28 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 19:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Staten ratificeren noodtoestand

- Advertentie -
Oppositie ziet belang niet in terwijl besmettingen stijgen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het ‘Landsbesluit afkondiging verlenging uitzonderingstoestand Covid-19-pandemie’ is geratificeerd in de Staten en daarmee wordt het mogelijk de maatregelen in verband met de coronapandemie makkelijker voort te zetten.

En dat is nodig, zo is door de minister van Algemene Zaken, Eugene Rhuggenaath (PAR), en opperbevelhebber in de crisisbestrijding gisteren in de Staten naar voren gebracht. Zo is uit naar Nederland gestuurde testen gebleken dat 75 procent hiervan de Britse variant betreft. Daarom is afgelopen maandag direct de avondklok om 10.00 ingesteld.

Opvallend is dat de oppositie niet of tegen stemde. In de stemmotivering van Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) legt hij uit dat hij tegen stemt omdat hij vindt dat de regering niet transparant is. ,,Het is mij bijvoorbeeld niet duidelijk waar de besmettingen voornamelijk plaatsvinden.” Toen hij deze vraag stelde antwoordde Rhuggenaath dat gebleken is dat bij de ‘contract tracing’ mensen vaak niet (willen) zeggen waar ze het virus mogelijk hebben opgelopen. Duidelijk is wel dat besmetting plaatsvindt op plekken waar veel mensen samenkomen, hetzij in de privésfeer of in het openbaar en dat bepaalde geografische gebieden meer besmettingen kennen.

Maar belangrijker is de constatering dat het aantal besmettingen stijgt en dat hierop geanticipeerd moet worden met maatregelen en dat die maatregelen binnen de noodtoestand makkelijker te treffen zijn.
Of de toename te wijten is aan de Britse variant is niet helemaal vast te stellen.

- Advertentie -

,,Deze variant is wel besmettelijker en kan een exponentiele groei veroorzaken, maar we kunnen niet exact weten dat de stijging hieraan te wijten is. Er zijn ook versoepelingen geweest de laatste tijd.” De premier bevestigt overigens dat ook de Mexicaanse variant op het eiland aanwezig is. Maar dat dit geen zogenoemde ‘variant of concern’ is waarvoor extra maatregelen nodig zijn.

Pisas had nog vragen over de verkiezingen. Hij stelde voor om mensen een hele dag vrij te geven om zo het verspreid stemmen te vergemakkelijken. De premier legde echter uit dat dit ook economische gevolgen heeft en niet vaststaat dat dit helpt. ,,Door de jaren heen is gebleken dat veel mensen wachten, ondanks de vier uren tijd die ze krijgen, tot het einde van de dag om te gaan stemmen.

De Electorale Raad (ER) zal met voorlichting komen over het stemmen en in elk geval verzoeken niet te lang te wachten met het gaan stemmen. Verder is het aantal stemlokalen uitgebreid. We zijn nog in overleg over andere maatregelen die het stemmen zo veilig mogelijk moeten maken. De ‘lei seku’ (alcoholverbod) wordt vooralsnog niet overwogen. Mocht er een zogenoemde ‘spike’ of ‘wave’ van besmettingen komen, dan is dit wel een optie. Het was een moeilijke maatregel in de feestmaand van 2020, vooral voor de horeca, maar wel effectief gebleken.”

De minister roept de politieke leiders op ook te zorgen voor het informeren van de achterban en geen activiteiten te organiseren waar veel mensen bijeenkomen. Verder verwerpt hij het verwijt dat bij het nemen van maatregelen de stakeholders niet gehoord worden.

,,We zijn continu in overleg met de betrokkenen die getroffen worden door maatregelen en er wordt ook naar hun voorstellen geluisterd”, aldus Rhuggenaath.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Waar ziet dit individu het belang wel van in, weer stunten ja met ‘n hele vrije dag. Ergens anders roept hij het volk ongeveer op in opstand te komen op 19de.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -