30 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | UoC heeft financiële problemen

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | UoC heeft financiële problemen

Rector magnificus: Jaarlijks 7 miljoen tekort op begroting


Willemstad – Jaarlijks heeft de University of Curaçao (UoC) een tekort van circa 7 miljoen gulden op de begroting. Dat heeft de rector magnificus (RM), Francis de Lanoy in de Staten gisteren naar voren gebracht.

,,De consequentie hiervan is dat uit de pot van operationele kosten en de accreditatie voor de universiteit geld gebruikt wordt. En de accreditatie van onze programma’s is heel belangrijk”, aldus de RM. ,,Onze visie is om de UoC te profileren als een gerespecteerd en innovatief kenniscentrum, met als doel een houdbare ontwikkeling voor het land Curaçao te realiseren.

De UoC biedt academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en dienstverlening aan de gemeenschap van Curaçao”, zo vervolgt De Lanoy, in zijn openingswoorden, aan het begin van de centrale commissievergadering. De bijeenkomst is een hervatting van een eerdere bijeenkomst, die was geschorst op 28 augustus 2023. Als enige agendapunt van de Statenvergadering staat: ‘Financiële kwesties en lokale en internationale ontwikkelingen, die een impact hebben op het functioneren van de universiteit’.

,,We hebben berekeningen gemaakt voor de indexering die we nu zouden moeten betalen aan de medewerkers. Hiermee zou een bedrag van 1,8 miljoen gulden gemoeid zijn. We hebben de raad van toezicht hierover benaderd en dit aangekaart bij de Onderwijsminister. Aan de hand van de reactie van de minister, zal ik het UoC-personeel informeren. We zijn in afwachting. De indexering is niet opgenomen in de subsidie die we krijgen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport.” De indexering die de regering in december 2023 gaat uitkeren, geldt alleen voor ambtenaren en bijzondere schoolbesturen. De UoC valt daar niet onder.

Een ander probleem is dat de UoC bepaalde vacatures niet kan invullen, door gebrek aan financiële middelen. Hierdoor is het werken bij de universiteit niet zo lucratief, zegt de rector magnificus.

Direct na de eerste stellingen van de RM, is er een interruptie door parlementariër Zita Jesus-Leito (PAR), die vragen heeft over de verstandhouding tussen de minister van OWCS, Sithree van Heydoorn (MFK), en De Lanoy. Het Statenlid vraagt zich af of het contact wel goed is. Dit gezien het feit dat de rector zelf aangeeft, dat een functionaris van het ministerie de zaken van de UoC waarneemt, in plaats van de Onderwijsminister zelf.

Maar, zo stelt De Lanoy gerust: ,,Wanneer er een issue is, dan stuur ik een WhatsApp naar de minister, waarop hij reageert, en dan ga ik bij hem langs voor een gesprek. Maar ik moet toegeven dat er nog onvoldoende aandacht is voor de wetenschappelijke aspecten en onderzoek binnen de UoC. We hebben de minister eerder hierover aangesproken en kenbaar gemaakt dat in de begroting van 2024, meer geld beschikbaar gesteld moet worden.”

Overigens blijkt uit de voordracht van De Lanoy dat hij van mening is dat Curaçao moet komen tot een ‘dekolonisatie’ van het onderwijs waarbij een algehele hervorming dient plaats te vinden. Hij legt uit: ,,We hebben te maken met een onderwijssysteem dat niet meer relevant is in het primaire en secundaire onderwijs. Er moet inhoud geven worden aan het onderwijs op Curaçao, op basis van wat wij daadwerkelijk nodig hebben voor onze samenleving.”

Parlementariër Ana-Maria Pauletta (PAR) wil van de RM weten hoeveel geld begroot is voor de UoC in 2024. ,,In de meerjarenbegroting werd vorig jaar 15 miljoen gulden voor de UoC opgenomen. Het is onbekend wat we komend jaar krijgen. Voor 2024 heeft de universiteit bij de regering een begroting ingediend van 20 miljoen gulden, 16 miljoen voor operationele kosten en 4 miljoen voor investeringen en onderhoud”, aldus De Lanoy.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties