26 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ministerraad stemt in met LOK-wet online gaming

Regering rekent op 40 miljoen opbrengsten per jaar

Curacao een van de grootste gaming jurisdicties ter wereld

Willemstad – De Raad van Ministers van Curaçao heeft ingestemd met de Landsverordening op Kansspelen (LOK). Het wetsvoorstel is nu naar de Sociaal-Economische Raad (SER) voor advies, zo laat minister van Financiën Javier Silvania met enige blijdschap weten.

,,Meerjarig vanaf 2023 worden de baten geraamd op 40 miljoen”, leest het Antilliaans Dagblad in de Nota van Financiën behorende bij de ontwerp- Landsbegroting 2023, die deze dagen door de Staten wordt behandeld. ,,De Landsverordening op Kansspelen gaat veel werkgelegenheid creëren in de wereld van online gaming; goed werk met goede salarissen voor Yu di Kòrsou’, roept de minister uit op Facebook. En hij heeft méér jubelberichten:

,,De online gaming- industrie zal de Curaçaose economie diversifiëren. Goed voor de arbeidsmarkt en goed voor onroerend goed.” In de nieuwe LOK-wet is opgenomen dat een deel van de inkomsten uit online gaming rechtstreeks naar een sportfonds van het ministerie van OWCS (Onderwijs, Wetenschappen, Cultuur en Sport) gaat en hetzelfde voor sociale hulp van het ministerie van SOAW (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn). Aldus Silvania in een van zijn posts. Hij wijst erop dat een online gaming-bedrijf als Pinnacle haar hoofdkantoor al heeft op Curaçao en dat er al zo’n honderd werknemers op Curaçao zijn.

,,De LOK opent de deur voor meer operators om zich op Curaçao te vestigen.” Op grond van de nieuwe wet kan een online gaming-onderneming alleen een vergunning krijgen als dit bedrijf gevestigd is op het eiland en ook Curaçaoënaars in dienst heeft. De regering rekent zich letterlijk rijk met de nieuwe wet, die nu eerst langs de adviescolleges als SER en de Raad van Advies (RvA) moet en dan nog door het parlement moet worden goedgekeurd. Want in de toelichting op de Landsbegroting voor volgend jaar, 2023, staat dat de raming van de opbrengsten uit de vergunningenfee voor kansspelaanbieders uitgaat van een fee van 5.000 gulden per maand voor 500 licenties alsmede een eenmalige registratiefee van 10.000 gulden voor de bestaande 500 licenties en 30.000 gulden voor nieuwe aanmelders.

,,Aangenomen wordt dat bij introductie een derde van de geschatte 750 bestaande licenties opgezegd zal worden, waardoor er in totaal naar schatting 500 licenties resteren”, licht de Nota van Financiën toe. ‘Voorzichtigheidshalve’ wordt voor 2022 – het dienstjaar dat bijna ten einde loopt – het bedrag van 40 miljoen afgevoerd ‘vanwege de doorlooptijd van de wetgeving’. Naar verwachting zal de wetgeving begin 2023 in werking treden. Meerjarig vanaf 2023 worden de baten geraamd op 40 miljoen. De uitvoering van de wetgeving wordt neergelegd bij de Gaming Control Board (GCB), maar het is vooralsnog de bedoeling ‘dat de inning zal geschieden door het ministerie van Financiën’.

Met de introductie van de LOK wordt het toezicht op de kansspelsector overigens uitgevoerd door Curaçao Gaming Authority (CGA), ‘die zich zal richten op transparantie, de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering en de verbetering van de internationale positie van Curaçao op het gebied van kansspelen’.

Een van de grootste gaming jurisdicties ter wereld

,,Het aanbrengen van structuur in een van de grootste gamingjurisdicties ter wereld, zorgt ervoor dat Curaçao beter zicht heeft op wat in zijn jurisdictie gebeurt en kan handhaven waar nodig.” Uit de benchmark en het advies van meerdere (inter)nationale gaming-experts is volgens de regering gebleken dat het voorgestelde vergunningenkader onder de Landsverordening op de Kansspelen (LOK) ‘zeer realistisch en competitief is ten opzichte van vergelijkbare jurisdicties’.

De vergunningenfee zal in fases worden geïntroduceerd bij de verschillende sectoren binnen de kansspelsector, waarbij de (online) gaming-sector als eerste nader zal worden gereguleerd. Tot op heden vallen de gelden die verdiend worden binnen de gaming-sector – die volgens de regering voornamelijk wordt omgezet door een vijftal masterlicentiehouders – grotendeels buiten het toezicht van de overheid en derhalve buiten de Landskas.

,,Hierdoor is de bijdrage uit deze sector aan de ontwikkeling van Curaçao te verwaarlozen geweest, terwijl zij wel jarenlang gebruik heeft gemaakt van de voordelen van onze jurisdictie.” De vergunningenfee zal enerzijds worden aangewend voor de kosten van het toezicht en zal daarnaast zorgen voor een bijdrage aan de Landskas en dus aan Curaçao.

Een ander groot voordeel van de LOK is, vervolgt de Nota van Financiën, dat de wet zal zorgen voor meer werkgelegenheid door het stellen van een zogeheten ‘substance’-vereiste aan de entiteiten in de gaming-sector die onder het toepassingsbereik van de LOK vallen. Door de substance-vereiste dienen (een deel) van de activiteiten vanuit Curaçao – en voor zover mogelijk ook door lokalen – te worden verricht. Voorzien wordt dat onder andere in de IT, business support, administratie en compliance additionele werkgelegenheid wordt gecreëerd.

De verhoogde tewerkstelling van lokale en internationale krachten zal leiden tot verhoogde belastinginkomsten in de loonbelastingsfeer, maar ook tot hogere ob-inkomsten (omzetbelasting) door de toegenomen koopkracht en bij de inschakeling van lokale dienstverleners.

,,Met voorzichtigheid wordt ook een influx van buitenlanders verwacht die zich hier (tijdelijk) zullen vestigen en bijvoorbeeld ook verblijf nodig hebben en naar de lokale supermarkt zullen gaan. Het betreft een bedrag van 40 miljoen per jaar.”

Naast de baten rekent de Landsbegroting 2023 ook op uitvoeringskosten van 18 miljoen, uitgaande van de Landsverordening op de Kansspelen (LOK). Met de introductie van de LOK wordt het toezicht op de kansspelsector uitgevoerd door Curaçao Gaming Authority.

Bron: Antilliaans Dagblad van 16 december 2022

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -