29 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | CO2 uitstoot, wat maakt het uit

HomeLandenCuraçaoIngezonden | CO2 uitstoot, wat maakt het uit
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Josef Martina aan het woord.

Nog meer vliegtuigen zullen voor het eind van dit jaar op een klein eiland als Curaçao landen. Steeds meer vliegtuigen wil meneer Uslu van Corendon, steeds meer wil de toeristen industrie. Dat een liter kerosine bij een verbrandingsreactie ongeveer 2.5 kilogram CO2 uitstoot wat maakt dat uit.

Waren we eindelijk van de vervuilende ISLA af, dan worden we nu getrakteerd op de uitbreidingsdrang van meneer Uslu van Corendon.

En dat komt allemaal op een klein eiland neer. Al die mooie milieu plannen en milieu eisen kunnen zo de vuilnisbak ingegooid worden.

Of toch maar niet, want het levert geld op. Dat het eiland op deze manier naar de bliksem gaat wat maakt dat uit. De bevolking wordt er geen haar beter door, de armoede blijft de pan uitrijzen en schoon water is er al helemaal niet bij.

Josef Martina,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

17 reacties

 1. Niks. Co2 uitstoot is en was er altijd.
  Mensen ademen het ook uit.
  Vulkanen poefen het uit. En een vulkaan is echt iets. E dark ages ijstijd was een vulkaantje.
  Verwering van kalsteen rotsen vloeien het uit.
  En even voor het mooie alle opgeslagen Carbo hydrons waren eens deel van de natuur. Met die dino.s en gedurende miljoenen jaren was CO2 velen malen hoger.
  Volgens de milankovitch cycles gaan we af op een ijstijd.
  Dus wat wil je bevriezen of het warmer hebben en meer Co2 voor de plantjes.
  In de tuin bouw is het optimale Co-2 niveau ergens tussen de 1000 en 1300…. Dat is 3 keer meer dan wat we nu schatten dat de gemiddelde waarde is. In het cambium.. was het 1200 tot 1500
  Co2 metingen en temperatuur modial zijn belachelijk dat doen we bij grote steden en ongelijk verdeeld.
  Satellieten kunnen het nie t meten en alles varieert ook per hoogte.
  Een grote puinhoop.
  Maar als je zegt onderzoek en klimaat krijg je geld als onderzoeker. Dat is waar het om draait funding en belasting want de overheid gebruikt het als belastingheffing. Overheid draait op bang maken en belasting.
  Volslagen belachelijk en uit elkaar gerukt.
  Maar wel hebben we de helft van de regenwouden gekapt De savannes de grote grazers uitgemoord en in zee 60% van alles vissen en zoogdieren gekilled. Heee raar he dat Co-2 veranderd. Het is niet mogelijk alle carbohydrates die verbrand zijn te koppelen aan de C02 waarden die ze zeggen.
  Maar he c0.2 van fossiele cabo hydraten is het probleem.
  Ja ja Broekas gassen… Nou waterdamp Methaan en zwavelhexafluoride met een levensduur van 30 plus duizend jaar en een waarde van 22.000 keer dat van Co2… ach ja….
  Totaal on weten scheppelijk en ongefundeerd en gelogen.
  We zitten op o.5 – 0.6 hoger volgens hadcrut. wat ook gelogen is.
  Er waren geen betrouwbare metingen.
  en die ijs core dingen die zijn sueper comlex en kloppen ook aan geen kanten.
  dingen zijn niet zo simpel gas metingne zijn super complex en alles hang maar af van de pek en de mate van ijs compressie. Weer zo.n fabel.
  Het hele klimaat gebeuren hangt aan elkaar van leugens en onwaarheden en de wetenschap klets maar mee. Die verzinnen ook big bangs Dark matter en dark energie als de filosofie niet klopt. Verzinnen golden ratio.s alsof geometrie iets oplost of verklaard.
  Zelfs EMC2 was maar een verzonnen oplossing omdat Einstein het ook niet snapte. Maar ze haatte de andere versies. Van Bohr. etc.
  We lullen over zwarte kracht ripples en black holes maar zijn nog nooit met iets uit ons stelsel geweest na 50 jaar. weten nik sover kuiper belt en weten niet eens hoeveel planeten er echt zijn. etc etc.
  Quantum mechanica en Quantum engagement nog zo.n verzonnen uithoek. Als je het niet snapt kom je met een theorie die ook niemand snapt.
  Co-2 ja we zijn van 1 miljard naar 8 miljard gegaan. Laten we een dag stoppen met ademen tegen Co2.
  Wetenschappelijk my Axx
  Maar he… die autos. hebben het gedaan.
  Bull sht…. en Co.2

 2. @Dislect: Voor het gemak als je 1 kg waterstof (gas) verbrand krijg je ongeveer 9 kg water.

  Dat is omdat je er 8kg zuurstof bij doet.

 3. Voor het gemak als je 1 kg waterstof (gas) verbrand krijg je ongeveer 9 kg water..
  Het is dus niet zo dat de rest producten na verbranding minder worden.

 4. @Brian, S. :jij argumenteert net als de Covid vaccin verkopers. Paniekzaaiers.
  Opwarming en dermate stijging van de zeespiegel loopt zo’n vaart niet zoals de “experts” en andere doem denkers beweren. Niet deze eeuw en ook niet in de volgende. CO2 of geen CO2.
  Klimaatverandering is een proces dat niet te stoppen is. Gebeurt om de zoveel duizenden jaren. Jij hoeft je geen zorgen te maken en mag dus rustig slapen.

 5. @Dislect: bij verbranding van kerosine is er inderdaad ook verbruik van zuurstof, want zonder zuurstof kan niets verbranden. Er wordt dan energie opgewekt die de vliegtuigen gebruiken voor hun voortstuwing. Bij verbranding komt er wat CO2 vrij als restant. Het grootste deel van de kerosine is verbruikt als energie. Niet alle kerosine verandert in CO2, maar slechts een klein gedeelte.

 6. Wat geweldig te zien dat ook op Curacao heel erg veel mensen zijn die achter de globalistische klimaatmaffia lopen. Puur geindoctrineerd door selectieve wetenschap.

 7. @Lamoenchi, Mbt Bonaire

  Door de zeespiegelstijging dreigt een vijfde van het Caribische eiland Bonaire te worden opgeslokt door water. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace. Wordt de opwarming van de aarde niet teruggedrongen, dan kan een deel van het eiland eind deze eeuw verdwenen zijn in zee.

  Ook zullen als gevolg van klimaatverandering de koraalriffen rond Bonaire verdwijnen. De riffen werken als golfbrekers en beschermen inwoners van het eiland tegen overstromingen.

  Onderzoekers van de VU analyseerden de impact van verschillende klimaatscenario’s op het eiland. Daarbij werd gekeken naar de gevolgen in 2050, 2150 en 2300.

  Als de wereldwijde opwarming tot 1,5 graden wordt beperkt, zoals is vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs, dan zijn de gevolgen te overzien. Maar bij een opwarming van tot 2,7 graden of meer wordt gevreesd voor ernstigere scenario’s. Bij een opwarming van 4,4 graden kan hoofdstad Kralendijk overstromen, evenals de laaggelegen zuidpunt van het eiland.

 8. Natuurlijk zijn vliegtuigen grote vervuilers maar om vakantiegangers op het eiland te krijgen hebben we ze wel nodig en zonder toerisme is zijn er vrijwel geen inkomsten voor het land. Dat de bevolking er niet beter van wordt en de armoede de pan uit blijft rijzen hebben we te danken aan onze malafide bestuurders die maar 1 prioriteit hebben en dat is niet het land of de inwoners.
  En mooie milieuplannen ??. ik ken ze niet . Wel dat evt. een idioot de raffinaderij weer kan opstarten en dat de overheid dan wel een geitenpaadje zal vinden dat ondanks alle rechtelijke uitspraken dat ding weer geweldig gaat vervuilen, we alle troep die we kwijt willen eenvoudig in de zee storten, auto’s die om milieuredenen niet in Europa verkocht mogen worden hier in de showroom staan etc.

 9. Ik denk dat Martina niks verzinde.
  Per liter kerosine wordt bij de verbrandingsreactie ongeveer 2,5 kilogram CO2 en 1 kilogram waterdamp gevormd. Maar dat wist @Dislect al.

  Geweldig dat we zoveel slimme (lol) oplettende reaguurders hebben op dit forum, die zullen het ongetwijfeld beter weten.
  Nietwaar Lamoench en Dislect.
  Vwb de Isla In de loop van de jaren zijn veel mensen overleden, ziek geworden, scholen werden gesloten. Maar ya Lamoenchi cs weet het beter.
  Zelfs beter dan de rechter, nietwaar.

 10. Om 1kg kerosine te verbranden heb je 1.3 kg zuurstof nodig
  De simple berekening, volgens mij niet helemaal juist.
  Is dan 1kg C + 1.3 kg O2 = 2.3 kg CO2.

 11. Hoe kan 1 liter kerosine dat minder dan 1 kg weegt nou 2 1/2 kg vervuiling uitstoten ? Martina verzint maar wat.
  Brian S. , Wanneer is binnenkort dat de ABC eilanden verdwijnen ? Binnen of na 10.000 jaar ?
  Laat die vliegtuigen maar komen. Met de passaatwind waait alle CO2 toch weg, richting USA, de grootste vervuiler.
  Van de beweerde 18 doden per jaar door de Isla, dus honderden in de loop der jaren, heeft men zelfs niet 1 naam kunnen noemen. SMOG, vertel nou eens wie de slachtoffers zijn. Dan kunnen de nabestaanden schade claims indienen.

 12. En zou het stoppen met tourisme op Curaçao een invloed hebben op de globale co2 uitstoot?
  Of de Europese tourist nu naar Curaçao of Panama, bijvoorbeeld, gaat. Gaat geen effect hebben volgens mij.

 13. Het weinige dat het eiland te bieden heeft is tourisme en een duistere financiële dienstverlening en wat tank opslag en een werf. dat was het wel, vrees ik.
  Werf is op sterven na dood, de tank opslag is letterlijk weggegeven en de financiële sector levert het eiland minder op dan de kosten die ze veroorzaken.
  Het tourisme is het enige dat we nog over hebben. Maar touristen moeten wel kunnen komen en dat gaat helaas nog niet anders dan met co2 uitstoot.
  Maar het eiland zou zelf co2 neutraal kunnen worden en zelf een groene energie exporteur kunnen worden. Dan zou de “footprint” per tourist zelfs af kunnen nemen.
  Helaas gaat dat niet gebeuren om dat grijpgrage handen elk project af willen römen voordat ze opgestart zijn.
  Dus voorlopig sorry maar liever meer touristen, met bijkomende co2 uitstoot dan geen co2 uitstoot en geen tourisme.

 14. Sonja. Binnenkort zal er door de klimaatverandering geen ABC eilanden meer bestaan. Allemaal onder water. Waar zal het volk dan haar inkomsten van halen en waar gaat men wonen? Nederland is al vol en hoe wij Venezolanen behandelen zal er in Venezuela geen plek voor ons zijn.

 15. Een typische @Sonja reactie. Langdradig zonder een touw aan vast te knopen.
  Slecht op de hoogte van de geldende milieuregels waar ook Curaçao zich aan te houden heeft.
  Vraag je maar es af waarom Curaçao? Waarom geen Aruba, of andere eilanden in het Caribisch gebied denk ik dan zo maar even hardop.
  Udlu cs zal mij een rotzorg zijn die denkt alleen aan eigen parochie, de bevolking kan hem geen fluit schelen. Ik ben het eens met Martina, zoals altijd een heldere inzending.

 16. Beste heer Martina, ik wil de heer Uslu niet verdedigen. Of de naam Corendon of KLM is, dat doet toch niet toe! Hij wil met zijn luchtvaart maatschappij na Curacao vliegen,omdat KLM vluchten aanzienlijk zou verminderen en de prijs per ticket weer zou verhogen. Dhr. Uslu heeft een groot hotel gebouwd en dan moet hij het kunnen vullen met vakantiegangers. Daarvan heeft Curacao baat van. Wij hadden vroeger reguliere vluchten uit Venezuela (Viasa en Aeropostal), uit Colombia, American Airlines,en andere die niet meer na Curacao vliegen. Zonder de raffinaderij, is het tourism het belangrijkste bron van inkomen van het eiland. Het is ook nooit iets goed hier!! Altijd zou iemand zijn die niet tevreden is, kritiek op heeft maar zelf niks bijdraagt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties