24 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 21:47

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Sensorstation zet Bonaire op de kaart’

- Advertentie -
Het sensorstation op het terrein van WEB, tegenover 1000 steps, maakt deel uit van het Europese Galileo satellietnavigatiesysteem van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Kralendijk – Over één ding zijn minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en gezaghebber Edison Rijna het eens: de bouw van het sensorstation op Barcadera is een uitgelezen kans om Bonaire op de kaart te zetten.

Van Nieuwenhuizen gaf gisteren het officiële startsein voor de aanbesteding en de bouw van het project.

Het sensorstation op het terrein van WEB, tegenover 1000 steps, maakt deel uit van het Europese Galileo satellietnavigatiesysteem van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Er zijn wereldwijd 16 sensorstations die allemaal geplaatst zijn op Europees grondgebied.

Toen na de Brexit het station op het Engelse eiland Ascension afviel, waren Nederland en Frankrijk in de race voor de vervanging ervan. De keuze is uiteindelijk op Bonaire gevallen omdat Frankrijk al veel van deze stations heeft staan op strategische plekken.

- Advertentie -

Het bestuurscollege (BC) bleek bereid grond ter beschikking te stellen bij het vliegveld of op Barcadera. ,,Vanwege de ligging, de ruimte en de toegankelijkheid is gekozen voor het terrein van WEB. Voor Bonaire zijn er geen kosten verbonden aan de bouw van het station, terwijl het wel lokale werkgelegenheid creëert en het eiland in Europa op de kaart wordt gezet als toeristische bestemming”, aldus programmamanager van I&W, Jim Bos.

De bouw start in januari of februari en gaat een half jaar duren. Volgens Bos ligt het voorstel klaar om het sensorstation uit te breiden met een Telemetry, Tracking and Command (TT&C)-station, een grote schotelantenne met een diameter van 14 meter. Bonaire is volgens hem een van de drie kanshebbers voor dit project.

Minister Van Nieuwenhuizen zegt blij te zijn dat het project niet aan de Fransen is gegund. Gezaghebber Edison Rijna roemde de historie van Bonaire als plek om een dergelijke voorziening te bouwen.

,,Waar het station wordt gebouwd stonden tot 2012 de masten van Radio Nederland Wereldomroep en Transworld Radio zendt al vanaf 1964 uit vanaf het eiland”, aldus Rijna. Hij zegt kansen te zien voor jongeren om na een relevante studie terug te keren naar het eiland om voor ESA te werken.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -