29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 15:54

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ramon Chong in beroep

- Advertentie -

Ramon Chong van Partido Nashonal di Pueblo (PNP) | Antilliaans Dagblad

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad – PNP-man en voormalig kandidaat voor het ministerschap voor de portefeuille van Economische Ontwikkeling, Ramon Chong, gaat via de rechtsgang alsnog proberen om minister te worden. Dat bevestigt zijn raadsman Michael Bonapart tegenover deze krant.

Het proces wordt aangespannen tegen het Land, de voormalige formateur Chester Peterson en de minister-president die als functionaris over de voordracht van de kandidaten gaat.
Bij de formatie van het huidige kabinet-Pisas bleek Chong door een oude veroordeling voor ambtelijke corruptie niet ministeriabel te zijn. Maar, zo stelt Bonapart, deze veroordeling uit 2003 is reeds verjaard en zou dus geen rol moeten spelen bij een eventuele aanstelling van Chong als minister. Het is voor Chong en Bonapart onduidelijk wat dan wel de reden zou zijn om Chong niet ministeriabel te vinden. Deze duidelijkheid wil Chong middels een rechtszaak halen. ,,Uit de wet Justitiële documentatie volgt dat de registers op gezette tijden moeten worden geschoond. De heer Chong zoekt een principieel oordeel over een aantal grondrechten. Dit is de inzet van de rechtszaak”, aldus Bonapart tegenover het Antilliaans Dagblad.
Toen na de Statenverkiezingen van 19 maart 2021 al gauw bekend werd dat Chong door Partido Nashonal di Pueblo (PNP) naar voren werd geschoven als de minister van Economische Ontwikkeling, kwam al snel weer de oude veroordeling van Chong – die eerder gedeputeerde van Economische Ontwikkeling was – naar boven en werd gemeend dat hij hierdoor niet ministeriabel zou kunnen zijn. Chong gaf toen tijdens een persconferentie al te kennen dat hij zich zou beraden op vervolgstappen als hij de screening niet succesvol zou doorstaan. ,,Ik moet nog nadenken over wat ik dan ga doen. Of ik ga in beroep of ik zeg ‘be good’ en laat jullie een ander slachtoffer zoeken”, zei Chong in mei. Volgens hem is men op Curaçao ‘goed in het bekritiseren en afmaken, maar het opbouwen en verheffen kunnen maar weinig’.
De beoogde minister meende toen dat verschillende ‘vrienden die jurist zijn’ nog voor hij als kandidaat voor het ministerschap werd voorgedragen, hem ervan verzekerden dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. In dit kader noemde hij namen als Glenn Camelia, Stanley Betrian en Rutsel Martha, maar ook het advocatenkantoor dat hem bijstaat; Soliana Bonapart & Aardenburg Advocaten. ,,Ik heb van tevoren advies gevraagd. Ze hebben me allemaal de zekerheid gegeven dat ik de screening doorkom. Anders had ik me niet kandidaat gesteld.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. La Money heeft Chong ingehuurd als “consultant”, waarmee hij dus infacto uitvoerend minister is, waarschijnlijk voor een bedrag dat als aanvulling op zijn staten vergoeding, het gemiste ministerschap compenseert. Zonder de ministeriële verantwoordelijkheid.
  Kan je dus afvragen waarom dan deze actie?
  Alleen dat hij dus nu toezicht moet dulden van de verantwoordelijke minister?
  Welke zaakjes wil hij nog regelen die zelfs dat toezicht niet kunnen dragen?

 2. De term verjaring wordt hier onjuist gebruikt. Verjaring heeft met vervolging en strafoplegging te maken.

  Relevant is hier de ‘Landsverordening van de 18de december 1968 houdende bepalingen betreffende de justitiële documentatie en de verklaringen omtrent het gedrag’.

  Artikel 5 stelt dat het strafblad na een x-aantal jaren moet worden verwijderd. Bonapart is slim en stelt: “De heer Chong zoekt een principieel oordeel over een aantal grondrechten. Dit is de inzet van de rechtszaak”. M.a.w. de wet geldt voor iedereen in gelijkte mate, dus ook voor de heer Chong.

  Als de rechter de heer Chong in het gelijk stelt, dan zal Bonapart zich richten op het wel of niet ministeriabel zijn van de heer Chong.

  De screening van kandidaat ministers bestaat uit een zestal onderzoeken, waarvan het strafrechtelijk er één is. De uitkomst van dit onderzoek is feitelijk; wel of geen strafblad. De overige onderzoeken kunnen een mindere feitelijke uitkomst hebben en zijn dus eenvoudiger voor discussie vatbaar.

  Tot slot: het feit waarvoor de heer Chong is veroordeeld; ‘ambtelijke corruptie’ staat niet in het Wetboek van Strafrecht en is meer een verzamelnaam voor diverse delicten. Het is dus moeilijk vast te stellen wat er heeft plaatsgevonden aan de hand van deze term.

 3. Als Chong hier mee weg komt en minister word dan koop ik mij in bij de volgende verkiezingen bij een winnende partij, aangezien dan ik ook word vrij gesproken van streken van meer dan 25 jaar. Dan nog een ton in de pot en ik ben MP van curacrim, die poennen heb ik zo terug.

 4. Maar, zo stelt Bonapart, deze veroordeling uit 2003 is reeds verjaard en zou dus geen rol moeten spelen bij een eventuele aanstelling van Chong als minister.

  Eens een dief altijd een dief!

  Voor beroepen als Minister mag er geen verjaring zijn!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -