32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Juancho Evertsz, portret van een groot staatsman

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Juancho Evertsz, portret van een groot staatsman
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Helga Mensing aan het woord.

Juancho Evertsz, beheerst, kwam soms aan de buitenkant koel over maar was van binnen vol warmte voor het welzijn van zijn dierbare land en volk.

Een groot staatsman met veel kennis, ervaring en wijsheid op het gebied van het leiden van zijn land en in het bijzonder m.b.t. de huidige staatsvorm met Nederland.

Hem kennende zou het ondenkbaar geweest zijn dat hij de introductie van een rijkswet door Nederland met verscherpt financieel toezicht op (een deel van de) uitgaven van Curacao, het Coho, als voorwaarde voor verdere financiële steun, in deze vorm zou accepteren. Deze rijkswet tast mijns inziens immers de autonomie van ons land aan! Sinds 2010 is Curacao een autonoom land binnen het Koninkrijk.

Juancho Evertsz zou hervormingen in ruil voor steun logisch gevonden hebben, maar nooit hebben willen instemmen met aantasting van onze autonomie!

Het gemis van deze grote staatsman, Juancho Evertsz, voelt voor mij extra zwaar in deze moeilijke tijden… Dit is de basis van onze autonomie: Steunend op eigen kracht, doch met de wil elkander bij te staan.

Helga Mensing,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. @Helga Mensing
    “Steunend op eigen kracht, doch met de wil elkander bij te staan”.

    Mevr. Mensing, kunt u mij voorbeelden noemen hoe Curaçao Nederland bijstaat?
    En begin nou niet over de watersnoodramp in1953 zo’n 68 jaar geleden of de 2de wereldoorlog, nog langer geleden. Graag wat
    recentere voorbeelden. Ik weet ze niet.
    Uit uw relaas begrijp ik dat u meer op heeft met de elite dan dat
    u de bevolking een warm hart toedraagt.

  2. …..”Deze rijkswet tast mijns inziens immers de autonomie van ons land aan!”……

    Klopt! En dat is hard nodig.
    Want zonder deze rijkswet tasten onze rovers (politici) keer op keer de solvabiliteit van ons land aan.

  3. Correctie.
    “……een paar keer in zijn graf hebben omgedraaid”
    moet zijn:
    “een paar keer in zijn graf omgedraaid”

  4. @Helga Mensing

    Onder Juancho Evertsz zou de toestand waarin wij nu verkeren nooit zijn ontstaan. Onze ‘bejubelde’ autonomie zou dan ook niet noodzakelijkerwijze behoeven te worden beperkt. Als je een gelijkwaardige gesprekspartner wil zijn – voor wie dan ook – stop dan met het gedrag van een verwende kleuter.

    Juancho heeft zich waarschijnlijk al een paar keer in zijn graf hebben omgedraaid wegens de verkwanseling van Curacao door de heren en dames politici – volksvertegenwoordigers? De meesten van hen zijn die kwalificatie niet eens waard. Een deel ervan moet zelfs nog een gevangenisstraf uitzitten!

  5. Precies op dat wat geschreven staat in de laatste regel is het waar het op Korsou mis loopt: “Steunend op eigen kracht …..”.

  6. De vraag is wat met name de zwakkeren opschieten met deze ‘autonomie’ discussie. Nederland wil helpen en staat net als nu bij de pandemie klaar met geld, mensen en middelen. Ik zou zeggen: slik je trots even in voor een paar jaar en haal er het maximale uit. Daarmee help je de bevolking meer dan continu blijven discussieren. En als bestuurder zit je er voor de bevolking toch? Of misschien toch niet?
    Inmiddels is er 9 maanden na het aanbod van NL nog geen hervorming doorgevoerd, maar we hebben wel deels gelijk gekregen bij de Raad van State. De mensen die nog elke dag van voedselpakketten moeten leven zullen erg blij zijn met deze pyrrusoverwinning. En trots dat onze bestuurders zijn. Inmiddels schuift het perspectief op beter onderwijs, werkgelegenheid etc weer een paar maanden verder in de toekomst zoals zichtbaar in de aangepast uitvoeringsagenda van het landenpakket. De enige aanpassingen ten opzichte van de vorige versie betreft de deadlines die weer naar achteren zijn geschoven. Als je het zo lang zelf hebt mogen proberen zonder iets voor elkaar te krijgen is het soms beter dat iemand anders de aansturing even overneemt. Niet om de bestuurders te schofferen maar juist om de zwakkeren in de samenleving perspectief te bieden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties