonder diploma’s en wel met goede oplichters praatjes kan je hier op deze curacrim al minister precedent worden, zie leerling pastor ex MP Gerrit de Raaf en de aan de ketting van Gerrit liggende Pik Pisas.

 6. Ook ik keur de recente benoemingen af.
  Maar Gabi Da Costa Gomez “of all people”.
  De man heeft als consultant goed zijn zaken gevuld met opdrachten van
  de overheid.Toen heeft hij nooit zijn zorgen geuit over over wat dan ook.
  Want zijn Par partij mocht wel veel.

 7. Schrijver zegt er niet bij dat dit spel met politieke benoemingen ook al aanwezig was bij het Eilandsgebied. Elk Bestuurscollege nam haar eigen medewerkers aan en chaffeurs. In de tijden van Rignald Mercedes Lak was er elke 2 maanden een ander BC en elk BC nam weer haar eigen mensen aan. Voornamelijk politiek getrouwen met geen kennis die een dikke salaris vingen. Zo kan een dienstchaffeur meer verdienen dan een diensthoofd. Groter nadeel was dat deze mensen gewoon in overheidsdienst bleven nadat het BC was gestopt. Vandaar dat de loonkosten ook al zo hoog zijn met het grote aantal ambtenaren die politiek zijn benoemd. Bekend geval is de voormalige MAN blokfluit speler die bij de LVV werd neergezet en meteen werd gevraagd om gewoon thuis te blijven met behoud van salaris.

  Omdat alle partijen dit deden hebben ze dit natuurlijk ook nooit aangepakt bij Land Curacao.

 8. Zat sushi ook in de transitie commissie?
  Het systeem draagt veel sushi “eigenaardigheden”
  – een formelisatie van “ongeschreven” regels
  Of misgroei die tot standaard gemaakt is.
  – (te)kort aan controle.
  – vage grenzen van macht en bevoegdheden
  Zeg maar het zelfde dat we tegenkomen bij de regeling op online gokken die van haar hand is.

 9. Het potentiële probleem van politieke benoemingen mag dan wel onderkend zijn maar er zijn onvoldoende waarborgen ingebouwd om ze te voorkomen.
  Een “toetsingsorgaan” niet politiek benoemd. Voor politieke beslissingen was beter op zijn plaats geweest. Dus een uitbreiding van de raad van state, die beslissingen van de minister kan terug draaien op basis van onwettigheid of in strijd met de regels van behoorlijk bestuur.
  Nu hebben we de screenings wet als gate keeper daarna is het een free for all geworden.
  Mensen zonder kennis en kunde komen in de politiek alwaar een een cultuur heerst van geen verantwoordelijkheid dragen of vragen terwijl ze wel de macht hebben over de staatskas.
  Al voor 10-10 was het zo en het is alleen erger geworden.
  F&F krijgen de aanbestedingen, banen en buitensporige beloningen.
  De Friends status kan gekocht worden en er wordt bijna openlijk om gevraagd.
  Dit systeem is fout.
  Dit systeem lokt dan ook foute mensen
  Een “correct persoon” heeft dan ook geen kans binnen dit systeem.
  En de enige, correcte, manier om er wat aan te veranderen ligt bij de mensen die fout zijn.

 10. Het is al volkomen verkeerd geweest dat Er toen is besloten dat alle ministers de mogelijkheid hebben gekregen een eigen kabinet in te richten met een budget voor circa vier personen, uit eigen politieke kring. Functie van het kabinet is louter en alleen advisering van de minister. Dus geen vaste benoemingen en geen lijnfunctie met bevoegdheden. Uiteraard zouden ook deze adviseurs over de nodige competentie moeten beschikken.
  Het transitieteam had op 10 vingers kunnen natellen dat dit soort afspraken uit de hand zou lopen.

  Het heeft geleid tot wildgroei van
  family and friends first at all time.
  Een prachtig vb is McWilliams!

  Hoe stupide kun je zijn!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties