31 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | ‘Innovatie is broodnodig’

Nutsbedrijf Aqualectra ziet geld in telecom


Willemstad – Nutsbedrijf Aqualectra wil zo snel mogelijk actief worden als telecommunicatieaanbieder op Curaçao. Een compleet nieuwe tak van sport, maar dé manier om optimaal profijt te hebben van de al bestaande infrastructuur.

,,Zo snel mogelijk, binnen anderhalf jaar”, antwoordt Aqualectra-directeur Darick Jonis op de vraag van het Antilliaans Dagblad wanneer het telecommunicatiebedrijf van start moet gaan. Het ministeriële besluit is genomen, maar nu moeten nog de details worden afgestemd om groen licht te krijgen van Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P) voor het opzetten van mobiele telefonie en internetdiensten.

Aqualectra wil haar bestaande infrastructuur met een glasvezelnetwerk verspreid over het eiland commercieel uitbuiten. Dat kan omdat het nutsbedrijf van de beschikbare capaciteit zelf maar een klein deel gebruikt. Het moet ook. Alleen al om in te spelen op de moderne ontwikkelingen en veranderingen in de utiliteitssector.

Jonis: ,,Steeds meer particulieren en bedrijven schakelen over op zonnepanelen en produceren hun eigen water. Tegelijkertijd is er over het hele eiland een toenemende behoefte aan IT-data en telecommunicatie. Wij hoeven niet te investeren in een glasvezelnetwerk, die infrastructuur ligt er al.”

Maar met zo’n netwerk van glasvezelkabels heb je nog geen telecommunicatiebedrijf. De directeur schat de investering in het opzetten van de telecom-tak op 10 tot 20 miljoen gulden. ,,Dat geld denken we in drie tot vijf jaar terug te verdienen, afhankelijk van de omstandigheden.” Daarna gaat de kassa rinkelen. Het beoogde nog op te richten telecombedrijf zal, net als Aqualectra en Aqualectra Multi Utility, als een zelfstandige nv onder Integrated Utility Holding (IUH) vallen.

De extra inkomsten zijn broodnodig om de jaarlijks terugkerende onkosten van de telecomoperatie te kunnen dekken, maar ook bijvoorbeeld de eenmalige investering van 151 miljoen gulden voor de aankoop en installatie van slimme meters. Kosten verlagen en inkomsten verhogen, is de boodschap. De formule om meer geld in het laatje te krijgen is het ‘aan derden’ aanbieden van de overtollige glasvezelcapaciteit, zoals bijvoorbeeld een bank of verzekeringsmaatschappij.

Jonis denkt dat daar het hele eiland mee gebaat is. ,,Curaçao is te klein voor meer concurrentie als het gaat om de infrastructuur zelf. Maar die ruimte is er wel op het gebied van service en dienstverlening.” Door de infrastructurele kosten te delen zal de consument uiteindelijk een minder hoge rekening krijgen voor water en elektriciteit, voorspelt Jonis. Iedereen blij.

De Aqualectra-directie zit niet met de armen over elkaar te wachten op het oké van BT&P. De eerste stappen naar de oprichting van het nieuwe bedrijf zijn al genomen. Het is een enorme operatie op verschillende fronten: een statutenverandering, de technische infrastructuur, het aannemen van personeel, de administratie.

Daarbij wordt een beroep gedaan op de expertise die aanwezig is binnen IUH en Aqualectra. ,,We beginnen helemaal vanaf scratch”, zegt Jonis, die erkent dat het nutsbedrijf zelf nog heel wat uitdagingen heeft wat betreft de productie en levering van stroom en water. ,,Het is eigenlijk nooit het juiste moment om met iets nieuws te beginnen. Maar innovatie is noodzakelijk, anders kom je nooit verder.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

 1. Prima idee van aqualectra om in telecommunicatie branch te gaan waardoor hopelijk de prijzen omlaag kunnen . Er wordt al gewerkt aan het lekverlies(echte lekverlies als het stelen van water) door inteligente meters te plaatsen kan aqualectra precies zien hoeveel m3 water een wijk in gaat en hoeveel gefaktureerd wordt. Ik heb nooit enige chaos gezien in het betalingssysteem.

 2. Goed idee. Eindelijk meer concurentie met Flow.
  In vergelijking met andere landen zijn we niet alleen met water
  het duurst maar ook met internet. Dat moet in de toekomst veranderen.
  AquaLectra heeft de infrastructuur!
  Ik wist niet dat AL ook eigenaar was van de door Flow aan de
  lantaarnpalen opgehangen glasvezel kabel en van de aansluitingen
  bij de mensen thuis

 3. Goed idee. Eindelijk meer concurentie met Flow.
  In vergelijking met andere landen zijn we niet alleen met water
  het duurst maar ook met internet. Dat moet in de toekomst veranderen.
  AquaLectra heeft de infrastructuur!
  Ik wist niet dat AL ook eigenaar was van de door Flow aan de
  lantaarnpalen opgehangen glasvezel kabel en van de aansluitingen
  bij de mensen thuis

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -