26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Naar ongecontroleerde chaos

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Naar ongecontroleerde chaos
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord.

Op Curaçao hebben wij altijd geleefd in een bepaalde vorm van relatieve chaos. In vergelijking met onze buurlanden, zoals Venezuela, Haïti, Dominicaanse Republiek zou men zeggen dat de chaos op Curaçao enorm meevalt. Maar vergeleken met Nederland is Curaçao een totale warboel. Wij leven in ‘the twilight zone’ tussen de Cariben en Europa.

De chaotische situatie was tot nu toe beheersbaar binnen de contouren van wat men acceptabel vindt. Kijk maar naar het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) uit 1996, dat allang is verouderd, maar de illegaliteit in de bouw en ongecontroleerde ruimtelijke ontwikkeling gaat door zonder een echte effectieve tegenaanpak. De Nederlandse overheid wil met zijn Omgevingswet- in-de-maak Nederlandse regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De crisis- en herstelwet maakt dit nu al mogelijk, bijvoorbeeld door bestaande regels aan te passen.

De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2023. Curaçao heeft een Erfpacht verordening die ouder is dan het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden van 15 december 1954. Het dateert uit de koloniale tijd. Wij proberen op Curaçao te leven in de marge tussen verouderde wetgeving en illegaliteit, dus overtreding van verouderde wetgeving die niet eens van deze moderne tijd is. Door de snelle groei van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen raakt vigerende wetgeving achterhaald.

Naast degenen die keurig netjes volgens de regels verhuren, is er volgens Casha (Curaçao Apartment Small Hotel Association) een enorme groep verhuurders die de regels aan hun laars lapt en ‘keihard lachend’ hun tweede huis, een bijgebouw of schuurtje aan toeristen verhuurt, zonder bij te dragen aan de economie. Het meest extreme geval van een ongecontroleerde chaos, is leven in een oorlogssituatie, zoals in Oekraïne. Maar zo extreem is het bij ons gelukkig niet. Wij beginnen hier wel de neveneffecten te voelen van een oorlog, die in potentie de ‘trigger’ is om een derde wereldoorlog te starten.

We hebben een situatie met een toename van onbeheersbare prijsstijgingen die de kop opsteekt, het stille begin van alles dat mogelijk staat te gaan gebeuren voor de toekomst. Dit heeft er ook mee te maken dat wij in een transitie leven, een verandering van tijdperk. Dit gaat gepaard met chaos. Een verandering van tijdperk komt niet vaak voor en is anders dan gewone tussentijdse veranderingen. De economie onderscheidt een aantal van deze perioden, te weten: 1) de jagerssamenleving, 2) de agrarische samenleving en vervolgens 3) de industriële revolutie en nu beginnen we de volgende stap te maken binnen de verdere ontwikkeling van een postindustriële samenleving. Tegenwoordig leven wij in wat men noemt de vierde industriële revolutie. De 4e industriële revolutie gaat over de samensmelting van de fysieke, digitale en biologische wereld. Het is de integratie van kunstmatige intelligentie (AI), robotica, het Internet of Things (IoT), 3Dprinting, genetische manipulatie, kwantum computing en andere technologieën. Met de wereld als geheel leven we steeds meer toe naar een situatie met een stijging van ongecontroleerde chaos ‘in slow motion’. Onder de noemer van illegaliteit en/of gebrek aan beschermende wetgeving, vindt er geruisloos een afbraak plaats van oude gewoontes. Bijvoorbeeld oude bedrijfjes die hun deuren sluiten en/of oude werkwijzen die geruisloos verdwijnen.

Door toepassing van digitalisering is bij een lokale bank het aantal arbeidsplaatsen verminderd met 141 medewerkers door toepassing van digitalisering. Er zijn inmiddels door dezelfde bank ook enkele kleinere filialen gesloten. Als gevolg van de Covid-19-pandemie werden deze processen versneld ingevoerd en uitgevoerd. Dit is maar een voorbeeld uit de financiële wereld, maar in andere branches zijn ook soortgelijke radicale veranderingen te zien.

Buiten onze grenzen kun je eveneens een dergelijke ontwikkeling zien in de auto-industrie door toepassing van kunstmatige intelligentie (AI), waarbij mensarbeidsplaatsen zijn vervangen door robots als gevolg van automatisering en robotisering.

Sharnon Isenia,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Ach ja bepaalde beroepen zijn niet te vervangen zoals een loodgieter..

    En er komen ook steeds nieuwe beroepen bij.

  2. Pleidooi voor terugkeer naar de jaren vijftig in de vorige eeuw?
    De rest van de wereld gaat door, en waar bestuurlijke hervormingen en technologische vernieuwingen zijn doorgevoerd barst de economie uit zijn voegen: in Nederland alleen al honderdduizenden vacatures niet te vervullen. Kennis en kunde zijn nog steeds veelgevraagd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties