26 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ook aangifte RdK

Vervolgaangifte Centrale Bank in Isla-traject

Willemstad – Het heeft een tijd geduurd, maar nu heeft ook RdK (overheids-nv Refineria di Kòrsou) aangifte bij het Openbaar Ministerie gedaan in het traject met de buitenlandse groep Caribbean Petroleum Refinery (CPR) om te komen tot een nieuwe operator van de Isla-raffinaderij.

Het betreft zelfs twee aangiftes, zo verklaart de persofficier. Over de inhoud en tegen wie, worden geen mededelingen gedaan. Verder blijkt de Centrale Bank CBCS een vervolgaangifte te hebben gedaan.

Ruim een maand geleden, op 29 december 2022, onthulde het Antilliaans Dagblad dat er in de periode daarvoor valselijk opgemaakte financiële documenten waren ingebracht. Het betrof documenten die te maken hadden met de ‘proof of funds’, het bewijs dat CPR over voldoende kapitaal kon beschikken om de herstart en de noodzakelijke investeringen in upgrading te realiseren. Daarvoor had CPR een equity partner aan boord gebracht.

RdK erkende nog vóór het jaareinde dat er inderdaad sprake was van vervalsingen, maar tijdens een daaropvolgende vergadering in de Staten werd duidelijk dat er nog geen aangifte was gedaan (hoewel dit van meet af aan intern al wel was aangeraden). Interim-directeur Patrick Newton verklaarde eerst juridisch advies in te winnen. Maar bovenal pleitten hij en ook premier Gilmar Pisas (MFK) – politiek verantwoordelijk voor alles rond de raffinaderij – de groep rond CPR vrij van alle beschuldigingen.

De geconstateerde falsificaties hadden betrekking op de (tweede) door CPR naar voren geschoven equity partner: Holding Campomarino Oil & Gas – de eerste, RiSA, was al in augustus afgevallen – maar CPR zelf trof volgens RdK en regeringsleider geen enkele blaam. Intussen was een derde financiële partner aangetrokken, die als bewijs van de aanwezigheid van de funds op het punt stond enorme geldbedragen bij een lokale bank te storten.

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die hiervoor een aanvraag voor een deviezenvergunning ontving, ontdekte echter zelf óók vervalsingen. Deze falsificaties staan los van de eerdere vervalsingen. Een en ander was voor de CBCS voldoende reden om onmiddellijk aangifte van valsheid in geschrifte te doen, iets waartoe de Centrale Bank overigens zelfs wettelijk verplicht is.

Deze aangifte leidde in de publiciteit tot grote verwarring omdat deze in eerste instantie, als gevolg van een intern misverstand, door het OM werd ontkend. Overigens blijkt uit informatie waarover deze krant beschikt dat procureur-generaal Ton Maan vooraf was ingelicht en dat was afgesproken dat de aangifte via een contactpersoon zou verlopen. Nu is er sprake van een tweede aangifte van de CBCS in dit traject.
De derde financiële partner van CPR is Power America Technology (PAT). Wat daarvan opvalt is dat Campomarino en PAT (die laatste als ‘nieuwe’ equity partner) niet alleen exact hetzelfde adres in Orlando, Florida hanteren, maar ook dezelfde naam van een natuurlijke persoon: Luis Fernando Almeida. Volgens RdK zou Almeida echter niet meer zijn dan een slechts een ‘agent’, zo antwoordde RdK op eerdere vragen van deze krant.

CPR trekt aanvraag in
CPR zelf zou de aanvraag voor een deviezenvergunning voor nu hebben ingetrokken. Dit en andere ontwikkelingen zullen ook RdK tot (verder) nadenken hebben gestemd over CPR als preferred bidder en de partners die deze met zich meebrengt. In elk geval heeft RdK nu zelf ook aangifte – tweemaal – gedaan. Details zijn niet bekend, maar duidelijk is dat het OM aan zet is.

Ook de regering en RdK zullen een plan moeten bedenken over wat nu. CPR was na een opnieuw lang en moeizaam proces – met de inzet van een speciaal headhuntingteam – uitgekozen als de voorkeurskandidaat om de exploitatie van de Curaçaose raffinaderij over te nemen.

PdVSA uit buurland Venezuela was van 1985 tot eind 2019 de laatste operator, maar ook in de laatste periode werd er – met name door interne en externe problemen rond PdVSA zelf – niet of nauwelijks meer geproduceerd. Als potentiële exploitant passeerden intussen de volgende partijen de revue: (het Chinese GZE, ten tijde van het kabinet-Whiteman); het Amerikaans/Saoedische Motiva/Aramco; later de Britse Klesch Group; en het lokale Corc (ten tijde van het kabinet-Rhuggenaath); en nu CPR (kabinet-Pisas).

Premier Pisas was altijd stellig in zijn belofte dat de Isla-raffinaderij weer open zou gaan, maar gaf de laatste keer wel toe dat het steeds moeilijker wordt en dat de kansen aanzienlijk slinken als het niet lukt met CPR.

Bron: AntilliaansDagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Zoals ik al vele malen heb geroepen deze RdK roestbak gaat nooit meer open. Het enige wat open en weer dicht gaat zijn de geldkluizen van die gene die deze roestbak op wat voor manier open willen houden, en dat zijn de oplichters die in de regering zitten cq vakbonden en nog een paar van die vliegtuig wereld rondreizende zieke politieke ambtenaren, als er maar elke maand geld in het laadje komt maakt niet uit hoe, en dat duurt al jaren lang zonder te blikken of te verblozen, maar je zolang het volk nog kiest voor figuren al Codett/ Pik Pisas/ Gerrit de Raaf/en nog meer van die mongolen schiet dit eiland voor geen meter op. RdK plat gooien beginnen met een nieuwe haven/ nieuwbouw woningen / winkels promonades enz en het asfaltmeer reinigen bij elkaar jaren werk voor duizenden mensen werk, maar ja slapen doet een normaal mens in de nacht maar hier doet de YDK op curacrim dat 24 uur per dag, helaas het is waar en daarom eten zij elke dag hier pindakaas op brood.

  2. Het moet nu toch wel voor iedereen op het eiland duidelijk zijn dat er geen betrouwbare partners te vinden zijn voor het uitbaten van de raffinaderij.
    We hebben nu alleen nog te maken met charlatans en oplichters.
    Neem daarom de beslissing over te gaan op een ander plan. Afbreken, schoonmaken en grond ontwikkelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -