28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | ‘Born again IMF’ers’

HomeAuteursIngezondenIngezonden | ‘Born again IMF’ers’
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alex Rosaria aan het woord.

Kashaka a bòltu! (Het kan verkeren, in het Papiaments). Dezelfde politieke partij die vroeger fel tegen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was, wil het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) nu opzijzetten, en heeft samen met haar grotere coalitiepartner het IMF stevig omarmd.

Dit is hetzelfde IMF dat de hoofdrolspeler was in het mislukte hervormingsprogramma van 2000-2001. Deze partij was toen van mening dat het beter zou zijn voor de Nederlandse Antillen een directe relatie met Nederland te aan te gaan in plaats van de neoliberale club van IMF, die bekendstaat om privatisering, minder overheid en meer private sector.

Bovendien zou het IMF vergeleken met Nederland te weinig ‘knowhow’ hebben over de eilanden. Ook de president van de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) betwijfelde de juiste sturing van het programma door een driekoppige Nederland- IMF-Nederlandse Antillen- ‘orgaan’ (The Netherlands Antilles after six years of adjustments efforts with the IMF: A critical evaluation, December 12, 2001). We hebben nu plotseling te maken met een groep ‘born again IMF’ers’ die ons uit de klauwen van Den Haag gaan bevrijden.

Waarom deze drastische omwenteling? Het IMF is zeker niet van opstelling veranderd. Het is nog steeds een instituut dat adviseert over monetaire stabiliteit, betalingsbalans en vrije markten, dus voornamelijk over het financieel – en monetair beleid. Het is geen ontwikkelingsfonds, wat mijns inziens centraal dient te staan in onze situatie. Het is opvallend dat juist diegenen die tijdens de laatste campagne openlijk hebben geageerd tegen het neoliberalisme en het volk een sociaal hart hebben beloofd, nu in zee willen gaan met het neoliberale IMF dat geen specialist is op het gebied van institutionele hervorming, sociaaleconomische vraagstukken en duurzame ontwikkeling.

Wereldwijd is bewezen dat menselijke ontwikkeling en voortgang alleen mogelijk is met een degelijke ontwikkelingsagenda. Financieel beleid is een belangrijke voorwaarde voor economische groei, maar leidt niet automatisch tot ontwikkeling.

Mijn ervaring met de Verenigde Naties leert me dat de belangrijkste pijlers voor ontwikkeling van de mens zijn: duurzame versterking van de eigen institutionele capaciteit, duurzame en solide democratische fundamenten en rechtsstaat. Met andere woorden: men moet zich altijd de volgende vraag stellen: ‘Op het moment dat de hulporganisaties er niet meer zijn, kan ik als land op eigen benen staan?’

Het eindspel dient duurzaamheid en zelfredzaamheid te zijn. Als dat niet zo is, zullen we eindeloos leningen blijven aangaan, bezuinigen en belastingen opkrikken om de leningen af te lossen. In tegenstelling tot landen die vroeger hulp kregen en nu zelfredzaam zijn, hebben we ons nooit echt bekommerd om de versterking van onze implementatie- en institutionele capaciteit, vooral het (semi)gouvernementele apparaat.

Het beoogde traject van de nieuwe Fòrti-club zal dan ook de deuren wijd openzetten voor grote aantallen consultants. Ongeacht de vraag of Den Haag het IMF accepteert, ben ik pessimistisch. Het Coho is immers een creatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat geen ervaring heeft met ontwikkelingshulp. Nederlandse ontwikkelingsprojecten komen doorgaans van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ).

Waarom geen deelname van BZ als we nu eenmaal aan beide zijden van de oceaan een ontwikkelingsprogramma willen? Om het erger te maken, willen wij ook het IMF dat geen ontwikkelingsorgaan is, binnenhalen en een ‘triad of confusion’ creëren.

Pessimistisch nadat de persoon die zich opstelt als de economische strateeg van het nieuwe kabinet, aan het volk bekendmaakt dat er nu een splinternieuw, maar alsnog geheim Plan B op tafel ligt. Wat geen geheim is, is dat Nederlandse hulp (en controle) volgens hem niet meer nodig wordt geacht.

De twee groepen die straks samen naar Fòrti verhuizen hebben elkaar goed kunnen vinden in hun gedeelde ‘anti- Nederland dogma’ in plaats van de blik te richten op een deugdelijk ontwikkelingsprogramma voor Curaçao.

Alex Rosaria,
Curaçao

16 reacties

  1. De inhoud van het stuk is, volgens mij, juist. Dat doet natuurlijk de vraag reizen: waarom wordt er zo geageerd naar de schrijver?
    Zou het kunnen dat de politiek daar aan schuldig is? Dat weldenkend mensen op het moment dat ze verkozen zijn geen keus meer hebben en verplicht mee moeten doen aan de kleptocratie?
    En het moment dat ze er uit zijn, sommige, weer kunnen uiten wat ze werkelijk denken?
    Als dat zo is is het systeem werkelijk rot.
    Het is het systeem dat de bevolking al 50 jaar uitzuigt en alleen democratische veranderd kan worden door deel te nemen. Maar als je deelneemt wordt je onherroepelijk deel van het probleem en dus veranderd er niets.
    Zou hervorming dan alleen mogelijk zijn door revolutie of machtsovername?
    Just a thought.

  2. @Peter van den Berghe: klopt de brief is een prima weergave van de situatie. Er wordt enkel op de brief schrijver gereageerd.

  3. Wat ik vreemd vind, is dat de meeste reacties gaan over wie de brief geschreven heefxt en niet over wat er geschreven staat. Dat wat is nl. het belangrijkste en het is zeker een goede analyse.

  4. @Joep Meloen: ok dan heb je mijn respect. Op dit forum zijn nogal wat figuren die hoog van de toren blazen zonder zelf iets te publiceren. Jammer dat je niet op je eigen naam kan publiceren. Ik zelf publiceer ook regelmatig maar gebruik op dit forum een “cover naam”.

    Het gedrag van PAIS is inderdaad dan niet goed te keuren. Op zich vind ik op de brief van Rosaria niets af te dingen, daat zit logica achter. Het zou voor het land goed zijn als meer (ex) politici dit soort brieven kunnen schrijven (feitelijk en niet op de man gericht) om de discussie verder te brengen. Nu wordt op Curacao vaak de messenger neergeschoten als die messenger in het verleden eens een misstap heeft gemaakt (zie reactie PIN op george lichtveld)

  5. Hoe is het eigenlijk met de ex van Alexandra?

    Die ging er, terwijl ze een hoge functie bij het MOT had, vandoor met een marionet van Gerrit Schotte bij de veiligheidsdienst.

    Uiteraard was deze ex toen haar buiteneukertje, een MFK crimineel dus, bij de veiligheidsdienst bekend werd niet meer te handhaven bij het MOT.

    Wat doet ze nu, ook kokosnoten tellen in Azie?

  6. @ Curacao Revisited,

    Ik wil niet zeggen dat ik met regelmaat ingezonden brieven stuur, maar het zijn er inmiddels meerdere. Echter, ik publiceer ze niet onder mijn eigen naam, die is immer bij de redactie bekend.
    Wanneer ik publiceer dan gaat het naar alle kranten, ook in Nederland (NRC) en staat het hier soms ook bij KKC.

    PAIS heeft destijds bewust weggekeken, vonden alles prima toen alle feiten op tafel lagen, maar besloten dat het niet in het belang van het land Curacao was als de regering zou vallen. Onder die dooddoener werden alle misstanden goedgekeurd en het is dus ook niet voor niets dat PAIS niet meer bestaat.
    Ik heb destijd ook op PAIS gestemd, maar daar heb ik inderdaad ook nog steeds spijt van.

  7. CR, ik begrijp niet wat je vraag ertoe doet maar nee, ik heb nooit stukken gepubliceerd.

    Gezien de intelligentie van de gemiddelde Curaoenaar zou ik dat ook op Jip en Janneke niveau moeten doen en in het inferieure Papiamentu (Nie Jok Jenkies, menedzjur, sper reps, stadzjer – schrijf in Nederland zo op de kleuterschool en je wordt naar huis gestuurd).

  8. @John: en nu even terug naar de vraag. Wanneer heeft u zelf een stuk gepubliceerd?! Alex Rosaria is wellicht laat, maar beter laat dan nooit

  9. CR, wat ‘hij kreeg de ruimte niet’?

    Wat een onzin! Alexandra was partijleider, en had dagelijks alle media aan zijn lippen hangen.

    Hij kreeg de ruimte niet? Ja, misschien wanneer hij met Amparo dos Santos in de lift stond.

  10. @All: voordat je afgeeft op anderen, wanneer is de laatste keer dat jullie een stuk hebben gepubliceerd? Wellicht kreeg Rosaria binnen zijn functie de ruimte niet, ik vind het goed dat hij zich nu en public uitspreekt. Dat zie ik Steven Martina, Rhuggenaath, en Romer niet doen.

  11. Juist Joep, tremendo Tuna.

    Het laffe wijf Alexandra Rosaria – ik schaam me achteraf dat ik op deze payasa gestemd heb – legde de rovende en stelen PS kliek (Fraudelyne Wiels!) geen strobreed in de weg. Alles om de coalitie en zijn zetels daarin in stand te houden.

    Put your money where your mouth is, Rosaria. Zelfs zijn vrouw liet deze mislukkeling in de steek voor een MFK crimineel.

    En nu zit hij ergens kokosnoten te tellen in een jungle in Azie.

  12. goed feitelijk stuk dat alles in perspectief zet. Het geheime plan B is voor niemand van belang, behalve de politici en hun vriendjes

  13. @ Tuna,

    Ben het volledig met je eens.
    Deze malloot had alle kans om alle fraude aan te pakken, maar weigerde zelfs de openlijke jatpartijen van Fraudelyn Wiels te bekritiseren. Die opstelling is ook de reden dat de partij van Rosaria werd weggevaagd, geen zetel meer over.
    En nu komt deze lapzwans nog even wat adviezen geven ?

    *******

  14. **** ** Rosaria, jij hebt geen recht van spreken meer nadat je de zoveelste waardeloze en stelende regering hier hielp in het zadel te blijven. Nu allemaal mooie praatjes en toen alleen maar de smaak van het pluche. Bai fliet !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties