35 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

NRC | Vier kinderen dolen al weken door de jungle. Weet Colombia ze op tijd te vinden?

Merijn de Waal Zuid-Amerika Colombia zoekt diep in het oerwoud naar vier jonge kinderen die een maand geleden als enigen een vliegtuigcrash overleefden.   Het oerwoud van zuidoost-Colombia lijkt geen...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot aan Verenigde Staten onder zeer zware beveiliging begonnen

Nederlander overgebracht naar Lima | John van den Heuvel LIMA - De uitlevering van Joran van der Sloot aan de Verenigde Staten is begonnen. Hij is in de...

NTR | Parlementslid Curaçao: ‘Grondwet veranderen zodat lhbt’s niet kunnen trouwen’

Oscar van Dam Statenlid Rennox Calmes (TPK) wil de grondwet veranderen zodat mensen van hetzelfde geslacht toch niet kunnen trouwen op Curaçao. Mario Kleinmoedig van de belangenorganisatie Foko...

Democracy now! | Friday, June 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Brison critical of The Hague for making ENNIA solution a condition

THE HAGUE--Member of the St. Maarten Parliament (MP) Rolando Brison of the United People’s (UP) party during the opening of the Inter-Parliamentary Consultation of the Kingdom IPKO...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Het waterprobleem en armoede

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Het waterprobleem en armoede
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Josef Martina aan het woord.

Deze krant had een paar weken geleden een bericht naar aanleiding van een Trouw-artikel van Dick Drayer met als kop ‘Duizenden zonder wateraansluiting’. De watermanager van Aqualectra meldde dat op de manier van het zoute water uit zee ontzilten wel 50.000 kuub per dag uit zee kan worden gehaald en dat ze ruim boven de 40.000 kuub zitten die dagelijks nodig is. Verder gaf de watermanager aan dat ‘Curaçao genoeg water heeft, maar niet voor iedereen’.

Een discrepantie van jewelste. Op 18 oktober staat dat er illegaal water en stroom wordt afgetapt. Niets nieuws overigens omdat dit al decennia aan de gang is. In dit artikel legt Aqualectra-directeur Darick Jonis eigenlijk indirect de schuld bij de zwaar gedupeerde mensen die soms al meer dan tien jaar geen wateraansluiting hebben, geen kraan en geen sanitaire voorzieningen. Inderdaad door de extreme armoede op het eiland, een kwart van de bevolking leeft/overleeft onder het bestaansniveau, neemt dit alleen maar toe.

Dat is de politiek van jaren aan te rekenen die niets maar dan ook niets gedaan heeft en doet, behalve elke vier jaar met de hoed in de hand langs de kiezers te gaan, om de armoede op welke wijze dan ook onder controle te krijgen.

Verder valt mij op, en ik denk velen met mij, dat sinds er een aankondiging in de media is geweest dat het land Curaçao wordt gedagvaard, Aqualectra zich enorm roert en iedere keer weer met allerlei verhalen naar buiten komt. Als laatste, het wordt nu echt tijd dat het monopolie van dit bedrijf doorbroken wordt.

We hebben inmiddels meerdere spelers op het netwerk dus de hoogste tijd dat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), zich ook buigt over de positie van Aqualectra. Twee spelers zijn beter voor de bevolking en beter voor het land. De slogan moet zijn ‘water een fundamenteel recht’.

Josef Martina,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Recept:
  Een zwaar overbetaalde, niet capabel bestuur plaatsen. Kosten verhogen.
  Dan toestaan dat er op grote schaal water gestolen wordt en dit als “lekverlies” in de boeken zetten. Kosten door berekenen aan de betalende klanten.
  Water wordt moeilijker betaalbaar dus nog meer “lekverlies” nog meer kosten door berekenen.
  En vervolgens stellen dat Curaçao genoeg water heeft maar niet voor iedereen.
  Maar het begint en eindigt bij een zwaar overbetaalde niet capabel bestuur.
  En de bevolking die dit bestuur betaald?
  Een paar valse beloftes aangevuld met een kippenpoot en een shot rum.
  En het is de schuld van iedereen behalve de politiek of de Aqualectra directie.

 2. “Dat is een beschaafde oplossing.”
  Verwacht geen beschaafde oplossing, van onbeschaafde stuurlui @JD, die je beter tuurlui kunt noemen, want ze wachten tot de koe in de put is verdronken. Vervolgens blijven ze nog een tijdje turen naar het kadaver, gaan eerst nog even op dienstreis , om vervolgens nog meer putten te graven. Een impotente mostert na de maaltijd regering.

 3. Het is te gek voor woorden dat water tot de laatste druppel in geld kan worden uitgedrukt.
  Iedereen tot een bepaalde hoeveelheid gratis water, daarboven een hoger tarief.
  Dat is een beschaafde oplossing.

 4. Exact @John Brown
  Tot op heden gaan de afsluitingen gewoon door daar hoor je McW ook verder niet meer over. De zgn
  ‘betalingsregeling’ die mensen kunnen treffen met SOAW is een lachertje, zeker als je nog geen 260 per 14 dagen onderstand krijgt, 40 kuub moet betalen voor “geen drinkwater” bv.
  Ik ben een paar x per week te vinden in het Oostelijk deel St. Joris, Seru G Fuik etc en zie wat een ellende daar heerst. Dan heb ik het nog niet eens over de andere delen van het eiland. Geloof me, het zijn er echt meer dan 3000 huishoudens over het hele eiland verspreid.
  Jonis vergeet iedere keer bewust dan wel onbewust te vermelden dat er honderden mensen op het eiland zelfs nooit aansluiting hebben gehad.
  Verder legt hij, Jonis, de schuld bij de illegale aftappers.
  Ook daarbij vergeet Jonis te vermelden dat de vele tientallen faillissementen van grote bedrijven, lees ALM, Insel Air etc etc achterstallige betalingen nooit hebben verricht, zowel sociale afdrachten alswel water/elektra.
  Het is derhalve ongepast dat Jonis de schuld bij de bevolking legt. Deze opgepompte wannabe directeur weet drommels goed dat dit niet zo is.
  Watermanager R. Leito:
  “er is water genoeg maar niet voor iedereen”.
  Yes je kletst maar lkkr door.

  Ik kijk met spanning uit naar de aangespannen rechtszaak tegen het land Curacao. Het zijn gewoon ordinaire mensen bij elkaar, overheid en Aqualectra cs.

 5. Woensdag, 26 oktober 2022/20:38
  Maart 17 2020 hebben de Overheid vertegenwoordigd door Mevr. Giselle Mac William en de directie van Aqualectra afgesproken om geen afsluitingen van water meer te plegen. Er zijn echter meer dan 3000 mensen die niet aangesloten zijn op het waternet. Ondertussen is Aqualectra bezig om haar activiteiten uit te breiden met het leveren van twee soorten water, namelijk water om te drinken en water om te spoelen. Infrastructuur voor deze activiteit moet nog geschapen worden. Aqualectra zou er goed aan doen haar prioriteiten te herschikken en te beginnen met het aansluiten van de meer dan 3000 locaties op het net. Stel je voor dat je uit dezelfde kraan allebei dit soort water wordt toegediend. De CMC zal te klein zijn voor dit eiland. Aqualectra heeft in de loop der jaren veel bereikt maar voor deze
  technologische vooruitgang is het veels te vroeg. Er is ook veel ander werk aan de winkel voor Aqualectra om de kosten van elektriciteit en water op een voor het eiland aanvaardbaar niveau te brengen zodat er geld overblijft
  om de alsmaar duurdere boodschappen te kunnen kopen. Het eigen initiatief van Aqualectra in dit soort taken is belangrijk voor de klanten en
  voor Aqualectra zelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties