28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

AntilliaansDagblad | Klimaatverandering treft Bonaire keihard

Een vijfde van het eiland dreigt in zee te verdwijnen Kralendijk/Amsterdam - Bonaire wordt hard geraakt door klimaatverandering als er niet wordt ingegrepen. Dit blijkt uit een gisteren...

AntilliaansDagblad | ‘Cft op stoel van Staten’

Oranjestad - De Arubaanse parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) vindt dat het College financieel toezicht (Cft) te veel op de stoel van bestuurders en Statenleden zit en eigen...

AntilliaansDagblad | Fundashon Verriet belandt in de min

Directie: Zorgvuldige aansturing heeft verlies lager gehouden Willemstad - Fundashon Verriet, dochterstichting en onderdeel van De SGR-Groep, heeft het jaar 2021 afgesloten met een exploitatietekort van bijna vier...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Toerisme als vak op school

Willemstad - Op Wereldtoerismedag lanceerde de Curaçao Tourist Board (CTB) toerisme als vak voor basisscholen en speciale scholen. De introductie van toerisme als vak op school zal helpen...

AntilliaansDagblad | ‘Afhankelijkheid steeds groter’

Tijdens Ipko: Calamiteiten verstoren de cohesie en samenwerking Willemstad - Na elke calamiteit wordt het afhankelijkheidsvraagstuk binnen het Koninkrijk benadrukt. Dat leidt niet tot meer cohesie en samenwerking. Ipko,,In...

ParadiseFM | Loslippige politieagent en Sbab-medewerker gestraft

Een politieagent en een medewerker van Sbab zijn gestraft voor het doorspelen van informatie. De 43-jarige belastingmedewerker kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd...

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

AntilliaansDagblad | Plannen voor expertisecentrum cardiologie

‘Hypertensie voor 90 procent oorzaak van hartklachten’

Willemstad – Er zijn plannen om binnen het Curaçao Medical Center (CMC) een expertisecentrum cardiologie op te starten. De vakgroep cardiologie in het ziekenhuis, die uit tien specialisten bestaat, is daar hard mee aan de slag.

Dat zegt cardioloog Olivier Witte, die vorige week samen met zijn mentor uit Zwolle, Peter Paul Delnoy, voor het eerst een draadloze pacemaker heeft ingebracht bij een patiënt. Het was ook de eerste keer dat zo een operatie werd gedaan op Curaçao.

Volgens hem zijn het vooral ziektes als hypertensie – hoge bloeddruk – die de oorzaak zijn van de enorme vraag naar cardiologische behandelingen in het ziekenhuis. Vandaar ook dat de vakgroep bezig is met een soort bewustwording, diagnostiek en behandeling voor hypertensie.

,,Ik kom uit Nederland en daar zie je dat 70 procent van de mensen die voornamelijk behoren tot het Kaukasische ras (blanke mensen, red.) te maken hebben met een vernauwde kransslagader. Die roken ook veel. Op Curaçao zijn er meer donkere mensen en we zien dat veel patiënten een hersenbloeding hebben gehad, dat ze dialyseren of een hartspierziekte hebben.

Maar liefst 90 procent van de mensen heeft hartklachten die zijn ontstaan als gevolg van de hypertensie”, meldt Witte. Hij is sinds februari 2020 als cardioloog verbonden aan het CMC en heeft zich vooral verdiept in ‘cardiac devices’ waaronder pacemakers en ICD ‘s (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator). Hij heeft na zijn afstuderen als arts zes jaar een fellowship gedaan in Zwolle bij het instituut Isala onder leiding van Delnoy.

,,Toen ik hier in 2020 kwam hadden we 100 pacemakers die we aanbrachten in dat jaar. Dit jaar is de prognose 200”, illustreert Witte de vraag naar en de groei van het aantal behandelingen.

De vakgroep cardiologie is van plan dit jaar nog te komen tot een visie over de behandeling van hypertensie. Waarna die gedeeld zal worden met de relevante medische groepen zoals huisartsen.

,,Wij moeten er samen eerst uitkomen, want hypertensie behandelen bij donkere mensen gaat wat moeilijker en er zijn verschillende visies. Wij organiseren daartoe zes wetenschappelijke bijeenkomsten om te komen tot een strategie.”

In deze krant is eerder uitleg gegeven hierover door cardioloog Arthur Liqui Lung. Hij gaf tijdens een lezing voor de Vereniging Antilliaans Netwerk door dat donkere mensen met andere chronische ziekten aan het hart en de nieren en/of diabetes een moeilijker te controleren bloeddruk hebben dan vergelijkbare witte mensen met dezelfde ziekte-achtergrond. ,,Diffuse macro- en microvasculaire dysfuncties zijn reeds op jonge leeftijd aantoonbaar, bij veronderstelbaar gezonde zwarte mannen”, aldus Liqui Lung.

Een microvasculaire dysfunctie is een functiestoornis van de kleine bloedvaatjes van de hartspier, waardoor pijnklachten op de borst en/of kortademigheid kunnen ontstaan. Witte legt uit dat een expertisecentrum voor de Nederlandssprekende eilanden een voordeel zou zijn. ,,Dan hoeven patiënten niet naar Nederland of Colombia om deze ingrepen te doen. Het is voor hen ook beter en is voor ons ook fijner om dit soort behandelingen vaker te doen, want hoe vaker hoe beter je ook daarin wordt.”

Pacemakers plaatsen

Het plan is om vijf tot tien van de draadloze pacemakers per jaar aan te brengen bij patiënten. De draadloze pacemaker is beter geschikt voor mensen die geen gecompliceerde hartproblemen hebben. De traditionele pacemaker blijkt beter geschikt voor mensen die meerdere problemen hebben, omdat er daarbij meer draden zijn die naar het hart toe lopen waardoor ook meerdere aandoeningen binnen het hart behandeld kunnen worden.

Wel is het zo dat de draden soms infecties kunnen veroorzaken. Het is wat lastiger om de draadloze pacemaker te verwijderen, maar daar is cardioloog Olivier Witte in gespecialiseerd.

,,In tachtig procent van de gevallen kunnen we de draadloze pacemaker wel verwijderen. Maar het is geen groot probleem als die blijft zitten en we er een andere naast doen, wanneer een eerder ingebrachte draadloze pacemaker het niet meer doet.” Overigens is de levensduur van de draadloze pacemaker tussen de 8 en 13 jaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -