26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

Crimesite | Politie-corruptie op Curaçao: ‘Straks ben ik dood. Het is een gevaarlijke kwestie

Door @Wim van de Pol

In een onderzoek van het Openbaar Ministerie op Curaçao blijkt van vergaande corruptie onder agenten in belangrijke functies bij het Korps Politie Curaçao. Eén van de verdachten in het onderzoek naar de roof van een grote voorraad cocaïne uit een politiebureau is een ex-agent van politie. Hij zit nu in Nederland vast. Hij vreest voor zijn leven als hij naar Curaçao wordt overgeleverd. Eén en ander blijkt uit stukken die Crimesite heeft ingezien.

De zaak draait om de Grote Cocaïneroof, zoals dat op Curaçao is gaan heten: een brutale inbraak in de kluis van een politiebureau. In de nachtelijke uren van zaterdag 13 op zondag 14 oktober 2018 gebruikte een groep mannen een slijptol om een stalen deur van het bureau van de afdeling Narcotica van de Divisie Zware Criminaliteit in Rio Canario (Willemstad) te openen. Eenmaal binnen werkten ze de deuren van de kluis open met een hydraulische spreider (schaar). Dat apparaat was in 2014 gestolen bij de brandweer in Willemstad.

Kennis van binnen

Die zondagnacht namen de de mannen uit de kluis ruim 530 kilo cocaïne mee die in de kluis was opgeslagen. De buit was een partij van ruim 340 kilo, één van 148 kilo cocaïne, 12 kilo vloeibare cocaïne en kleinere hoeveelheden andere drugs.

Al direct rees bij agenten die op het complex werken het vermoeden dat bij de inbraak gebruik was gemaakt van kennis van binnen de politie-organisatie. De rovers gingen niet door een van de (hoofd)ingangen naar binnen maar maakten één van meerdere nooddeuren open, precies de deur die toegang gaf tot de kluisruimte.

In het eerste onderzoek van het Korps Politie Curaçao (KCP) in 2018 kwam geen bewijs boven water dat zou kunnen leiden naar oplossing van de zaak.

Opdrachtgever

In maart 2020 geeft het Openbaar Ministerie op Curaçao opdracht om de zaak een review te geven. Ditmaal werkt het KCP samen met Nederlandse rechercheurs uit het zogeheten Recherche Samenwerkings Team (RST) dat op de Antillen bijspringt in grotere en complexe onderzoeken.

Dan blijkt dat er vanaf 2018 niet alleen vermoedens over politie-corruptie waren. Er waren ook echt wel aanwijzingen dat er politiepersoneel bij de roof betrokken was geweest.

In 2019 beschikte de Koninklijke Marechaussee op Curaçao bijvoorbeeld over een heimelijk in een auto opgenomen gesprek waarin een opdrachtgever bij name werd genoemd. Cocaïne van de opdrachtgever was in beslag genomen en hij had het teruggehaald: ‘Politieagenten hadden het in elkaar gezet in groepen en de 400 hebben ze verdeeld onder die jonge gasten en de politieagenten’, zei één van de sprekers.

Acute Alzheimer

De recherche spoort in Nederland deze spreker op. De man zegt ‘acuut aan Alzheimer’ te gaan lijden. Hij laat wel aantekenen er niets mee te maken te willen hebben:

Straks ben ik dood. Het is een gevaarlijke kwestie.

Er blijkt ook informatie over corruptie bij de inlichtingendiensten van de KPC en de Kustwacht te zijn binnengekomen, al in 2018 en 2019.

Dan komt er in 2021 een stroomversnelling. Een verdachte in een andere zaak laat informatie vallen over twee corrupte politiemannen en spreekt in een getapt gesprek over ene “Mauries”. Dat blijkt Mariens M. (32) te zijn. De eerder genoemde opdrachtgever is inmiddels overleden. Hij was een oom van M..

Over deze M. blijkt er ook al wat langer informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) beschikbaar te zijn, en verdenkingen tegen M. krijgen nader vorm.

Fuikbaai

Eén verhaal vinden de rechercheurs zeer interessant. M. zou betrokken zijn geweest bij het binnenhalen van een partij cocaïne, middels het betalen van steekpenningen, aan mensen van de Kustwacht. Het gaat om een partij van 340,66 kilo die op 15 september 2018 in de Fuikbaai is onderschept en in beslag genomen.

Dat is één van de partijen die is weggeroofd uit de politiekluis.

Uit nader onderzoek blijkt dat de telefoon van Mariens M. die september-nacht in de buurt van de beoogde plaats van aanlanding was. In totaal heeft de recherche in de zaak zeven verdachten gearresteerd. Mariens M. nam in 2019 ontslag en vestigde zich in Nederland. Hij is hier afgelopen januari aangehouden.

Army

Belangrijk in het bewijs tegen de verdachten zijn verklaringen van vier bedreigde anonieme getuigen die in juni tot januari van vorig jaar door de rechter-commissaris in Willemstad zijn gehoord.

De recherche heeft dan sterke aanwijzingen dat de roof is gepleegd door mensen van een criminele organisatie op Curaçao, “Army”, genaamd. En tevens dat M. erbij betrokken was geweest. Hij had een probleem, volgens één van de getuigen:

M. zou een contact hebben bij de Kustwacht, op zee. Hij had met hem een deal. Hij had ze betaald. De drugs zouden dan 100% veilig aan komen. Maar deze dag had de Kustwacht de drugs betrapt. De eigenaar van de drugs heeft M. toen onder druk gezet, omdat er al voor betaald was, om de drugs uit de Garipituweg te halen.’

Commandant arrestatieteam

Maar in de verklaringen (en andere bronnen) vallen ook namen van een serie mannen op vooraanstaande posities binnen het Curaçaose politiekorps, onder meer leden van “het arrestatieteam”. De commandant zou zelfs ‘diep’ in de drugshandel zitten. Het arrestatieteam wordt bij uitstek ingezet in operaties tegen de zware georganiseerde misdaad. Twee van de anonieme getuigen verklaarden over diepgaande corruptie bij de politie.

Kustwacht

Uit het dossier valt verder op te maken dat er kennelijk ook bij de Kustwacht corrupte contacten zitten. De Kustwacht valt onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse ministerie van Defensie. De dienst werkt op zee en in de lucht samen met de Koninklijke Marine, en onder meer de Amerikaanse Defensie, om transporten van cocaïne in het Caraïbisch gebied te onderscheppen.

Iets te regelen

Mariens M. zit nu in Nederland in overleveringsdetentie te wachten om naar Curaçao te worden gebracht. Zijn advocaat Ed Manders zegt tegen Crimesite dat M. door de recherche onder druk wordt gezet om te gaan vertellen over corruptie bij de politie op Curaçao. Manders: ‘Hij heeft zich steeds op zijn zwijgrecht beroepen. Maar de rechercheurs zeggen tegen hem dat er mogelijk wel iets regelen zou zijn.’

‘Zijn leven niet zeker’

De door de getuigen genoemde politiemedewerkers op Curaçao die corrupt zouden zijn, zijn geen verdachte in het onderzoek naar de roof van de cocaïne. Volgens Manders mag er mede daarom getwijfeld worden aan de objectiviteit van het politie-onderzoek op Curaçao. Manders: ‘Mijn cliënt is op Curaçao zijn leven niet zeker door de verwevenheid van het politiekorps met de cocaïnemaffia.’

Manders heeft daarom aan het Openbaar Ministerie verzocht de zaak naar Nederland over te dragen en de Rijksrecherche te gelasten onderzoek naar de zaak te doen.

Bron: Crimesite

Artikel delen

11 reacties

 1. Agent en Premier Pisas weet precies wie de pappenheimers zijn binnen het KPC. Maar hij zal zijn “brothers” niet afvallen.
  Top Minister van Justitie!

 2. Politie-corruptie op Curaçao en wij hebben een agent 2e klasse die graag minister van justitie wilt spelen. Bij de politie weet iedereen wel wie de rotte appels zijn maar niemand durft de bezem door het apparaat te halen.

  Het is wachten tot dat politie agenten op elkaar gaan schieten intussen is de minister van Justitie vaker in karaoke zalen en op de golfbaan te vinden.

 3. Wat betreft de Kustwacht is het niets nieuws. Toen de Kustwacht net was opgericht zijn er diverse acties gesabotteerd door het personeel. Het werd op een gegeven moment zo erg dat iedereen de telefoon moest inleveren bij het aan boord gaan en de locatie waar ze heen zouden gaan werd pas bekend gemaakt nadat ze onderweg waren. Radio’s mochten alleen worden bediend door een beperkt aantal personen en dit alles was nodig vanwege alle rotte appels binnen de Kustwacht.

  Nu gaat men er vanuit dat er geen rotte appels meer tussen zitten, doch de realiteit leert ons dat het anders is. Het is letterlijk dweilen met de kraan open en bij de politie is het niet veel beter.

 4. Het hele systeem is disfunctioneel.
  In alle instellingen, instanties en overheids NV’S worden mensen geplaatst niet op basis van kennis, kunde of integriteit. Maar op basis van “politiek opportunisme”.
  Waardoor de kwaliteit verwaterd tot een punt dat het alle effectiviteit verliest en wat overblijft alleen maar een kostenpost voor de samenleving is.
  De hele samenleving is verworden tot een mager uitgemergeld lichaam met een waterhoofd.
  En dit wordt in de entiteiten weerspiegelt:
  Overbetaalde toppen die geen verantwoordelijkheid over hun entiteiten dragen (net als de regering het doet)
  En een totaal gedemotiveerd werk vloer.
  (Net als de burgers van het land)
  En dat we dan excessen krijgen is voorspelbaar. Geen excessen is onwaarschijnlijk.
  En daar staan we nu.
  Alles valt uit elkaar maar zolang we dit systeem houden zal het niet verbeteren.
  Een zieke boom draagt geen gezonde vruchten.

 5. Het kaartenhuis Curaçao met haar openbare justitiele instanties valt steeds verder in elkaar.Eerst de notarissen, accountants, RvC leden en CBCS met haar slappe toezicht
  Het hele systeem lijkt wel dysfunctioneel of corrupt te zijn.
  En de ministers van Justitie? Parlement? OM hadden nooit iets door?
  Ons kent ons cultuur? Angstcultuur? Of “vuile handen”/ onzuiver geweten” cultuur?

 6. Als de top tot is en mensen plaats, niet op basis van hun kennis en integriteit.
  Maar op basis van hun kennessen en hoe ver ze als vrienden de top willen sponsoren is het niet gek dat je excessen krijgt, sterker het zou gek zijn als je geen excessen krijgt.
  De politie en kustwacht zijn hierin geen uitzondering.
  Maar ook de inefficiëntie bij andere overheidsentiteiten of nv’s getuigen hier ook van.
  De kosten van dit systeem zijn direct voor de samenleving.
  Maar daar heeft de top geen boodschap aan.

 7. Politie agent Maurice Mariens M. (32) al z’n kennissen weten nu wie t is en zo.n beetje iedereen op Curacao kan uitvinden wie dat is waar hij woonde en wie z.n familie is.
  Nou, artikeltje in de press met je voornaam en letter achternaam en dreigen overbrengen naar curacao. Tja…

 8. Kijk….hoor je het ook eens van een ander. “Smoky op Curacao corrupt.” Crimesite….een kluppie dat over het algemeen verdomd accuraat de feiten op een rij heeft. Rijksrecherche…I say, doen!! meteen richting Schiphol….intercontinentaal, dus businessclass tickets. Kunnen ze ook meteen de vermeende schofterijen bij het contingent KMar (Aruba) onderzoeken.
  Crud gonna hit the fan now….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -