26 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | MEO rekent op 1,2% groei

Economic Outlook 2023: Business as usual niet genoeg


Willemstad – Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) rekent dit jaar, voor 2023, op een reële groei van de Curaçaose economie met 1,2 procent ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit de Economic Outlook die onlangs is uitgebracht.

Het Antilliaans Dagblad bestudeerde MEO’s verwachtingen voor de economische ontwikkeling van Curaçao dit jaar. De vooruitzichten voor 2023 geven een scenario weer zónder hervatting van raffinageactiviteiten.
Voor 2023 verwacht MEO dat de nu nog hoge inflatie terugvalt naar een niveau van 2,9 procent; dit als gevolg van stabilisatie op de internationale markten. In termen van reële productie verwacht MEO dat de Curaçaose economie dus met 1,2 procent zal groeien ten opzichte van 2022. Dat is minder dan de inflatie.

,,De vooruitzichten en prestaties van Curaçao voor 2023 zijn afhankelijk van zowel externe als interne risico’s, evenals van beleidsmaatregelen en initiatieven die worden genomen”, aldus de Outlook.
Externe risico’s zijn de oorlog van Rusland in Oekraïne, krappere wereldwijde financiële voorwaarden, begrotingsconsolidatie zonder ruimte voor overheidsinvesteringen, de opkomst van nieuwe coronavirusvarianten, de stijging van de dollar ten opzichte van de euro, en de afgenomen capaciteit van luchtvaartmaatschappijen. Aldus het ministerie van minister Ruisandro Cijntje (PNP).

Interne risico’s die MEO noemt zijn onder meer de ‘mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt’ en ‘vertragingen bij de hervatting van de raffinageactiviteiten’. Om de mogelijke risico’s het hoofd te bieden en het economisch herstel verder te versterken, wordt gewerkt aan een Economic Recovery Action Plan en een Nationaal Herstelplan.

Het Actieplan voor Economisch Herstel schetst een kortetermijnstrategie voor het eiland om te herstellen alsmede een duurzame economie die inclusief en flexibeler is na de covidcrisis, te midden van stijgende voedsel- en grondstoffenprijzen en wereldwijd toenemende inflatoire druk.

Wat betreft het Nationaal Herstelplan is de regering-Pisas (MFK/PNP) voornemens een en ander samen te laten vallen met het reeds voor Curaçao met Nederland overeengekomen Landspakket met betrekking tot economische, financiële, sociale en institutionele hervormingen. Dat herstelplan moet er binnen vier tot zes maanden zijn, met meetbare en duurzame ontwikkelingsdoelen op de gebieden economie, onderwijs, sociaal welzijn, financiën, infrastructuur, bestuurlijke en algemene zaken, gezondheid, zorg en justitie.

,,Terwijl de vooruitzichten op wereldschaal somber zijn, met schokken en risico’s die de groeivooruitzichten temperen, stevent Curaçao af op een reële bbp-groei (bruto binnenlands product, red.) van 1,2 procent in 2023”, aldus MEO.

De redactie van deze krant wijst erop dat met deze groei, inclusief die van 2022 en 2021, Curaçao de enorme terugval van coronajaar 2020 nog (lang) niet heeft ‘goedgemaakt’. Met andere woorden: het pre-coronaniveau is nog niet gehaald. Sterker nog: alle analyses wijzen erop dat de Curaçaose economie er sinds 10-10-’10 op achteruit is gegaan; ook per capita.

MEO stelt dat de positieve trend in het toerisme doorzet, vooral gestimuleerd door bezoekers uit Noord- en Zuid-Amerika, terwijl de instroom van bezoekers uit de hoofdmarkt (Europa/Nederland), naar verwachting beperkt zal verbeteren.

,,De regering is echter niet blind voor de realiteit”, aldus de Outlook. ,,Ondanks de verwachte sterke toeristische vraag, zijn negatieve sociaaleconomische en financiële gevolgen onvermijdelijk als Curaçao terugkeert naar ‘business as usual’.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -