29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Waarom is Curaçao hofleverancier van MLB-profs?’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Waarom is Curaçao hofleverancier van MLB-profs?’

Serie Homerun Curaçao geeft antwoord

Willemstad – Dat Curaçao als klein land groot is op honkbalgebied, is op het eiland meer dan bekend. Ook in Nederland wordt men nu met de neus op die feiten gedrukt. In ieder geval de televisiekijkers die deze week de eerste aflevering van ‘Homerun Curaçao’ keken.

Deze driedelige documentaireserie is gemaakt door Omroep Zwart en producent IDTV.

De hoofdvraag die in deze serie centraal staat, is hoe het kan dat een eiland met 150.000 inwoners hofleverancier is van professionele honkballers voor de Major League Baseball (MLB). In de serie vertellen bekende (oud-)honkballers als Hensley ‘Bambam’ Meulens, Yurendell de Caster, Jurickson Profar en Andrelton Simmons hoe zij zover hebben kunnen komen in hun carrière.

Maar niet alleen de bekende sterren krijgen in Homerun Curaçao een podium. Ook coaches en ouders komen uitgebreid aan het woord. Bijvoorbeeld de 78-jarige Frank Curiel, ook wel de godfather van het Curaçaose honkbal genoemd, die vertelt hoe bijna alle MLB-spelers van Curaçaose komaf door zijn handen zijn gegaan en hoe hij hun onder andere discipline heeft bijgebracht.

Ook de moeder van Meulens komt, met haar zoon naast haar op de bank, aan het woord en vertelt hoe hij de eerste Curaçaoënaar in de MLB werd en hoe trots de eilandbewoners daarop waren. Het succes van ‘Bambam’ heeft ervoor gezorgd dat vele Curaçaoënaars in zijn voetsporen volgden.

Daarnaast is te zien hoe de moeder van het jonge talent Clay Winklaar vol trots vertelt over het doorzettingsvermogen van haar zoon. Winklaar heeft de ambitie om prof te worden, maar van zijn moeder moest hij wel een plan B hebben. En dus moest hij eerst zijn havo-opleiding afmaken. Door hard te werken heeft Winklaar vervolgens – tussen alle trainingen door – havo 4 en 5 in één jaar afgerond.

De documentaireserie is ook opgemerkt door de Nederlandse krant NRC, die er een artikel over schreef. Hierin was onder andere te lezen: ,,De documentaireserie Homerun Curaçao is gericht op de profs die vrijwel allemaal opgroeiden op de veldjes in en bij Willemstad. Zonder enige twijfel een van de belangrijkste kweekvijvers van talent.”

Maar geheel kritiekloos is NRC niet over de serie: ,,Het is een beetje potsierlijk dat Yurendell de Caster als een boegbeeld wordt afgeschilderd, terwijl Andruw Jones (met 2.196 wedstrijden voor onder meer Atlanta Braves en New York Yankees) geen rol speelt in Homerun Curaçao. De bijnaam van Jones (46) in de Verenigde Staten is nota bene The Curaçao Kid. Al is de inzet van De Caster om nieuw talent op het eiland bij te staan veel groter dan de in de VS woonachtige Jones, die vader is van het megatalent Druw Jones (19).”

De laatste twee afleveringen worden door NPO 3 uitgezonden op 10 en 17 mei. Maar de gehele serie is ook terug te kijken via NPO Start/NPO Plus.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties