26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Meer room tax te innen’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Meer room tax te innen’

Casha-voorzitter: Check niet-geregistreerde adressen

Willemstad – Van de toeristen uit Noord-Amerika, Europa en Zuid-Amerika die langer dan een dag verblijven op het eiland, verbleef in de maand maart circa 17 procent in een accommodatie waarbij bij binnenkomst op het eiland enkel een straatnaam is opgegeven.

Het is aannemelijk dat een groot deel van deze bezoekers in een appartement verbleef dat niet bij de belastingdienst noch bij de Kamer van Koophandel (KvK) is geregistreerd en dus geen room tax betaald heeft.

CashaDat betekent verlies aan inkomsten voor Curaçao dat dringend geld nodig heeft, en is bovendien niet eerlijk tegenover zij die wel belasting betalen, onder wie de leden van de Curaçao Apartment Small Hotel Association (Casha) en de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata).

Het genoemde percentage is afkomstig van Curaçao Tourist Board (CTB) in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. Uit de CTB-cijfers blijkt dat in maart 2022 gemiddeld 59,3 procent van de toeristen in een resorthotel verbleef; 11 procent ging naar een geregistreerd appartement of huis; 12 procent naar familie en vrienden en van de overige 17 procent is alleen een adres bekend.

Volgens het CTB hebben toeristen in de maand maart 391.461 avonden doorgebracht op het eiland. Als daar de ongeregistreerde 17 procent over wordt berekend, dan zijn 66.548 nachten doorgebracht in niet-geregistreerde onderkomens. Als deze berekening nog verder wordt doorgetrokken, dan kan het volgende gesteld worden: Ervan uitgaande dat een appartement gemiddeld 80 dollar per nacht kost en gemiddeld 30 procent daarvan naar de belasting gaat, liep het eiland in de maand maart alleen al ruim 1,5 miljoen dollar mis.

Gerlinde Berckmoes, voorzitter van Casha, onderschrijft deze berekening van de krant. Het achterhalen van welke appartementen en villa’s niet geregistreerd zijn – en mogelijk dus geen belasting betalen – is volgens haar echter een koud kunstje. ,,Omdat de toeristen wel invullen in hun Passenger Location Form (PLC) waar ze logeren. De belastingdienst op Curaçao zou achter de adressen aan moeten gaan die niet geregistreerd zijn. Er wordt al jaren over geklaagd dat veel verhuurders van appartement geen belasting betalen, maar het ontbreekt hen zo te zien aan de wil om dat aan te pakken.”

Berckmoes merkt dat er vanuit de politiek nu wel meer actie wordt ondernomen. ,,De huidige minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), heeft al met ons rond de tafel gezeten en is van plan de 7 procent omzetbetasting rechtstreeks te gaan innen bij Airbnb-aanbieders op internet. Maar Curaçao loopt dan nog steeds de andere belastingen mis, zoals winstbelasting, inkomensbelasting en de sociale afdrachten. En de andere verhuurders die noch via Casha, noch via Airbnb geregistreerd zijn gaan dan nog vrijuit. Maar hoe meer geld er is voor Curaçao hoe beter voor ons allemaal”, aldus de Casha-voorzitter.

Casha heeft zelf ook een lijst met 400 aanmeldingen van appartementen die lid willen worden maar geen belastingregistratie hebben. ,,Wij willen die lijst niet afstaan omdat het niet eerlijk is tegenover deze mensen. Want die worden dan gestraft, terwijl ze wel lid wilden worden. Er moet aandacht zijn voor de gehele groep.”
Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

32 reacties

  1. Tis me wat….

    Toeristen belasting heffen aan de poort.

    Om dat te administreren hebben we ambtenaren nodig. Die gebruiken een computer en een programma. Moeten in een gekoelde ruimte zitten.
    Mag natuurlijk wat kosten.

    Dus eigenlijk is die toeristenbelasting een soort werkverschaffing.

    En waar wordt toeristenbelasting nog verder voor gebruikt? Gaat de opbrengst naar de algemene middelen? Val het in een diepe zak?

    Tis me wat…….

  2. En ja, als familie op bezoek is zijn het touristen.
    Hoe meer er touristen belasting betalen hoe lager het bedrag kan, voor meer opbrengst en kosten als het huidige systeem.

  3. Kan me voorstellen dat bij het invullen van de aanvraag daar een vraag staat of je student bent, en dan bewijs van school inschrijving bij moet doen om geen touristen belasting te hoeven betalen.
    Er zijn geen problemen alleen maar oplossingen. Het is alleen, kost de oplossing meer als het probleem?
    Ik denk het niet…

  4. @Dislect, Het is wat LaStwitz zegt. Woon je in het buitenland dan heb je geen sedula. Of je nu wel of niet YDK bent. Als mijn zus en haar familie mij wil bezoeken en bij mij in huis verblijft dan moet ze voor zichzelf en haar familie toerist tax gaan betalen?
    En moeten mensen uit Bonaire en Aruba die voor 1 dag op en neer vliegen dan ook de toerist tax betalen?

  5. @Dislect: als student in het buitenland MOET je je uitschrijven bij Kranchi. Als je dat doet MOEt je je sedula inleveren. Je verhaal gaat derhalve niet op.

  6. Heb je een sedula?
    Geen stempel, geen toeristen tax.
    Dus studenten geen tax.
    Iedereen die komt werken, is geen tourist (die mogen niet werken) geen tax.

  7. @Dislect, Wellicht is dat geen toeristenbelasting maar een entry tax.
    Immers iedereen moet dat betalen die geen inwoner is op het eiland.
    Ook bijvoorbeeld een YDK student die in Nederland woont en zijn familie komt bezoeken of de YDK die hier komen om familie op te zoeken.

  8. We hebben wel een visum plicht.
    Het stempeltje dat voor een bepaalde periode verblijf mogelijk maakt.
    Een online formulier in vullen en online toeristen belasting betalen en klaar.
    Geen toeslag op hotel kosten of room tax.
    Minder werk (dat moet wel aanspreken)
    En elke tourist heeft betaald, meer opbrengst.

  9. We hebben wel een visum plicht. (Het inreis stempel dat je voor bepaalde tijd mag blijven)
    En dat kan ook via internet gedaan worden dus betalen voor je stempel en dan de touristen tax en room tax er af.
    Minder werk (dat zou hier aan moeten spreken) meer opbrengst.

  10. @Diskect, Fee bij toeristenvisa. Die visa hebben we volgens mij niet.

    En de meeste mensen die hier komen zijn Amerikanen en Nederlanders en die hebben geen visa nodig.

  11. Het zou zo simpel kunnen. Indirecte belastingen verhogen directe belastingen afschaffen.
    En voor brandstof zou het mogelijk het beste kunnen werken.
    Maar dan is er een probleem met belasting voordeel. Dat gaat verdwijnen
    Room tax is voor touristen die geen touristen belasting betalen dus verhoog je de tourisme belasting door een fix fee bij het touristen visa te doen. En dan room tax en touristen tax te laten vervallen.
    Is een goed idee.
    Om dat het wel afhankelijk is van behoorlijk bestuur gaat het niet gebeuren.
    Wat moeten de ambtenaren dan gaan doen?
    En hun chefs en hun secretaresses ?

  12. Het openbaar lichaam Bonaire loopt jaarlijks, net als Curaçao, miljoenen mis omdat het OM achterover leunt!, op Aruba werkt Airbnb bijvb al jaren samen met de overheid. Het is daar prima geregeld.
    I
    Vw de wegenbelasting betreft ben ik het eens.
    Het zal evenwel nooit gebeuren omdat de politiek zich niet ‘geliefd’ maakt.
    Het zal dus blijven zoals het is.

    Nu betaald hooguit 1/4 WB, de rest vogelt maar wat aan.
    Eenzelfde aantal rijdt onverzekerd rond.

  13. Schaf die hele verhuurbelasting af en laat de mensen die zich hiermee bezig houden wat anders gaan doen. En voer net als op Bonaire een fixed fee in voor elke reiziger. Heb je een sedula of ben je hier geboren dan krijg je een gereduceerd tarief en klaar. Zo weet je zeker dat iedereen betaald, niet iedereen zal het er mee eens zijn, maar je kan nooit iedereen tevreden houden.

    Hetzelfde als de wegenbelasting, afschaffen en geef die mensen die zich daarmee bezig houden wat anders te doen. Maak de brandstof x cent duurder (ja nog duurder) en hef het direct via de benzinepomp.

    De belastingopbrengsten zullen hoger zijn, en de kosten per geïnde gulden lager en uiteindelijk voor de gemiddelde eilandbewoner en bezoeker zal dit leiden tot een mooier eiland met betere omstandigheden.

    Uiteraard heb je dan nog niet alles gedekt(inkomstenbelasting, premies etc) maar daar hebben we vast ook wel slimme mensen met goede ideeen voor, hieronder al enkele benoemd.

    Uiteraard werkt dit alleen met een competente, daadkrachtige en efficiënte overheid, maar goed je moet ergens beginnen.

  14. John, basisbelasting ja.
    Wegenbelasting voor de wegen, Vuilophaal. Enz.
    Dan betaal je ergens voor.
    Maar ob en toeristenbelasting zijn voor het in stand houden van een inefficient beleid. Het land als geheel wordt er geen spat beter van.

  15. Belastingen worden als regel ervaren als een last. Maar belasting betalen kan ook worden gezien als een teken van beschaving. Belastingen vormen, als het goed is, een afspiegeling van onze collectieve verantwoordelijkheden.

    Wat is beschaving? Vaak is meer werken niet goed want dan betaal je meer belasting? Inkomen uit werk is veel hoger belast dan bv eigendom.
    En is Nederland dan zo beschaaft omdat men er zoveel belasting betaald? Daarnaast wordt belasting vaak gebruikt als pressiemiddel.

  16. Tja belastingen.

    Belastingen worden als regel ervaren als een last. Maar belasting betalen kan ook worden gezien als een teken van beschaving. Belastingen vormen, als het goed is, een afspiegeling van onze collectieve verantwoordelijkheden.

    Maar goed ik ga hier echt niet uitgebreid op in.
    Het is nooit leuk als je de brief van het min. van financiën in je mailbox krijgt. Ook als ik de blauwe envelop er nog bij krijg.
    It is as is, unfortunately.

    Ieder z’n mening.

  17. Alle belastingen zijn een last op de economie, hoe goedkoper hoe meer je er van kunt kopen.
    Hoe meer je netto te besteden hebt hoe meer je uit kunt geven.
    Dus belasting remt de economie.
    Maar de ambtenaar moet betaald worden net als de wegen, sociaal vangnet en scholing bijvoorbeeld.
    Hier is het duur omdat je weinig terug zie van de belasting.
    Het ligt aan de belasting opbrengst en zeker aan het uitgaven patroon en dat laatste zou veranderd moeten worden. En dat is iets dat geen politiek draagvlak heeft.
    Dus moet het komen van de opbrengst en het aangaan (en niet afbetalen) van leningen.
    Het gaat alleen om vandaag morgen bestaat niet in de politiek.

  18. @GvK

    Ik begrijp je punt volkomen. Als je op vakantie gaat heb je uiteraard een budget, als je slim bent heb je alles al berekend voor je vertrekt.
    Je gaat +8000 km niet op reis en op het laatste moment een accommodatie huren, hetzij hotel of appt.
    Als je liever in een hotel gaat prima, als je minder te verteren hebt dan maak je gebruik via een portal waarvan er tientallen zijn.
    Je blijft minder uitgeven via het laatste. Ik vind het niet meer dan normaal dat er een halt toegeroepen wordt aan illegale verhuur. Iedereen moet taxes betalen ook de illegale ‘verhuurbedrijven’ die vaak bij de portals neerplenzen excl 7%’ die ze gewoon xtra in hun zak stoppen.
    Zoals gezegd dat is mijn mening, en zijn er rondom ons tientallen huizen die verhuurd worden waarvoor geen tax wordt afgedragen.

  19. Nee, John je begrijpt niet wat mijn punt is.
    Een toerist heeft een bepaald budget voor vakantie.
    Waar de vaste kosten stijgen zoals reis en belastingen, houdt hij minder over om te besteden op het eiland.

    Waar heb je het liever? In de zakken van de hoteleigenaren, of in de zakken van de privé verhuurders en restaurantjes.

    Dat is de keus, een all inclusive heeft het eten al in de prijs berekend en een Nederlander zal dan niet snel uit eten gaan.

  20. NB
    Nogmaals dit is mijn mening, verder denkt iedereen er maar over wat ie zelf wil.
    Mij lijkt het als je een samenleving voorstaat waar geen wetteloosheid heerst, en daar wordt altijd aan gerefereerd, dan zul je ergens moeten beginnen met handhaven.

  21. @LaStiwz
    Dat weet ik.
    Slechts een enkeling draagt af zij zijn dan ook ‘erkende’ verhuurbedrijven en geregistreerd.
    Zoals ik aangaf zijn rondom ons een veelvoud aan eigenaren die in NL of elders wonen en hun 2e huis illegaal verhuren. Met alle overlast die dit met zich meebrengt. Muziek, lawaai, parkeeroverlast, etc etc
    Ik blijf voorstander van handhaving wat niet gebeurt!
    Juist die mensen steken hun dikke middelvinger op naar al die mensen die zich wel aan de wet houden.

  22. @John: als je prive (vakantie-) huizen verhuurt, hoef je geen KvK inschrijving td hebbe. Enkel een extra Cribnummer om je touristtax af te dragen.

  23. In onze buurt rondom J.Thiel wordt huis-na-huis als 2e huis verhuurd. Eigenaren wonen of in NL of elders in Europa en een aantal Amerikanen.
    Van de 20 huizen zijn er 4 aangesloten bij de KvK.
    Er is gewoon sprake van illegaliteit niets meer en niets minde simpelweg omdat de overheid niet handhaaft en dat ook nooit heeft gedaan.

  24. Ik logeer bij familie. Met de steun die ze regelmatig van mij ontvangen wordt Curacao indirect al voldoende geholpen. Ik betaal dus geen huur dus daar ga ik geen belasting betalen. Wel lijkt het me logisch dat iedere passagier (niet ingezetene) toeristen belasting betaald bij aankomst. Dat doen we in Nederland ook als we ergens een vakantiepark bezoeken. Daar zou ik geen moeite mee hebben. Vele kleintjes maken ook een grote.

  25. Dus als ik @GvK goed begrijp is het normaal dat er op grote schaal illegaal wordt verhuurd?

    Bijna al de grote hoofdsteden waar je via een portal een kamer of apt huurt moet xtra toerist belasting betaald worden.
    Je bent nog steeds goedkoper uit dan wanneer je in een hotel bivakkeert.

    Zelf vind ik dat het de hoogste tijd wordt dat op het eiland de illegaliteit een keer wordt aangepakt.

    Maar goed dat is mijn ‘mening’.

  26. Marktwerking is het antwoord.
    Zou men de belasting innen en de verhuurders gaan de verhoging doorberekenen naar de toeristen, dan zouden die laatsten andere keuzes gaan maken.
    In economische zware tijden met hoge inflatie waardoor ook de ticketprijzen al verhoogd worden, gaat men keuzes maken.
    De lonen in Nederland lopen al achter bij de prijsontwikkelingen.

    Curaçao betaalbaar houden voor de middeninkomens lijkt mij essentieel voor het toerisme.
    Ieder die niet in een resort verblijft gaat namelijk zelf op onderzoek uit in huurauto’s of gaat uit eten bij Jaanchi of de Boogjes of……

  27. Volgens ‘Berckmoes’ een klein kunstje te achterhalen welke apts geregistreerd staan.
    Ze vergeet hierbij dat veel mensen friends&family op bezoek krijgen.
    Zo gaat dat bij ons tenminste regelmatig.
    Dat zou betekenen dat de belastingdienst achter elke PLC moet gaan.

    Mss kan de CASHA hierbij de helpende hand bieden.
    Zij eten toch ook uit de belastingruif?
    Wat een ultieme domheid.

    Handiger lijkt mij als niet alleen afspraken met Airbnb worden gemaakt maar ook al de andere portals. En dat zijn er nogal wat.

  28. @Louis: van het bedrag excl. de tax mag je 35% fictieve kosten aftrekken. Over de rest betaal je gewoon IB en premies

  29. Ik zie bij aanbiedingen van huur/vakantiehuizen bij het prijsoverzicht altijd staan : exclusief 7% (logeer-) belasting.
    30% ???? waar haalt de schrijver van dit stukje dat vandaan ?

  30. “: Ervan uitgaande dat een appartement gemiddeld 80 dollar per nacht kost en gemiddeld 30 procent daarvan naar de belasting gaat,”

    Weer zo een die zich rijk rekent.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties