32 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 17:30

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Denkend aan Ced Ride

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Helga Mensing aan het woord.

Cedric Ridderplaat alias Ced Ride, 14 juli 1944-14 juli 2021 Uit alle lagen van onze bevolking, uit onze hele gemeenschap, hebben de mensen afscheid genomen van onze multi- getalenteerde en geliefde zanger, componist, regisseur, kunst-schilder, acteur en dichter Ced Ride en hem op donderdag 22 juli 2021 begeleid naar zijn laatste rustplaats.

- Advertentie -

 

Verschillende organisaties hebben via de pers en sociale media Ced Ride geroemd voor zijn bijdrage aan de culturele ontwikkeling van ons volk. Sta mij hierbij toe om aan deze welverdiende loftuitingen nog een toe te voegen die misschien niet zo bekend is.

Toen Juancho Evertsz, onze grote politicus en staatsman eind zestiger jaren als voorzitter en leider van de Partido Nashonal di Pueblo, PNP, werd gekozen, begon hij met de reorganisatie van deze partij. In dit verband benaderde hij de politieke partij URA om te onderzoeken of er mogelijkheden waren dat deze partij zou kunnen integreren in de PNP.

De vergaderingen en besprekingen om de eenwording van beide partijen te onderzoeken hebben toen het gewenste resultaat gehad. De nieuwe partij werd PNP-U (Uni). Deze partij heeft deelgenomen aan de verkiezingen die kort daarop zouden plaatsvinden.

- Advertisement -

Juancho Evertsz heeft toen Ced Ride benaderd met het verzoek om een jingle te componeren voor de PNP-U in verband met de verkiezingscampagne. Ced Ride heeft een wals gecomponeerd met de daarbij behorende tekst ‘Kòrsou lo ta un bon pais si bo vota Nashonal-Uní’. Ook hieruit blijkt dat Ced Ride multi-getalenteerd was.

Met veel genoegen heb ik vernomen in de aankondiging van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK), dat het nieuw te bouwen Nationale Theater de naam Ced Ride zal dragen. Dit nieuws deelde de minister mee tijdens zijn toespraak bij de uitvaart van Ced Ride.

Wat mij persoonlijk erg aansprak is dat Ced altijd Kòrsou roemde en dat hij in de eerste plaats propageer-de dat hij Yu di Kòrsou was. Hij hield, net als ik, heel veel van het eiland: Kòrsou mi ta stima bo tur nashon.

Dank je wel Ced voor alles wat je voor ons en ons dierbare Kòrsou hebt betekend.

Helga Mensing,
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. De komende jaren komt er geen ‘Kas di Kultura’ en geen Teatro Nashonal. Dat zijn loze beloftes….

  Wat Heydoorn zei was m.i. puur voor de bühne omdat wij simpelweg een failliet land zijn.

  Bovendien waren er in het verleden meer dan genoeg commissies die vele studies hebben gedaan naar de haalbaarheid c.q. het opnieuw leven wilden inblazen van ‘Sentro Pro Arte’…totdat het in brand vloog.

  Tot op heden ligt de dader op het kerkhof…

  Volgens mij hebben wij met een ‘publiciteitsgeil’ kabinet te maken dat zich er niet voor schaamt beloftes te doen die geen hout snijden…

 2. Liever een straat naar Ced Ride noemen dan een theater.
  Wie weet hoe lang zo’n ding, een theater, zou blijven staan.
  Een straat kan eeuwen mee.

 3. “Juancho Evertsz heeft toen Ced Ride benaderd met het verzoek om een jingle te componeren voor de PNP-U.” Dat was Ced Ride ten voeten uit, hij heeft ook een Jingle voor TV Direct gezongen waarin te zien is dat een zwerver zonder tanden in zijn bek van straat gehaald werd en op een stoel bij de kapper werd gezet.

  Ced Ride was duidelijk iemand die met de flow ging, het maakte niet uit welke organisatie, fout of niet bij hem voor een jingle klopte hij stond klaar om te zingen. Het lijkt alsof Ced Ride meer een Uncle Tom dan een Boechie Fiel was.

  Het verklaard ook het applaus die de minister van onderwijs, Sithree van Heydoorn kreeg toen deze de begrafenis plechtigheid als politieke propaganda voor het kabinet Pisas misbruikte.

  Ced Ride kon mooi zingen, mijn moeder had al zijn cd’s maar voor mij, “he was not my kind of niggar”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -