31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Zware veroordelingen’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Zware veroordelingen’

Alle negen verdachten in havendrugszaak cel in

Willemstad – De negen verdachten in de zaak Crow zijn allemaal veroordeeld. Zij zijn schuldig bevonden aan grootschalige internationale handel in drugs via de Curaçaose containerhaven tussen 2019 en 2021.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is bij de transporten in totaal 1.976 kilo cocaïne uitgevoerd. ,,Dit is natuurlijk het topje van de ijsberg. Maar 1.976 kilo cocaïne levert in Nederland aan straatwaarde 100.776.000 euro (ruim 200 miljoen gulden) op”, zo is tijdens de behandeling in maart, die een week in beslag nam, door het OM gesteld.
De straffen zijn – van hoog naar laag – als volgt: Robert R. 14 jaar; Jernel R. 12 jaar; Franklin B. 11 jaar; Regston R. 9 jaar; Roderick A. 8 jaar; Julien J. 6 jaar; Sidney K. 4 jaar; Sixto K. 4 jaar; en Furny F. 42 maanden.

Bekend is dat voor de drugshandel de medewerking van het havenpersoneel cruciaal is. ,,Grote partijen verdovende middelen gaan per zeecontainer in een vrachtschip. En dat maakt dat de haven, zoals de haven van Curaçao, een cruciale plek is voor de georganiseerde criminaliteit”, zo is tijdens de behandeling door het OM naar voren gebracht. Franklin B., Roderick A., Regston R. en Julien J. waren respectievelijk dockmaster en (hoofd)bewakers bij Curaçao Port Services (CPS).

Daarnaast zijn er ook containerzegels gedupliceerd en dus vervalst. Want om verdovende middelen te plaatsen, moet een verzegelde container worden geopend. Na het plaatsen van de verdovende middelen moet de container weer worden gesloten; daar is een nieuwe zegel voor nodig. En dan is het gebruikelijk dat in de zending met de verdovende middelen ook nog een zegel meegestuurd wordt, zodat na het uithalen van de verdovende middelen een nieuw zegel geplaatst kan worden. Dat was volgens het OM de taak van Furny F. De smokkelwaar, cocaïne en hennep, kwam op twee manieren in de zeecontainers, te weten buiten het haventerrein zoals bij de Mijnmaatschappij en op het haventerrein zelf. De schuldigen maakten gebruik van versleutelde communicatie met SKY-ECC-telefoons.
Het onderzoek in deze omvangrijke zaak is uitgevoerd door de politie en het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Er is een verband tussen de zaken Crow, Sparrow, Anker en Parrot.

Het gerecht heeft gesteld dat de havenmedewerkers misbruik hebben gemaakt van hun positie waarmee het vertrouwen van de samenleving in deze medewerkers ernstig is ondermijnd. ,,Op een van de verdachten na hebben alle verdachten zich beroepen op hun zwijgrecht. Daarmee hebben zij, aldus het gerecht, geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor hun daden, hetgeen het gerecht hen eveneens zwaar aanrekent”, zo doet het Hof van Justitie verslag.

Het onderzoek heeft volgens het OM laten zien dat de verdachten ‘als een geoliede machine’ gedurende langere tijd hebben samengewerkt bij de in- en uitvoer van grote hoeveelheden verdovende middelen. Het verdiende geld zal worden ontnomen, ‘omdat misdaad niet mag lonen’. ,,Uit het onderzoek is gebleken dat sprake was van een crimineel samenwerkingsverband dat op zeer ondermijnende wijze gebruikmaakte van havenpersoneel.” Medewerkers van de haven die de veiligheid en orde in de haven moesten waarborgen, kwamen in dit onderzoek juist naar voren als ‘corrupte medewerkers die grootschalige cocaïnehandel mogelijk maakten’.

Het OM van Curaçao, dat spreekt van ‘zware veroordelingen’, benadrukt haar ‘vastberadenheid om op te treden tegen georganiseerde drugshandel’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties