25.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Column Kunneman | Centrale Bank

Juridische column prof. dr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman
Prof. dr. F.B.M. Kunneman

Internationaal erkende algemene regels van goede governance zoals ‘geen politieke inmenging in overheidsgelieerde entiteiten’, gelden ook voor onze Centrale Bank. Dit is vastgelegd in het zogenaamde Centrale Bank Statuut. Dat zijn zeg maar de statuten van de Centrale Bank, maar dan in de wet neergelegd, om hun belang te onderstrepen.

Recente publicaties in de media doen het ergste vrezen over de benoemingsstrategie bij de CBCS van onze nieuwe regering. Uitlatingen van regeringszijde in de media roepen vragen op. Beangstigende vragen.

In het AD van 9 juli staat dat de minister van Financiën van Curaçao zou hebben gezegd niet de aanbeveling te zullen volgen van de RvC voor (her-)benoeming van commissarissen. De Curaçaose regering zou volgens hem ‘eigen’ mensen willen benoemen. Op de website van de regering stond op 20 juli dat de commissarissen van de CBCS zouden zijn ‘bedankt’ voor hun diensten en dat aan nieuwe voordrachten zou worden gewerkt. De aanbeveling van de RvC zou volgens het AD van 21 juli door de regering zijn afgewezen.

Misschien denkt u: ,,Ach, wat zou het.” Ervan uitgaande dat de berichtgeving in de media juist is, moet ik u uit de droom helpen: dit doet er heel veel toe. Wat de regering schijnbaar wil, dat kan helemaal niet. Het is in strijd met de wet. Het raakt ons dus allemaal. Onze regering moet de wet volgen.

De CBCS is de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. De Centrale Bank van twee landen dus. De commissarissen worden op voordracht van de regering van elk van de landen benoemd, door de landen gezamenlijk (artikel 25 lid 4 laatste volzin Centrale Bank Statuut). De regering van Curaçao kan voor drie van de zeven commissarissen een voordracht doen. Zij kan niet zelfstandig ‘haar’ commissarissen benoemen. Bovendien kan de regering geen voordracht doen zonder een zogenaamde ‘aanbeveling’ van de RvC. Die aanbeveling is overigens al in april 2021 door de RvC gedaan. Nu is het bijna augustus. En vergis je niet: die aanbeveling is niet ‘vrijblijvend’. Zonder aanbeveling van de raad van commissarissen kan onze regering geen voordracht doen.

Als de Curaçaose regering zonder een daaraan ten grondslag liggende aanbeveling van de RvC een voordracht voor de benoeming van ‘haar’ commissarissen zou doen, dan is de regering van Sint Maarten wettelijk verplicht niet aan die benoeming mee te werken omdat een essentieel wettelijk vereiste ontbreekt.

Waarom is de wet zo ingewikkeld? Het antwoord is simpel. Juist om te voorkomen dat regeringen denken dat ze hun ‘eigen’ mensen met hun eigen politieke kleur de dienst in de raad van commissarissen kunnen laten uitmaken. De RvC van een voor ons land essentieel instituut zoals de Centrale Bank dient volledig onafhankelijk zijn toezicht te kunnen uitoefenen. Wettelijk dwingend voorgeschreven is dus de procedure dat (1) de RvC een aanbeveling doet aan de regering, (2) de regering op basis daarvan een voordracht doet en (3) de Landen gezamenlijk benoemen. Andere smaken zijn er niet.

De onafhankelijkheid van de commissarissen bij de Centrale Bank is bovendien wettelijk verankerd in artikel 18 van het Centrale Bank Statuut. Dat artikel verbiedt de regeringen van de Landen met zoveel woorden om instructies te geven aan commissarissen. Zodra op voordracht van de landen een commissaris is benoemd, dient deze slechts het belang van de Centrale Bank, niet een ‘eigen’ belang van de regerende partijen. Ook artikel 25 lid 10 van het Centrale Bank Statuut vermeldt met zoveel woorden dat de leden van de raad van commissarissen onafhankelijk dienen te zijn. Hoezo ‘eigen’ commissarissen? Ik kan me eerlijk gezegd niet goed voorstellen dat onze minister dat zou hebben gezegd. ‘Eigen’ bestaat niet. De Centrale Bank is van ons allemaal en zelfs van twee landen. Dus wat moet de regering doen? Gewoon de wet volgen.

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is senior partner bij advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne en hoogleraar Corporate Governance aan de UoC. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.

Artikel delen

6 reacties

 1. Kuhneman heeft gelijk hier: in principe zou een RvC onafhankelijk moeten zijn zodat zij toezicht kunnen houden. Wat de huidige CBCS RvC minder geloofdwaardig maakt, is dat die ook op basis van politieke benoemingen heeft plaatstgevonden (Ys heeft geen goed track record in de financiele sector en geen internationale werkervaring). Weet iemand uberhaupt wat de wapenfeiten zijn van de huidige RvC? Zowel bij Girobank als bij ENNIA hoor je er weinig van.
  Dat de huidige RvC politiek benoemd is, betekent niet het zomaar OK is om een nieuwe RvC ook maar op basis van politieke connecties te benoemen. Mijn voorstel zou het volgende zijn: ontsla de huidige RvC (zoals gezegd bestaat die niet uit kundige mensen) en neem gewoon even de tijd om kundige mensen aan te nemen. Dan geef je ook naar de buitenwereld het signaal af dat je de kwaliteit van RvC serieus neemt

 2. ….”Het is een voorbeeld van hoe de regering met een grote waffel een stempel wil drukken”…..

  @ Dislect, en vergeet niet een ministertje met een hele grote waffel, die wel heel erg brutaal wordt door te stellen dat zijn regering schotte, (niet pisas,) het voor het zeggen heeft.

  Wanneer hebben we dit eerder gehoord.
  Was dat niet met Schotte 1? En die italian maffia boy carello of zi

  Re: kabinet Schotte, niet kabinet Pisas!

  Politie agent Pisas is een bobofrus uit de knoekoe van soto die het liefst achter vrouwtjes zit en ze in de nek hijgt ! Hoog testosteron gehalte, lage zelfbeheersing ( zie permanent beschadigde oogkas)

  Omdat hij vab het bord van edn ander had gegeten!

  Hij heeft er van langs gehad!! Drechi pabosnan tur ” deze term komt van pas nu! Eindelujk een zinvolle toepassing! LOL

  Danki thank you, gracias om in het jargon van de happy hour “boy”;van de heeren te blijven!

  Terug naar Pis Pikas! De man ziet er niet uit met zijn “wowo bolongbongchi chinees!

  Al die dure brillen, horloges , jassen en dassen veranderen daar niets aan.

  Bo por bisti makaku na seda sí! Pero Makaku baboeng e ta keda ! LOL
  Al die dassen , jassen en brillen ten spijt!

  Het zit diep in de genen gedrukt! Het dispotisme van de gemiddelde gezagdrager op deze kiezel.

  Capsones en boeiya barata!
  Eenmaal aan de macht zijn het geen inspirerende leiders meer, maar dispoten !

  “Ik ben minister, naar MIJ heb je te luisteren ( pik pisa zou zeggen: naar “ik” heeft jou te leisteren, mij nu baas is op jouw! LOL jandino valt in het niet! Met de paljasada van onze mi niester !

  Wee je gebeente als je de minister tegen de haren instrijkt ( de waarheid vertelt)
  Dan staan “Punda en otrobanda alweer” in brand!

  och, op Curaçao moet dit zich likkend en slijmend en meeverend opstellen naar omhooggevallen pedante ministertjes met een grote CHIP op hun schouder eens ophouden.

  En állemaal maken ze misbruik van de onwetendheid en onnozelheid van hun stemvee! Dat noem je misbruik/oplichting! Allemaal spelen ze graag met de onderbuikgevoelens met halve (koloniale) waarheden en emoties

  Het wordt tijd dat we realiseren en kenbaar maken met de luide trom dat een minister dik betaald wordt om te dienen! Niet om gediend te worden en capsones te hebben!

 3. Deze regering zit nog 4 jaar, hoe lang zitten de overgebleven commissarissen nog ? Juist, minder dan 4 jaar oftewel, ze kunnen nu wel tegen de benoeming door de regering stemmen, maar dan weten ze dat ze over een paar jaar naar huis moeten. En hun eigen hachie is belangrijker dan het algemeen belang.
  Oftewel, hoe gaat dit circus zich ontwikkelen ?

  De zittende RvC zal de voordracht van de regering overnemen, het wordt nu hun voordracht, de regering zal het overnemen en de nieuwe leden benoemen. Over en paar jaar zijn de termijnen van de resterende functionarissen op en dan worden zijn ook vervangen. En zo heeft de Mafia alsnog de Centrale Bank in handen gekregen. Dan is het aan Nederland om de boel recht te zetten, want reken er maar niet op dat er hier op het eiland ook maar 1 protest gaat komen.

 4. Er gaat nog een probleem schuil achter de ideeën van de Minister. Een centrale bank dient een lange termijn visie te hebben. De horizon van een regering is maximaal 4 jaar. Men kan dus beter mensen selecteren op hun competenties dan op hun politieke achtergrond. Overigens zou het een grote vooruitgang zijn voor alle caribische gebieden indien men zo zou handelen. Het idee van een spoiled system lijkt gebaseerd op de wijze van werken in de US, maar hoewel daar inderdaad veel functionarissen worden vervangen wordt zelfs daar voor continuïteit gezorgd en bleef bijv. Yellen nog 2 jaar aan toen Trump president geworden was.

 5. “Wat de regering schijnbaar wil, dat kan helemaal niet. Het is in strijd met de wet. Het raakt ons dus allemaal. Onze regering moet de wet volgen.”
  Dit is, geloof ik, het eerste kritische stuk van kunneman.
  Het is een voorbeeld van hoe de regering met een grote waffel een stempel wil drukken. Friends and family aan baantjes helpen en tegelijk, invloed versterken en achterban smeren.
  Deed de voorgaande regering het ook?
  Waarschijnlijk wel maar waarom zou je er een spektakel van maken?
  Jij bent de voordragende instantie dus bepaal jij wie je voordraagt, het duurt misschien wat langer maar je krijgt wel “de mensen op de posities”.
  En dit is de opmaat voor alle overheids instanties. Alle raden van bestuur die niet gelieerd zijn aan de regerende Partijen moeten vervangen worden door hun die het wel zijn.
  Algemeen belang? Ach dat was het, waarschijnlijk ook niet toen de zittende geplaatst werden het enige verschil is dat het nu met veel tamtam moet.
  De reden is de volgende verkiezingen wij gaan wat voor jou doen als je ons steunt, we gaan wat aan je doen als je ons niet steunt.

 6. Pittig goodgovernance stuk naar de dictatoriale Minister toe! Zijn we niet gewend van Kunneman! Chapeau Kunneman!

  ….”Hoezo ‘eigen’ commissarissen? Ik kan me eerlijk gezegd niet goed voorstellen dat onze minister dat zou hebben gezegd”…..

  De bank is idd NIET van de regering maar van ons allemaal! En niet de minister doet een voordracht, de RvC van de Cbcs

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -