26 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AntilliaansDagblad | Stichting Birgen di Rosario vist achter net

Geen beloofde subsidieverhoging; minister moet verlaging ‘uitleggen’


Willemstad – De stichting voor ouderenzorg Birgen di Rosario heeft geen recht op aanvullende subsidie, ondanks een toezegging van de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW).

Sterker nog, voorlopig moet de stichting het doen met de verlaagde reguliere subsidie, waarover het Hof oordeelt dat ‘de minister wel de korting op de reguliere subsidie nader moet uitleggen’. Dit staat in een bericht van het Hof van Justitie. Enerzijds staat in het vonnis dat de stichting terecht een beroep doet op het vertrouwensbeginsel en ervan mocht uitgaan dat de toezegging op de aanvullende subsidie van de minister gebaseerd was op overleg met de minister van Financiën. Anderzijds wordt daar direct door het Hof aan toegevoegd dat de Covid-19-pandemie en de financiële gevolgen voor het Land zwaarder wegen en de stichting dus geen beroep kan doen op de aanvullende subsidie.

Uitgelegd wordt dat de stichting voor ouderenzorg Birgen di Rosario de minister verzocht om een subsidie voor het jaar 2020 voor een bedrag van 9.862.700 gulden. Dat bedrag bestaat uit een reguliere en een aanvullende subsidie.

Het Hof: ,,Het verzoek om een aanvullende subsidie is gebaseerd op een afspraak tussen de minister en de stichting.” De minister heeft het verzoek van de stichting om een aanvullende subsidie echter afgewezen, maar wel de reguliere subsidie toegekend voor een lager bedrag dan de stichting heeft verzocht en in het verleden steeds is uitbetaald. Daarom heeft de stichting in deze procedure een beroep gedaan op het vertrouwensbeginsel. De minister heeft namelijk aan de stichting in een brief geschreven dat zij recht heeft op een aanvullende subsidie over het jaar 2020.

,,Het gerecht beoordeelt het beroep op het vertrouwensbeginsel aan de hand van een aantal stappen. De eerste stap is de vraag of er sprake is van een toezegging van de minister. Daarbij is in dit geval relevant of de stichting had moeten beseffen dat de minister niet bevoegd was tot het doen van de toezegging. Uit artikel 10 van de Landsverordening comptabiliteitsvoorschriften volgt namelijk dat de minister van Financiën zijn oordeel over de toezegging had moeten geven en dat is niet gebeurd.

Curaçao is een kleinschalige samenleving. Persoonlijke verhoudingen spelen een grote rol en een expliciete weigering wordt niet gemakkelijk gegeven. Daarom is het belangrijk dat regels over bevoegdheid en formele besluitvorming strikt in acht worden genomen. Tegen die achtergrond mag van een betrokkene op Curaçao worden verwacht dat de toepasselijke rechtsregels bekend zijn of dat daar onderzoek naar gedaan wordt, zeker als het gaat om rechtsregels over eventuele toezeggingen”, aldus de uitleg.

Maar, zo oordeelt het Hof, van de stichting hoefde dat onderzoek in dit geval niet verwacht te worden. Want in de brief met de toezegging van de minister staat namelijk de zin ‘dat wij na interne overweging tot de beslissing gekomen zijn om Stichting Birgen di Rosario alsnog een additionele subsidie te verstrekken (…)’. ,,De stichting mocht ervan uitgaan dat de minister de toezegging met de minister van Financiën had afgestemd”, zo wordt geoordeeld.

Direct gevolgd door de uitlating: ,,Toch slaagt het beroep van de stichting op het vertrouwensbeginsel niet. Een volgende stap is namelijk de vraag of er andere belangen zijn die zwaarder wegen dan het belang van de stichting bij wie gerechtvaardigde verwachtingen zijn gewekt. Na de toezegging aan de stichting zijn er afspraken gemaakt met Nederland over liquiditeitssteun. Ook is de financiële situatie van het Land als gevolg van de Covid-19-pandemie verslechterd. In dit geval weegt het algemeen belang van het op orde brengen en houden van de overheidsfinanciën zwaarder dan het belang van de stichting.”

De rechter oordeelt wel dat de minister opnieuw moet kijken naar de verzochte reguliere subsidie. Het lagere bedrag aan reguliere subsidie lijkt te zijn gebaseerd op een korting van het tarief per cliënt. ,,De minister moet dat nader uitleggen”, zo is het oordeel.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

 1. Voor de ouderen geen bordje pap, voor leden van kabinet Paljas wel luxe verblijf in Dubai

  Voor de ouderen geen belegde boterham, voor plaatjesdraaiers en dansleraren wel luxe verblijf in Panama

  Voor de ouderen geen kommetje vla, voor nietsnutten wel luxe verblijf in Colombia om daar kennis op te doen over snuiven, spuiten en slikken.

  Voor de ouderen geen appeltje voor de dorst. Voor mislukte figuren bij overheids NV’s wel miljoenen salarissen.

  Maar de rechter oordeelt dat men nu eenmaal rekening moet houden dat een griepvirusje alles heeft veranderd. Niet het ondoordachte beleid, neen het virus. En zo draaien we op deze kale rots. Oh ja als ik in mijn baan een toezegging zou doen zonder bevoegdheid, dan vlieg ik met een grote boog de laan uit. Maar dienaars van het volk kunnen liegen, bedriegen en toezeggingen doen zonder ene consequentie. Geef mijn portie maar aan fikkie

 2. Gelukkig heeft de overheid wel geld om vijf Statenleden op dienstreis te laten gaan naar Panama. Om te praten over mensenrechten terwijl op Curaçao de ouderen kennelijk geen recht hebben op eten!!

  De kerken mogen zich over deze schending van primaire mensenrechten ondertussen ook wel uitspreken!!!

 3. De eerste stap is de vraag of er sprake is van een toezegging van de minister. Daarbij is in dit geval relevant of de stichting had moeten beseffen dat de minister niet bevoegd was tot het doen van de toezegging.

  Als de desbetreffende dus toezeggingen doet die ze niet mag doen dan mag ze het uit eigen portemonnee betalen! Wij als Burgers mogen er toch van uitgaan dat een Minister beter zou moeten weten!

 4. Schandelijk deze figuren. Ze zijn zelfs te belazerd hun maaltijd aan de bejaarden in BdR of Betesda af te staan.
  Even een zijdelingse opmerking mijn vrouw bezocht maandag onze een oude buurvrouw in BdR en had voor haar eten meegenomen. De oude dame had gewoon honger en ze moest huilen heb ik begrepen.

  Dit valt toch onder nietsnut Pietersz die ook als arts tijdens haar ‘carrière’ in verpleeghuizen kwam.
  En dan dit wat een wijf zeg.

 5. Ze zijn op vakantie , dus geen geld voor de stichting .
  Y nos mes por .
  Bij jullie geldt wel die 12% inleveren .
  En van AliBaba moet je niets verwachten .
  Hooguit lintjes knippen en een kroon opzetten .
  Vreemd , heel vreemd .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -