30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Toerisme is ook export’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Toerisme is ook export’

Hato: We exporteren een ervaring

Zowel in januari als in februari kwamen iets meer dan 35.000 toeristen naar Curaçao. | ANP

Willemstad – Toerisme is ook een vorm van export, benadrukte minister Ruisando Hato (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) gisteren. ,,We exporteren als Curaçao een ervaring.” Dat zei de MEO-minister gisterochtend tijdens een persconferentie over de implementatie van de nationale exportstrategie.

Cijntje gaf als voorbeeld het bezoek van het eerste team van de Nederlandse voetbalclub Ajax. ,,Mensen uit het buitenland brengen deviezen naar het eiland. Het geld uit het buitenland komt in onze economie terecht.” De regering-Pisas staat honderd procent achter de in het plan uitgestippelde strategie en zal die ook uitvoeren. Cijntje:

,,Wij staan erom bekend dat we goed zijn in plannen maken, maar in de uitvoering ervan schieten we vaak tekort. Dat moeten we verbeteren.” Minister Cijntje vindt dat er een belangrijke stap is genomen tijdens deze editie van de Curaçao Export Week. ,,Volgend jaar praten we niet meer over hoe we iets gaan implementeren, maar over de resultaten die we hebben bereikt.”

De Curaçaose overheid heeft het Nationale Exportstrategieplan opgesteld in samenwerking met 200 lokale deskundigen, de World Trade Organization (WTO) en het International Trade Center (ITC) in Genève in Zwitserland. Het ITC zal de Curaçaose overheid nog eens twee jaar bijstaan en begeleiden bij het implementeren van de uitgestippelde strategie. Anton Said, hoofd exportstrategie in Genève, is onder de indruk van het plan waarin ‘honderden initiatieven’ zijn opgenomen.

Maar voor een succesvolle strategie moet wel aan een aantal fundamentele criteria worden voldaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om voortvarend doorvoeren en van kracht worden van wetten of wetswijzigingen, maar ook het verminderen van ‘red tape’. Daarnaast noemt Said onderwijs, waaruit mensen komen met vaardigheden die het land nodig heeft en digitalisering. ,,Het is belangrijk om de kansen die er liggen ook goed te benutten”, zegt Said. Dat gebeurt bijvoorbeeld nog niet met de goede infrastructuur voor IT op het eiland.

In het strategisch plan krijgen zes sectoren prioriteit die de potentie hebben om bij te dragen aan economische groei, meer export en dus meer deviezen: informatietechnologie, educatieve dienstverlening, maritieme – en havendienstverlening, de blauwe bio-economie, de creatieve industrie en de financiële dienstverlening.

Op die zes sectoren worden vier strategieën losgelaten om de lokale handel te ondersteunen: faciliteren, informeren met actuele en betrouwbare data, promotie, investeren in en versterken van vaardigheden ondernemers. Dat laatste is bedoeld om ondernemerschap te stimuleren, zegt minister Hato. Hij noemt als voorbeeld het project Mi Negoshi van MEO. ,,We willen stimuleren dat mensen een eigen bedrijf beginnen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Cijntje de stemmen trekker is nogal druk met al zijn nieuwe planen die hij om de dag ten toon stelt, en gij gelooft het zelf Cijntje?. Of maken jouw consulaten en adviseurs dit allemaal voor jouw klaar op papier tegen een goed betaald bedrag.

  2. Eerdmans een typische broodpoliticus. Waar kom je dit soort mensen ook nog meer tegen.

    Vanaf zijn escapades na Fortuyn heeft hij meer partijen versleten dan z’n schoenen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties