33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Stap bij verdere intro generieke medicijnen

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Stap bij verdere intro generieke medicijnen

Registratie geneesmiddelen uit andere verwante klimaatzones toestaan

Willemstad – De regering maakt naar eigen zeggen ‘voortgang met de introductie van generieke geneesmiddelen’. Begin mei is de Raad van Ministers op verzoek van de minister van GMN (Gezondheid, Milieu en Natuur) akkoord gegaan met het verzoek om het Landsbesluit houdende algemene maatregelen verpakte geneesmiddelen te wijzigen.

Met deze wijziging wordt het mogelijk een groter aantal geneesmiddelen op Curaçao te registreren, zo wordt uitgelegd.

In het rapport van de Taskforce Marktordening en Financiering Zorgsector (TMFZ) van 2019 wordt beoogd om besparingen te realiseren op geneesmiddelen (34 miljoen gulden, medisch specialisten (17 miljoen) en medische uitzendingen (19 miljoen) voor een totaalbedrag van 70 miljoen. ,,Deze besparingen dienen te worden gerealiseerd om het gat te dichten van de hogere exploitatielasten van het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) ten opzichte van het oude ziekenhuis Sehos.”

Inmiddels is vier jaar verstreken en is van de beoogde besparing slechts circa 20 miljoen gerealiseerd. Dit heeft verschillende redenen, aldus de regering. Vooral de besparing op het gebied van geneesmiddelen is praktisch niet gerealiseerd.

,,Het opheffen van de belemmeringen om de taakstellende besparing op geneesmiddelen te realiseren is daardoor nog meer prangend geworden; tegen de achtergrond van de hogere exploitatielasten van het CMC, alsmede het achterblijven van de verlaging van de kosten van medische uitzendingen en de besparing op medisch specialisten.”

De regering meent dat het wijzigen van de Lbham verpakte geneesmiddelen ‘significant kan bijdragen’ aan het behalen van de taakstellende besparing op geneesmiddelen van totaal 34 miljoen.

,,Het gaat hierbij om een wijziging in de klimaatzonevereisten van geneesmiddelen. Het hanteren van de eis dat klimaatzones exact moeten overeenkomen met die van Curaçao om de kwaliteit van geneesmiddelen te garanderen, is een punt van veel discussie geweest en waarvoor een oplossing noodzakelijk is”, wordt toegelicht.

Het Lbham verpakte geneesmiddelen regelt onder ander de registratievereisten voor geneesmiddelen. Daarbij dient de kwaliteit van de medicijnen te worden gewaarborgd. Daartoe moeten geneesmiddelen qua houdbaarheid en effectiviteit de tropische omstandigheden kunnen doorstaan.

,,In de praktijk blijkt dat veel medicijnen gegarandeerd zijn in bepaalde subtropische klimatologische omstandigheden, die weinig tot niet van de lokale klimatologische omstandigheden verschillen. Waar er verschillen bestaan, zijn deze doorgaans terug te voeren in de temperatuur bij opslag, transport, beheer en gebruik van deze geneesmiddelen.”

‘Gedoogbeleid voor onmiddellijke registratie’…

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Alhier is een commissie ter beoordeling van geneesmiddelen.
  De lokale importeurs moeten de geneesmiddelen, die ze op de markt willen brengen laten registreren.
  Naast deze geneesmiddelen is er een tweede aanvoersroute naar het eiland.
  De apotheken zijn toegestaan om geneesmiddelen te importeren uit NL en de USA, indien deze niet lokaal verkrijgbaar zijn.
  De laatste stroom van geneesmiddelen is enorm toegenomen in de laatste 5 jaar.
  De uit NL geimporteerde geneesmiddelen zijn in het algemeen goedkoper dan de lokale.
  Lokale geneessmiddelen kunnen direct afkomstig zijn uit landen als India en landen in de regio.
  Mijn voorkeur gaat uit naar geneesmiddelen uit USA en NL omdat daar op regelmatige basis de kwaliteit gecontroleerd wordt.
  De importeurs alhier kunnen hun geneesmiddelen niet laten controleren bij het ADC
  Dat komt omdat het een kleine afzetmarkt is en het daardoor financieel niet haalbaar is
  Nog afgezien van het feit of het ADC deze controle aankan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties