28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Oproep Schotte om donaties

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Oproep Schotte om donaties
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Robert Bos aan het woord.

Met de oproep van Gerrit Schotte aan de bevolking om hem 1.850.000 gulden te doneren, zodat hij de hem opgelegde ontnemingsvordering daarmee kan betalen waardoor hij niet drie jaar in vervangende hechtenis in de gevangenis hoeft uit te zitten, rijzen de volgende vragen:

1. Welke belangen van wie zijn ermee gediend dat Schotte niet in vervangende hechtenis drie jaar vrijheid moet inleveren?

2. Wie betaalt het bedrag van ongeveer 600.000 dat Schotte aan schenkingsbelasting verschuldigd is als hij 1.800.000 gedoneerd zou krijgen (of hij moet een bedrag van 2.400.000 gedoneerd krijgen zodat hij 1.800.000 netto overhoudt, of hij heeft de 600.000 schenkingsbelasting daarover verschuldigd, zelf nog wel)?

3. Wordt het belang van een goede justitie, dus het belang van de gemeenschap van Curaçao, dat de wetgever met de ontnemingsvordering bedoeld heeft, gediend indien Schotte 1.800.000 gedoneerd zou krijgen? Het antwoord daarop is ‘nee’. De bedoeling van de wet is juist degene die door misdrijf dat bedrag heeft verkregen dat bedrag en voordeel weer af te pakken, en als dat niet mogelijk is hem te treffen in zijn vrijheid en hem een aantal jaren op te sluiten.

4. Waarom betaalt Schotte de ontnemingsvordering niet met het geld en de voordelen die hij tijdens zijn periode als minister, juist door die ambtelijke corruptie waarvoor hij is veroordeeld, wederrechtelijk heeft verkregen?

Immers, dat geld en die voordelen heeft hij ergens in zijn bezit. Want zoals Schotte het nu wil, laat hij de gemeenschap op Curaçao tweemaal opdraven voor dat bedrag van 1.800.000. Toen hij het door misdrijf van de gemeenschap van Curaçao heeft weggenomen en nu nog een keer met zijn oproep aan de gemeenschap om hem van dat bedrag te voorzien. Overigens zou het mij niet verbazen als het bedrag allang is geregeld en dit een retorica-truc en techniek is om over een paar dagen te komen vertellen dat de ‘pueblo’ het geld voor hem bij elkaar heeft gebracht.

En dat in zo’n korte tijd, waarmee hij wil bewijzen dat de pueblo achter hem staat en vertrouwen in hem heeft, en dat die ontnemingsvordering helemaal niet terecht is omdat hij dat bedrag aan voordelen helemaal niet op strafbare wijze heeft verkregen of helemaal niet heeft verkregen. Ze hebben hem slachtoffer gemaakt; hij is een ‘victim’ die geholpen moet worden

,,Droevig eiland, droevig volk”, dichtte Cola Debrot al, ik meen, in 1969.

Doordenkend over mijn opmerkingen over de oproep van Schotte aan de bevolking van Curaçao om hem een bedrag van 1.800.000 te doneren, waarmee hij de hem door de rechter opgelegde ontneming – door het OM gevorderd en dienovereenkomstig door de rechter aan Schotte opgelegd – kan betalen, vraag ik mij af of het OM dit eventueel gedoneerde geld wil kan/mag accepteren.

De bedoeling van deze maatregel van ontneming is immers om aan Schotte het door hem wederrechtelijk gepakte voordeel weer af te pakken (de zogenaamde ‘pluk ze’-wetgeving), die duidelijk moet maken dat misdaad niet loont omdat het onrechtmatig gepakte voordeel je toch wordt afgepakt; of je moet brommen als je het niet betaalt (dus je voelt het altijd). Welnu, wanneer anderen dat geld nu bijeenbrengen, voelt Schotte het niet (en blijft hij in het bezit van het bedrag van 1.800.000 dat hij zich strafbaar en wederrechtelijk heeft toegeëigend) en dat is juist niet de bedoeling van de wet/wetgever geweest toen zij deze wettelijke bepaling en mogelijkheid maakte.

Conclusie: als Schotte met gedoneerd geld de ontnemingsvordering gaat betalen komt die bedoeling van de wet en van het OM en van de rechter – en dus ook van de samenleving – niet tot zijn recht. Het OM zou dus kunnen/moeten (?) weigeren het bedrag in ontvangst te nemen.

Daarnaast speelt de vraag over de herkomst van die gedoneerde gelden. Het is zo misschien wel mogelijk om met een aantal samenwerkende (rechts)personen een groot bedrag aan geld wit te wassen. Kortom, interessante rechtsvragen.

Robert Bos,
Curaçao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties