26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Tweede Kamer ziet pijnpunten in Coho

Den Haag – De meeste fracties in de Tweede Kamer hebben begrip voor de problemen die de Caribische landen hebben met het voorstel voor de Rijkswet Coho. Sylvana Simons van BIJ1 is zelfs ‘ontzet’ over het voorstel. En ook de SGP ziet dat het Coho ‘op gespannen voet’ staat met de autonomie van de landen.

Daar staat tegenover dat de regeringspartij VVD, de grootste fractie in de Kamer, volledig achter het wetsvoorstel staat, al zijn er ook daar nog vragen over bepaalde keuzes die de regering heeft gemaakt. De fractie is bezorgd dat de ‘vele momenten van afstemming en overleg’ vertragend gaan werken. De VVD vindt dat het Coho ‘een ogenschijnlijk gebrek aan doorzettingsmacht’ heeft om de hervormingen te realiseren. Een ‘sterk vormgegeven’ toezicht vinden de liberalen belangrijk, al vreest de VVD dat de combinatie van toezichttaken en het ondersteunen van de landen kan gaan botsen.

De progressief liberalen van D66, de tweede grote regeringsfractie, hebben gemengde gevoelens bij het wetsontwerp. Met alle begrip voor de noodzaak van hervormingen heeft de fractie moeite met de manier waarop het Coho tot stand komt. De wet heeft geen vrijwillig karakter. ,,De leden van de D66-fractie adviseren de regeringen van alle vier de landen om vanuit het perspectief van meer samenwerking, gelijkwaardigheid en actieve consultatie het verdere proces van de wetsbehandeling en de hervormingen vorm te geven.”

D66 heeft vragen bij de keuze voor een bestuursorgaan van Nederland, terwijl het ook mogelijk was geweest er een gemeenschappelijk (Koninkrijks)orgaan van te maken. Dat zou de gelijkwaardigheid van de landen beter hebben uitgedragen. Nu lijkt het erop dat de inperking van de autonomie juist het democratisch deficit in het Koninkrijk zal vergroten. Het begrip consensus verdient bovendien nadere uitleg, omdat in het Statuut hiervoor geen heldere regels staan.

D66 vindt dat ook de drie Caribische parlementen een controlerende taak moeten krijgen. Hetzelfde geldt voor de benoeming van de drie leden van het Coho. De partij voelt meer voor een samenstelling van vijf leden, van wie er drie door de landen worden afgevaardigd en twee door Nederland met een roulerend voorzitterschap. Het criterium ‘aantoonbare affiniteit’ met de Caribische landen is vaag, vindt D66, omdat het niet is gedefinieerd.

De doelstelling van de landspakketten zou duidelijker moeten zijn en D66 wil ook weten hoe het Coho daarop toezicht gaat houden. De fractie vindt het logischer dat in de drie landen de minister van Algemene Zaken de uitvoeringsagenda goedkeurt in plaats van het Coho. Dat neemt ook het bezwaar weg van de combinatie van uitvoering en toezicht bij het orgaan.

Het CDA vindt het Coho belangrijk in het kader van de borging voor het terugbetalen van de leningen. De fractie heeft moeite met het principe van ‘one size fits all’ in de wet, omdat er grote onderlinge verschillen zijn tussen Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Maatwerk zou beter zijn.

BIJ1 heeft de meeste kritiek op het wetsvoorstel. ‘Niets over ons, zonder ons’ moet het principe zijn. ,,Toch leest het wetsvoorstel vooral als een eenzijdig initiatief van Nederland, waar de eigen stemmen, visies, wensen, hopen of inbreng van Aruba, Curaçao en Sint Maarten niet in doorklinken.” Het klinkt huis paternalistisch en schuift de koloniale geschiedenis terzijde. ,,Is het – in de context van die geschiedenis – niet van wezenlijk belang dat je verantwoordelijkheid neemt voor het gezond laten opbloeien van hetgeen je hebt gezaaid?” De financiële steun zou gezien moeten worden als hersteloperatie waar de landen recht op hebben na eeuwenlange kolonisatie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

 1. Het probleem met een ‘gemeenschappelijk koninkrijks orgaan’ waar D66 op doelde is dat er weer F&F van de kant van Curaçao in komen te zitten, of een stel oudgedienden die al jaren aan de touwen trekken.
  Je schiet er geen zak mee op.
  Jammer dat ‘ze’ in DH niet begrijpen dat ze zich hier met hand en tand zullen verzetten tegen welk toezicht dan ook wat het vullen van hun zakken in gevaar brengt.

 2. Die dame simons heeft al tig keer aangegeven dat ze uit Ned zou vertrekken, wat moet ze dan? Komt ze hierheen als mp ?

 3. Hahahaha. Kom jongens we geven het Parlement van ABC een controlerende taak. Dat is het zooitje Djs, dansleraren, criminelen, pikkeboeven en analfabeten wel toevertrouwd. En Sylvana moet eens ophouden met slachtoffer spelen. Ze heeft zichzelf omhooggewipt via een blanke man aangezien het haar ontbreekt aan talent. En nu opeens is de blanke man haar vijand. Ik snap echt niet wat er te onderhandelen en bespreken valt. Gewoon invoeren die COHO. Wil men geld dan alleen via voorwaarden als besproken in Coho. Zoals de heer Hero Brinkman ooit zei in alle wijsheid: “Geen cent meer naar dat corrupte boevennest”. Zet maar op marktplaats. “Kale rots te geef, gratis op te halen. Corrupte boeven inbegrepen”

 4. Het enige probleem wat ik zie is dat niet duidelijk zwart op wit staat waarom coho noodzakelijk is.
  Als er niet staat dat de opeenvolgende regeringen van de eilanden door corruptie, wanbeheer en onvermogen geld voor de gemeenschap en modernisering van de economie hebben laten verdwijnen zonder dat er enig resultaat zichtbaar was en is, is de reden voor coho altijd “discutabel”.
  Soms moet je politiek incorrect zijn om correcte politiek toe te passen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -