30 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Tiny forest UoC is unicum

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Tiny forest UoC is unicum

Eerste Caribische universiteit met tiny forest

Willemstad – Curaçao is een bijzonder bos in wording rijker. Het gaat om een zogeheten tiny forest. Op 8 maart werd dit bos van 250 vierkante meter aangeplant op het terrein van de University of Curaçao (UoC), dat de eerste universiteit in het Caribisch gebied is met een tiny forest. Initiatiefnemer is Hòfi Chikí.

Deze organisatie realiseerde in 2019 al een tiny forest op het terrein van Klein College. Het eerste bos in zijn soort in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Dit kleine bos is geplant met de hulp van vrijwilligers en studenten van de universiteit. Het project is onderdeel van de Eco Urbanism Pilot. Volgens Lennart Bak, oprichter van Hòfi Chikí, dient deze pilot twee doelen: ,,We willen onderzoeken hoe ecologie en urbaan leven samen gaan, en welke mogelijkheden toepasbaar zijn om meer klimaatadaptatie te realiseren.”

Het bos is weliswaar klein, maar wel zeer dichtbegroeid, met 3 tot 5 bomen, planten en struiken per vierkante meter. Niet alleen de hoeveelheid is bijzonder, ook de diversiteit van de begroeiing. De in totaal 750 ‘gewone’ bomen en fruitbomen bestaan uitsluitend uit inheemse soorten, 52 om precies te zijn. ,,We gebruiken inheemse soorten omdat die het best aangepast zijn aan de klimatologische omstandigheden van het eiland Curaçao, en geen bedreiging vormen voor lokale flora en fauna”, aldus Bak.

Tiny forests zijn een wereldwijd groeiend fenomeen en bieden specifiek voor Curaçao veel voordelen. Bak licht toe: ,,In een stedelijke omgeving beperkt een tiny forest hittestress (een aandoening waarbij extreme hitte verschillende lichamelijke klachten veroorzaakt, red.). Ook vergroten planten, bomen en struiken de waterbergingscapaciteit, verbeteren ze de luchtkwaliteit, werken ze geluidsisolerend en stimuleren ze de biodiversiteit. Tot slot fungeert een tiny forest in bebouwd gebied als een stepping stone voor inheemse planten en dieren.”

Dit laatste ziet Bak als een mooie oplossing voor Curaçao. ,,Tiny forests vormen als het ware een eilandje waaruit plantensoorten zich kunnen verspreiden over het omliggende gebied, omdat de wind, vogels en andere dieren zaden verspreiden. Ook fungeren deze kleine bossen als eilandjes die leefgebieden van planten en dieren met elkaar verbinden. Op Curaçao zou dat ideaal zijn, omdat het middendeel van het eiland grotendeels is bebouwd en het westelijk en oostelijk deel van elkaar gescheiden zijn.”

Ook de doelgroepen voor wie dit tiny forest is aangeplant, heeft de organisatie duidelijk in kaart. Op de eerste plaats zijn dit studenten van de universiteit en wetenschappers binnen het vakgebied. Maar ook de hele Curaçaose bevolking wordt als doelgroep gezien, om hen te tonen hoe ecologie en leven in stedelijk gebied samen kunnen gaan.

Tot slot is het bos in aanbouw ook aangelegd voor kinderen die op school geen groene buitenruimte hebben. Hòfi Chikí geeft hen zo de mogelijkheid om meer te leren over de flora en fauna op Curaçao. Bak zegt hierover: ,,Wij denken dat educatie en natuurbeleving voor kinderen zal leiden tot meer bewustzijn. En dat toekomstige generaties daardoor zuiniger zullen omgaan met de natuur op het eiland.

Vooral als kinderen buitenlessen kunnen volgen en in het bos op onderzoek kunnen gaan prikkelt dat de nieuwsgierigheid en geeft het hen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Daarom verdient in onze ogen elke school een tiny forest.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties