Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.
Vandaag laten we Ace Suares aan het woord.
Aan de minister van OWCS Geachte heer Van Heydoorn,
Mijns inziens wordt de digitalisering van de scholen geleid door een aantal bedrijven, en niet door een beleid van de overheid. Eén van de redenen waarom dit kan gebeuren, is dat er geen of weinig beleid vanuit de beleidsorganisatie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) gemaakt wordt.
Wij (als Land) moeten ons afvragen wat wij precies aan onze kinderen willen leren, en waarom. Daarnaast zijn metingen en ijkpunten noodzakelijk om de voortgang te bewaken, zodat het beleid door voortschrijdend inzicht bijgesteld kan worden. De invloed van bedrijven die een bepaald product verkopen, lijkt erg sterk aanwezig in het proces van digitalisering van de scholen.
De vorige minister van Onderwijs, de heer Steven Croes (PAR) heeft drie bedrijven een totaalbedrag van 20 miljoen gulden toegekend, waarvan men zich kan afvragen op welke basis en op welk beleid deze keuzes gemaakt zijn. Onder andere het dubbel betalen voor internet en het inhuren van een datacenter roepen vragen op. De bedrijven die betrokken zijn bij de Commissie Digitalisering hebben ongetwijfeld hart voor Curaçao en voor de kinderen. Echter, hun doel is het verkopen van hun producten en oplossingen. Deze bedrijven denken vanuit hun eigen aanbod en niet vanuit wat het onderwijs nodig heeft.
Daarom moet de overheid eerst vaststellen wat het beleid is, en daarop gebaseerd keuzes maken voor bepaalde technieken en apparatuur – en niet andersom. Bedrijven willen graag langdurige contracten met de overheid, waarbij het steeds moeilijker wordt om later voor een andere oplossing te kiezen, omdat er al zoveel geïnvesteerd is.
Deze ‘vendor-lock-in’ zorgt ervoor dat de overheid geen keuze heeft, ook als in een later stadium de prijzen voor de diensten omhoog gaan, of dat er extra betaald moet worden voor aanpassingen, upgrades en functionaliteit. De Commissie Digitalisering maakt geen gebruik van reeds opgedane ervaring op verschillende scholen in de afgelopen zes tot zeven jaar, en laat zich leiden door oplossingen die door bedrijven aangedragen worden omdat zij die oplossingen toevallig in hun winkel hebben liggen.
Mijn vrees is dat een aantal bedrijven het digitaliseringsproces in het onderwijs dicteert en daarbij uitgaat van eigen motieven, en dat dit zal resulteren in een (te) duur systeem, waarvan straks de kinderen de dupe zijn.
Hoogachtend,
Ace Suares,
Curaçao
Jaren geleden was er een Omis Emis project. Geleid door Deloitte.
De gedeputeerde was op een snoepreisje naar Nieuw zeeland voor een school congres. Sprak met z’n “collega” uit India. Zegt die gedeputeerde tegen hem en hoeveel leerlingen hebben jullie zo ongeveer. Eh. zo rond de 200 miljoen was het antwoord.
En jullie…. Eh.. Geen idee. Hij wist t niet.
Dus… actie
Dat moest een school systeem geven voor registratie van leerlingen etc. Verzuim en dergelijke. bijhouden van achtergronden etc de works.
Er waren toen rond de 35.000 leerlingen en een x aantal scholen het ministerie wist dat niet. Dat moet met vergaderingen en bijeenkomsten uitgevonden worden. Waarbij trieste verhalen naar vroen kwamen, “als mijn leerlingen gen eten krijgen dan heeft les geen zin ik neem altyd brood mee. Tot scholen waarvan niemand wist dat ze er waren en welke taal ze nu precies spraken.
Een school kreeg rond de 8000 naf per jaar per leerling. Afhankelijk van ….. een hele berekening. En ook dingen als school melk. Dus verzuim interesseerde ze niet. Als je hun geld maar kregen. Dat bijhouden had geen prioriteit.
Dat project met officiële aanbesteding en al, daar is door een consultant 15K per maand aan verdient duurde jaren. Antillen eilanden werden bezocht met grote bijeenkomsten in dure hotels waarbij 1 eiland alles al had met computers en al wist precies hoeveel leerlingen er waren, die telde ze uit haar hoofd.
De computers stonden klaar maar de it’er was al maanden zoek. Een andere eiland daar vroeg de gedeputeerde, aan het eind van de 2 dagen sessie, toen ze het perfecte systeem hadden bedacht ,of ze dan ook een computer kregen. Want die hadden ze nog niet.
Het master plan advies was een systeem in SAP, volslagen kolder kosten meerdere miljoenen.
Uiteindelijk eindigde alles in een rechtszaak tegen de consultant die maar tijd bleef rekken.
Die leerlingen registratie en wat kost een leerling per school berekening en registratie was er al bleek na een paar weken onderzoek, gegevens verzamelen (over burocratie gesproken) en uitgebreid rond vragen. Een aparte fundation zefs.
Maar omdat het geld ontbrak voor 1 a 2 secretaresses werd het niet meer bijgehouden.
Er zijn kant en klare systemen zo te plaatsen uit NL private scholen hebben het al en het RKC heeft ook al dingen.
Ace heeft een beetje boter op z.n hoofd want hij is al jaren bezig met Linux systemen, maar hij heeft wel gelijk.
20 miljoen voor zoiets om te ontwikkelen op Curaçao is weer zo.n doldwaze, waaraan kan ik onderwater geld project, van krijgen actie. Net als dat belasting dienst verhaal. Dat soort systemen zijn er al decennia en liggen kant en klaar op de plank. Kooyman gaat ook geen Pos systeem zelf bouwen maar neemt iets over wat Orgill of zo ondersteund. Het zelfde geld voor Building depot, het CMC heeft ook gekozen voor het nederlandse ChipSoft… Een beetje overkill en duurder kan bijna niet en uiteraard in het Nederlands.
Dus nee niet in Papiamento. Dat moet je gewoon vergeten.
Geen enkel ICT systeem is perfect maar als je 90% haalt is genoeg. De rest lekker met de hand of een sub systeempje.
Maar ga niet lopen mieren over uitzonderingen dat maakt alles 100% duurder en komt t nooit af. Maar ja. Dat zal de opzet wel zijn weer.
En dan veranderen de school regels en kan je weer opnieuw beginnen.
Net als websites. Versie 1 tot 30 is niks, bij versie 60 wil je iets anders.